ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Ιουλίου 2021

Μπίζνες με το δημοσιογραφικό περιεχόμενο


Στους Αντίποδες, ως γνωστόν, πέρασε ο νόμος ο κυβερνητικός, που αναγκάζει τους γίγαντες της ιντερνετικής επικοινωνίας (βλέπε, μεταξύ άλλων, Google και Facebook) να πληρώσουν τις.. εταιρείες παραγωγής δημοσιογραφικού περιεχομένου (εφημερίδες, ας πούμε, και ιστοσελίδες) για τις ειδήσεις και τα σχόλια που ανεβάζουν στις ειδησεογραφικές υπηρεσίες τους. Βλέπε το News Showcase της Google και το υπό κατασκευή News tab του Facebook, που αναμένεται να αποκομίσουν μεγάλο μερίδιο από την κυκλοφορία του διαδικτύου. 
* Κι όταν λέω «αναγκάζει», εννοώ ότι αυτό που λέει η αυστραλιανή κυβέρνηση είναι «βρείτε έναν τρόπο να πληρώσετε από μόνοι σας το δημοσιογραφικό περιεχόμενο, ειδάλλως θα πάει η υπόθεση σε επιτροπή διαιτησίας και θα αποφασιστεί εκεί τι ποσό πρέπει να βγει απ’ το πορτοφόλι σας και να πάει στους εκδότες».
* Στην αρχή η Google και το Facebook αντιστάθηκαν σφόδρα κι έκοψαν κάθε πρόσβαση των ειδησεογραφικών ιστότοπων, αλλά στη συνέχεια, όταν είδαν ότι η αυστραλιανή κυβέρνηση δεν κάνει πίσω κάνανε από την πλευρά τους κο-κο-κο και υπέγραψαν μια σειρά από συμφωνίες με ουκ ολίγους ειδησεογραφικούς οργανισμούς. Με την News Corp για παράδειγμα του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, με την Nine Entertainment, με την Seven West Media, καθώς και με μικρότερους εκδότες όπως η Australian Community Media, η Private Media, η Schwartz Media και η Solstice Media.
* Αλλά έως τώρα του ξέφευγε του Facebook η Guardian, που όπως και να το κάνουμε είναι πολύ μεγάλο ψάρι λόγω πολύ υψηλής κυκλοφορίας και ακόμη πιο υψηλού κύρους. Τελικά οι δύο πλευρές τα βρήκανε μετά από διαπραγματεύσεις μηνών και ανακοινώθηκε ότι το ειδησεογραφικό υλικό της εφημερίδας θα κοσμήσει το news tab από την πρώτη κιόλας μέρα λειτουργίας του.
* Σε άλλα πεδία, πάντως, ο καυγάς συνεχίζεται, καθώς η Google συμφώνησε να πληρώνει την ακαδημαϊκή ιστοσελίδα Conversation, αλλά το Facebook εξακολουθεί να αντιστέκεται. Αν συνεχιστούν τα πείσματά του, ίσως ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά ο μηχανισμός της διαιτησίας.

Xρήστος Ξανθάκης / medioΠΙΛΑΦΟ, newpost