ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021

Το διαδίκτυο κερδίζει χώρο και στην ΕΣΗΕΑ


Καλό ή κακό, έγκυρο ή αναξιόπιστο, προσεγμένο ή προχειροφτιαγμένο, το Διαδίκτυο εκτοπίζει όλο και περισσότερο την Εφημερίδα. Η διαπίστωση επιβεβαιώνεται καθημερινά στην πράξη, καθώς ο Τύπος.. φθίνει και αδυνατεί να είναι έγκαιρος στην καταγραφή τής επικαιρότητας, την ώρα που οι ιστοσελίδες αυξάνονται και πολλές από αυτές προσφέρουν έγκυρη και γρήγορη ενημέρωση. 
Το διαδίκτυο είναι το «σήμερα» και το «αύριο» της δημοσιογραφίας. Απλώνεται παντού, ακόμα, και στην ΕΣΗΕΑ. Απόδειξη η λίστα με τα ονόματα των νέων μελών που εγγράφονται αυτές τις ημέρες στην Ένωση. Παλαιότερα η κυρία πηγή νέων μελών τής ΕΣΗΕΑ ήταν οι εφημερίδες. Τώρα η πλειοψηφία του νέου αίματος προέρχεται από τις ιστοσελίδες, ακόμα και από αυτές που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστές. Στη λίστα με τα νέα μέλη βλέπουμε πολλά από αυτά να προέρχονται από τα ηλεκτρονικά Μέσα. Συνολικά εγγράφονται 69 μέλη, εκ των οποίων περίπου 40 εργάζονται σε ιστοσελίδες, όπως sputnik.gr, zougla.gr , newsit.gr, liberal.gr, iefimerida.gr, gazzetta.gr, culturenew.gr, dealnews.gr, pagenews.gr, advertising.gr κ.ά. (δείτε αναλυτικά ΕΔΩ)
Έως και πριν από λίγα χρόνια η Ένωση Συντακτών Εφημερίδων Αθηνών έμενε επίμονα, και ίσως αναχρονιστικά, πιστή σε αυτό το δεύτερο «Ε» («Εφημερίδων») που είχε το ακρωνύμιό της και δεν δεχόταν τους δημοσιογράφους των ιστοσελίδων που δεν ασφαλίζονταν στο παλιό ΤΣΠΕΑΘ (Ταμείο Συντάξεως Προσωπικού Εφημερίδων Αθηνών - Θεσσαλονίκης) και αργότερα ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, αλλά στο ΙΚΑ. Αλλά κάποια στιγμή, με τη διαδικτυακή διεύρυνση, η Ένωση δεν μπορούσε παρά να ευθυγραμμιστεί με την νέα κατάσταση στην Ενημέρωση.

Τους έχασε η ΕΣΠΗΤ

Βέβαια, αυτό στέρησε νέα μέλη από την όμαιμη ΕΣΠΗΤ, η οποία στην ίδρυσή της ήταν ΕΣΠΤ , δηλαδή Ένωση Συντακτών Περιοδικού Τύπου. Αλλά με το πέρασμα του χρόνου προσαρμόστηκε πρώτη και πρόσθεσε πλάι στο «Περιοδικού» και το «Ηλεκτρονικού»: Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου. Ήταν αυτή, δηλαδή, που πρώτη στέγασε τους δημοσιογράφους ηλεκτρονικών μέσων, ακόμα και της ιδιωτικής ραδιοφωνίας για τους οποίους χρειάστηκαν να περάσουν χρόνια ώστε να ασφαλίζονται στο ΤΣΠΕΑΘ και όχι στο ΙΚΑ. Σήμερα επί τις ουσίας στην ΕΣΠΗΤ έμεινε μόνο το «Π», ενώ στην ΕΣΗΕΑ παραμένει σκέτο το «Εφημερίδων Αθηνών», το οποίο όσο περνούν τα χρόνια όλο και περισσότερο θα γίνεται αναντίστοιχο με την εργασιακή προέλευση των μελών της. Που δεν είναι από τις εφημερίδες...

- από το harddog