ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

ΚΕΔ: Κερί και λιβάνι ανάβουν σε διαπλοκή και κυβέρνηση


Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η παράταξη Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων (της ΕΣΗΕΑ) για το νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή,  «με τις χαριστικές ρυθμίσεις εκατομμυρίων ευρώ.. υπέρ των εργοδοτών ΜΜΕ με στόχο την τελική επέλαση της διαπλοκής». Η ανακοίνωση της ΚΕΔ αναλυτικά:
ρόκειται για το νομοσχέδιο Πέτσα, που με μια πρόχειρη μεταμφίεση κατέθεσε ο διάδοχος του υφυπουργός Θ. Λιβάνιος, ώστε να μη δοθεί σε δημόσια διαβούλευση και να ψηφιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδος.
Η Βουλή , καλείται να ψηφίσει με διαδικασία fast-track:
  • απολύσεις AMΕΣΩΣ, εκατοντάδων δημοσιογράφων από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και το πλέον πιθανόν και χωρίς αποζημιώσεις, διότι ΔΗΘΕΝ, θα εφαρμόζουν το νόμο που θα ψηφιστεί!...
  • κατάργηση της δημοσιογραφικής ιδιότητας και των ΣΣΕ ακόμη και των ατομικών όρων των συμβάσεων στο πλαίσιο των κλαδικών, αφού θα μεταφέρονται συντάκτες σε συνεργαζόμενες εταιρίες των καναλιών ,που δεν είναι ΜΜΕ.
  • διαγραφή χρεών εργοδοτών και καθιέρωση αχυρανθρώπων που θα παίρνουν στο όνομα τους, άδειες τηλεοπτικών σταθμών και μετοχές.
  • διαγραφές χρεών στα Ταμεία και στο Δημόσιο και καινούργια φέσια στον ΕΔΟΕΑΠ από τους εργοδότες που θα μπορούν να τα εξοφλούν με 100 ευρώ τον μήνα!...
  • καθιέρωση μισθών ρετιρέ για την διοίκηση και τους πραιτοριανούς της , στην ΕΡΤ και το ΑΠΕ ενώ οι άλλοι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δέχονται «κλάδεμα» στις αποδοχές τους λόγω της νέας ΚΥΑ και στο βάθος εμφανίζεται ο μπαμπούλας της εθελουσίας!. Δηλαδή απολύσεις με φερετζέ.
Η πλειοψηφία του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ έχει ήδη συναινέσει σε όλα αυτά που προβλέπει το Ν/Σ με το πρόσχημα ότι πρόκειται για κοινοτική οδηγία που πρέπει να ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο!, Λέει όμως ψέματα.
Στο προηγούμενο κείμενο του νομοσχεδίου η οδηγία (2010/13, όπως τροποποιήθηκε με την 2018/1808) ήταν ΜΟΝΟ στο πρώτο μέρος του κειμένου. Τώρα όμως εκτός από το πρώτο μέρος αναμιγνύονται οι διατάξεις με άρθρα του ΠΚ Ή ΤΟΥ ΑΚ , ώστε να βρεθεί άλλοθι και για την ψηφοφορία στη Βουλή!.. Το κορυφαίο όμως είναι ότι ΣΚΟΠΙΜΑ σε κάποια κρίσιμα στοιχεία και η οδηγία μάλλον έχει χαθεί στη… μετάφραση!!...
Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων κατήγγειλε από την πρώτη στιγμή όλα αυτά ζήτησε την απόσυρση του Ν/Σ και απαίτησε ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ το ελάχιστο όριο των 400 εργαζομένων για κάθε κανάλι και να υπάρξουν, ανάλογα με τις ανάγκες και επί πλέον θέσεις εργασίας αορίστου χρόνου με πλήρη δημοσιογραφικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Η πλειοψηφία όμως των 6 στο ΔΣ ( τρεις του Σαμαρά, της Κουντουρά του Πατριαρχείου κι ένας ακόμη) μαζί με δύο του Σύριζα έχουν αποδεχτεί από την αρχή τις απολύσεις και τις εξυπηρετήσεις στους ιδιοκτήτες, σε δύο τηλεδιασκέψεις με τον υφυπουργό.
Στη τελευταία συνεδρίαση τυ ΔΣ με τηλεδιάσκεψη, επανέλαβαν απλώς τα ίδια.
Ο ΓΓ και πρόεδρος του ΕΔΟΕΑΠ μάλιστα άνοιξε για λίγο το μικρόφωνο του στη συνεδρίαση της Παρασκευής, για να πει κάτι που νόμιζε χαριτωμένο, ότι απλώς παρακολουθούσε χωρίς να φαίνεται αλλά δήλωσε ότι ήταν στο χωριό του για να κλαδέψει τις ελιές του!.. Τόσο αριστερή τοποθέτηση.
Και η δεύτερη του ίδιου κλίματος, που προέρχεται από την ΕΡΤ έβγαλε Κυριακή βράδυ ‘ένα κείμενο αμηχανίας μια… «ανακοίνωση» δήθεν ως δημοσιογραφική παράταξη, για ξεκάρφωμα.
Χωρίς βέβαια να πει κουβέντα για το αίσχος της ΕΡΤ που στο δελτίο της «έκοψε» την εικόνα από το λεφούσι στο τραπέζωμα του Πρωθυπουργού στην Ικαρία. Και όχι τυχαία!...
Κάθε διάταξη του νομοσχεδίου της διαπλοκής όμως κρύβει κι ένα σκάνδαλο.
Ποιος αμφιβάλλει ότι θα υπάρξει και συνέχεια;
07/02/2021
Kίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων
"