ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021

Δώρα σε καναλάρχες και ημέτερους με θύματα εργαζόμενους και ενημέρωση


Για τη Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος το «Νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ» δεν στοιχειοθετεί τίποτα περισσότερο από την εμμονική διάθεση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να.. ικανοποιήσει με πλούσια δώρα τους συγκυβερνήτες της «νταβατζήδες» ( αλήθεια, ποιος θυμάται ακόμη τον Νεοδημοκρατικό αφορισμό;).
Τα παραπάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η παράταξη «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-ΔούρειοςΤύπος» και συνεχίζει:
μολογουμένως η εκδοχή Λιβάνιου κατάφερε να βγει από τις συμπληγάδες της άγριας κόντρας μεταξύ των ολιγαρχών των ΜΜΕ απλά απαλείφοντας ότι ενοχλούσε τους νέους πανίσχυρους παίκτες.
Για άλλη μια φορά όμως θύματα είναι: η πολυφωνία και η αξιοπιστία στην ενημέρωση, οι εργαζόμενοι στα κανάλια που βλέπουν τις θέσεις εργασίας (400) που προβλέπονταν από τον νόμο Παππά να μειώνονται (340) και εντέλει η δημοκρατία.
Στη συντριπτική πλειονότητα του περιεχομένου του, το κυβερνητικό ν/σ αφορά σε διευθετήσεις κατά τις προσταγές των καναλαρχών, με εμμονή στο ξήλωμα βασικών ρυθμίσεων του νόμου αδειοδότησης των καναλιών (σπάσιμο του αριθμού των 400 εργαζόμενων ανά κανάλι, χάρισμα της ετήσιας δόσης του 2020, δώρο που μπορεί να υπερβεί και τα 20 εκατομμύρια Ευρώ κ.α.).
Με παλαιο-συνδικαλιστικής κοπής εφευρήματα, η κυβέρνηση εξαντλεί τα πολυσυζητημένα μέτρα ενίσχυσης του Τύπου στην εξόφληση των χρεών των ιδιοκτητών ΜΜΕ προς τον ΕΔΟΕΑΠ. Επιβεβαιώνοντας την παντελή έλλειψη αναπτυξιακού σχεδιασμού για το χώρο της έντυπης και ηλεκτρονικής ενημέρωσης, προς ενίσχυση όλων των εργαζομένων στη βάση διάφανων και αξιοκρατικών κριτηρίων.
Φυσικά από ένα τέτοιο, παλαιοκομματικού τύπου, νομοθέτημα δεν θα μπορούσε να λείπει η βουτιά στο μαύρο παρελθόν της ΕΡΤ. Επανέρχεται στην ευχέρεια του ΔΣ της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης η δυνατότητα να καθορίζει παχυλές αμοιβές σε ημέτερα στελέχη, προφανώς για να ξαναστηθεί το πάρτι των ιερών αγελάδων στο Ραδιομέγαρο. Από κοντά βεβαίως θα ποτίζεται, με τον ίδιο τρόπο, και η…γλάστρα του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Από το νομοσχέδιο Λιβάνιου μάλιστα «κόπηκε» η δίκαιη αναγνώριση προϋπηρεσίας σε εργαζόμενους της ΕΡΤ αν και ήταν προϋπόθεση για να προσληφθούν! Σε βάρος της ΕΡΤ, που μετατρέπεται σε εισπαρκτικό μηχανισμό, και το «δωράκι» στους ιδιώτες παρόχους ενέργειας οι οποίοι απαλλάσσονται από την καταβολή του ανταποδοτικού τέλους από τους ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος ακόμη και όταν τους εισπράξουν.
Εν τέλει, αν αφαιρεθεί η τυπική ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα οπτικοακουστικά μέσα (ΕΕ 2010/13), αυτό που απομένει ως κυβερνητικός σχεδιασμός για τα ΜΜΕ, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ετερόκλητο άθροισμα δώρων, ρουσφετιών, με ολίγη δόση παλιάς δοκιμασμένης γαλάζιας πρακτικής.
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ – ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ 7/2/2021"