ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2020

Το «εύστοχο» πρωτοσέλιδο που προκάλεσε αντιδράσεις

Αυγή» προς ΝΔ: Λιγότερο θράσος γιατί ο κόσμος θυμάται -  «Τις υποδείξεις ας τις κάνουν στα μέσα της λίστας Πέτσα»

Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», με τις φωτογραφίες του Αντώνη Σαμαρά και του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τίτλο «Δεν είναι αθώοι…» και φόντο το σήμα της Χρυσής Αυγής.
Η ΝΔ σχολίασε σχετικά:
«Φυλακίστηκαν με κυβέρνηση.. 

Σαμαρά. Καταδικάστηκαν με κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το δημοσιογραφικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας πρακτικές Γκέμπελς επιχειρεί να κάνει το άσπρο- μαύρο όταν ακόμη και πρώην υπουργοί τους καταγγέλλουν μεθοδεύσεις υπέρ της Χρυσής Αυγής. Για να βγουν από τη δεινή θέση καταφεύγουν στη λάσπη. Το μόνο που καταφέρνουν στον ΣΥΡΙΖΑ είναι να πείθουν όλο και περισσότερο ότι η θέση τους είναι στο περιθώριο».

Με άρθρο που δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση, η «Αυγή» απαντά στην τοποθέτηση της Νέας Δημοκρατίας για το πρωτοσέλιδό της. Αναλυτικά, αναφέρει:
«Αγανάκτησε η Νέα Δημοκρατία, επειδή η «Αυγή» αρνείται να της πιστώσει την «τεράστια» συμβολή στην εξουδετέρωση της ναζιστικής συμμορίας. Δεν υιοθετεί δηλαδή ένα ηρωικό αλλά εξ ολοκλήρου κατασκευασμένο αφήγημα που τα κυβερνητικά διαφημιστικά επιτελεία περιφέρουν μέσω της λίστας Πέτσα, τόσο μανιωδώς που κοντεύουν να το πιστέψουν και τα ίδια.
Οι εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που αρνήθηκαν να δείξουν αδιαφορία, απάθεια ή ανοχή απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο, γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ήταν αυτοί που ξέπλυναν τους μαχαιροβγάλτες με τις αρβύλες, δικαιολόγησαν τα κίνητρα και τις ενέργειές τους, επιχείρησαν να τους ενσωματώσουν πολιτικά, τους χτύπησαν φιλικά στην πλάτη και τους αποκάλεσαν με τα μικρά τους ονόματα. Γνωρίζουν ποιοι ήταν αυτοί που συνυπήρξαν και εξακολουθούν να συνυπάρχουν με την ΧΑ στα συλλαλητήρια του μίσους για το Μακεδονικό, και στα όργια βίας από τα οποία συνοδεύτηκαν, καθώς και στις ρατσιστικές κινητοποιήσεις κατά των προσφύγων. Δεν ήταν η Αριστερά με τον Κασιδιάρη στα συλλαλητήρια με τις περικεφαλαίες, ούτε με τον Λαγό στον Έβρο. Λιγότερο θράσος λοιπόν.
Ο κόσμος λοιπόν τα γνωρίζει αυτά. Εμείς απλώς τα υπενθυμίζουμε. Τις υποδείξεις ας τις κάνει η ΝΔ στα μέσα της λίστας Πέτσα. Αυτά που παλιότερα δόξαζαν την ΧΑ για την κοινωνική της προσφορά και τα αιρετικά της τατουάζ και σήμερα αποθεώνουν την ΝΔ για την αδιάλλακτη αντιφασιστική της στάση.
Λίγη ντροπή γιατί ο κόσμος θυμάται.
Και μην παραχαράσσετε την ιστορία».

Παραθέτουμε σχόλια από τa social media (διαλέγετε και παίρνετε):

➤ Ενα πρωτοσέλιδο εφημερίδας κρίνεται με δύο τρόπους: δημοσιογραφικά και πολιτικά. Το πρωτοσέλιδο της κυριακάτικης "Αυγής" δημοσιογραφικά είναι άκρως πετυχημένο, αφού προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων. Τέτοια διαφήμιση έχει να δει η "Αυγή" πολλά χρόνια. Πάμε τώρα στο άλλο κριτήριο. Αν αυτό το πρωτοσέλιδο το είχε οποιαδήποτε άλλη εφημερίδα, δεν θα γινόταν τίποτα. Επειδή , όμως, "Αυγή" ίσον ΣΥΡΙΖΑ, μοιραία παράγει πολιτικό αποτέλεσμα. Θα το πω όπως το αισθάνθηκα μόλις το είδα. Είναι μια πολιτική χοντρομ@λ@κί@ (μετά συγχωρήσεως). Διότι πέφτει σε μια παγίδα. Επειδή η ΝΔ και ο φιλικός της Τύπος εκμεταλλεύθηκαν δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ (Κοντονής, Παρασκευόπουλος), που απέδωσαν ευθύνες στις κυβερνήσεις του για την Χ.Α, η εφημερίδα του ΣΥΡΙΖΑ πάει να το ισοφαρίσει με τον ίδιο τρόπο. Μόνο που η επιλογή ενός (σχεδόν πάνδημου) συνθήματος κατά των νεοναζί, δεν μπορεί να χρησιμοποιείται εναντίον δύο κοινοβουλευτικών πρωθυπουργών. Η μέθοδος αυτή έχει πέραση μόνο σε ένα μικρό κομμάτι φανατικών ψηφοφόρων. Συμπέρασμα: δημοσιογραφικά η "Αυγή" έσκισε. Πολιτικά τα θαλάσσωσε, δεν προσπόρισε κανένα όφελος στον ΣΥΡΙΖΑ.
Γιώργος Καρελιάς

***


***
➤ Το πρωτοσέλιδο της Αυγής είναι δυνατό και εύστοχο.
Πονάει τη Νέα Δημοκρατία, γιατί έβαλε το δάχτυλο στην πληγή.
Στην πληγή: - της ανοχής στον φασισμό, της απόπειρας κανονικοποίησής του, - της συναλλαγής μαζί του, - της αξιοποίησής του για να συκοφαντηθεί το μεγαλειώδες κίνημα των αγανακτισμένων.
Ένοχοι πολιτικά για την ανοχή.
Ένοχοι πολιτικά ακόμα και για την αναπαραγωγή της ακροδεξιάς ρητορικής.
Και ας τους πονάει.
Νίκος Παππάς

***
Το σύνθημα «δεν είναι αθώοι» έχει ένα συγκεκριμένο νοηματικό βάρος. Καθιερώθηκε για την δίκη της Χρυσής Αυγής για εγκληματικές ενέργειες σε μια ποινική δίκη με εξόχως πολιτικό νόημα, αλλά ποινική δίκη. Φυσικά τις αιτίες ανόδου της Χρυσής Αυγής οφείλουμε να τις αναζητήσουμε και σε πολιτικό και σε ιστορικό επίπεδο. Όχι για να προσμετρήσουμε ποινές, αλλά να καταλάβουμε το βάθος και την πολυπλοκότητα της επανεμφάνισης του ναζισμού μέσα από τις πρόσφατες ιστορικές μας περιπέτειες. Π.χ. το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή απέκτησε μαζικό ακροατήριο στις πίστες του Μακεδονικού, δεν καθιστά τους Μακεδονομάχους συνενόχους με την ποινική σημασία του όρου. Άλλο οι κοινωνικές, ιδεολογικές, πολιτικές αιτίες, άλλο η απόδοση ενοχής.
Η μνησικακία της ΝΔ, η οποία εκδηλώθηκε, μετά την απόφαση, με ψεύδη είτε για την προέλευση της ΧΑ από τα κινήματα διαμαρτυρίας και τις πλατείες των αγαναχτισμένων, είτε με την δήθεν προετοιμασία ποινικών κωδίκων για την ελάφρυνση των ποινών, είτε για τη συμπόρευσή της στο κοινοβούλιο –παρά τα στατιστικά στοιχεία που δείχνουν το ακριβώς αντίθετο, δεν μπορεί να βρει ως αντίδοτο τη χρησιμοποίηση του ίδιου συνθήματος «δεν είναι αθώοι» απέναντι στους ηγέτες της Δεξιάς. Η πολιτική, όπως και η αναζήτηση ιστορικών ευθυνών δεν γίνεται με όρους ένοχος-αθώος, ούτε με λογική αναζήτησης ποινικών ευθυνών. Ένα πράγμα οι ποινικές ευθύνες, ένα εντελώς διαφορετικό οι πολιτικές και ιστορικές ευθύνες και αιτίες.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα αριστερά έντυπα και οι προοδευτικοί πολίτες να ακολουθήσουν, έστω αμυνόμενοι, το παράδειγμα του θεατρικού συγγραφέα Δημήτρη Δημητριάδη. Εκφράζει ένα κόσμο που στα προηγούμενα χρόνια συναγωνιζόταν σε ένα δεξιό εικονοκλαστισμό – και βυθίζεται τώρα στον φανατισμό και τη ρυπαρογραφία. Αφενός η πανδημία, αφετέρου η καταδίκη της Χρυσής Αυγής έθεσαν τέλος σε αυτού του είδος τις εξυπνάδες. Αλλά αυτά τα ίδια τα γεγονότα εξάντλησαν και τα αριστερά στερεότυπα. Η νέα εποχή χρειάζεται καινούργια προσέγγιση.
Αντώνης Λιάκος

***
➤ Φυσικά και δεν είναι αθώοι. Όπως δηλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, οι νεοναζί είναι και επίσημα ένοχοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αθώοι όσοι τους ξέπλεναν τόσα χρόνια και σήμερα εμφανίζονται ως τιμητές...
Ο ελληνικός λαός, όπως αποδείχτηκε και στην προχθεσινή ιστορική και μαζική συγκέντρωση για τη δίκη της εγκληματικής οργάνωσης, έχει ισχυρή μνήμη...
Νίκος Τσαγκρής

 ****
Επειδή Σαμαράς και Μητσοτάκης δεν γίνεται την μία εβδομάδα να είναι "το τείχος της Δημοκρατίας" και την άλλη "Δεν είναι αθώοι".
Επειδή η σχετικοποιηση του φασισμού είναι ολέθριο και ασυγχώρητο λάθος για τον Τύπο της Αριστεράς.
Επειδή την σχετικοποιηση του φασισμού την έχουν ιστορικά πληρώσει όχι ο κάθε Σαμαράς και Μητσοτάκης, αλλά οι πολίτες ακόμα και με την ζωή τους.
Επειδή το "Δεν είναι Αθώοι" είναι σύνθημα που συνένωσε χιλιάδες πολίτες σε μια κινηματική, υπερκομματική και συλλογική καταδίκη της Χρυσής Αυγής και τους κατέβασε στον δρόμο.
Επειδή η σύνδεση καπιταλισμού και φασισμού λείπει συστηματικά από τα πρωτοσέλιδα της Αριστεράς.
Επειδή, επειδή, επειδή, χίλια επειδή, και όλα για τους λάθος λόγους. Κρίμα. Και εννοώ κρίμα που πρέπει να ανοίγουμε τέτοιες κουβέντες σε τόσο κρίσιμες στιγμές.
Χριστίνα Καπετανοπούλου 
 
****
➤ Τραγικό πρωτοσέλιδο. Εργαλειοποιεί το σύνθημα του αντιφασιστικού κινήματος χάριν του κομματικού ανταγωνισμού. Γιατί αυτό το σύνθημα αναφέρεται ξεκάθαρα στους χρυσαυγίτες, όχι σε εκείνους που έστρωσαν τον δρόμο για τη γιγάντωσή τους.
Σε αντίθεση όμως με ό,τι πιστεύουν οι εμπνευστές του, η εξομοίωση των ναζί με τον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά δεν πλήττει τους δεύτερους, αλλά ξεπλένει άρρητα τους πρώτους και υποβαθμίζει τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για την κοινωνία.
Το πρωτοσέλιδο αυτό συνιστά το αντεστραμμένο είδωλο εκείνου της ΕφΣυν που εμφάνιζε τον Μητσοτάκη και τον Σαμαρά ως τείχος της δημοκρατίας, στολίζοντάς τους με αντιφασιστικά παράσημα.
Τη στιγμή που αυτοί εκμεταλλεύονταν το βήμα που τους έδωσε η εφημερίδα για να επιχειρηματολογήσουν ότι κανένα τέτοιο τείχος δεν υπάρχει και να ταυτίσουν τις αντιμνημονιακές κινητοποιήσεις, τους αγανακτισμένους και την αριστερά με τους ναζί.
Τώρα η Αυγή κάνει στροφή 180 μοιρών και εξομοιώνει εμμέσως πλην σαφώς τον Σαμαρά και τον Μητσοτάκη με τους χρυσαυγίτες γιατί οι πολιτικές τους ευνοήσαν την άνοδο τους.
Πρόκειται όμως για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Όταν η ηγεσία της δεξιάς δεν ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις τις αριστεράς για δημοκρατικό μέτωπο κατά του φασισμού, αντίθετα, την βάζει ξεδιάντροπα στο ίδιο τσουβάλι με τους ναζί, η Αυγή αντιδρά με καθρεφτάκι και τους λέει: όχι εσείς είστε ίδιοι με τους χρυσαυγίτες.
Από τον αφελή λαϊκομετωπισμό της ΕφΣυν, στον αντανακλαστικό αριστερισμό της Αυγής, μεσολάβησε μόλις μια βδομάδα.
Παραφράζοντας τον Ταλεϋράνδο: το πρωτοσέλιδο αυτό δεν είναι κακό, είναι κάτι χειρότερο, είναι λάθος.
Δημήτρης Τσίρκας
***
➤ Έχοντας κάνει την Τετάρτη την ακόλουθη ανάρτηση, εμένα το σημερινό πρωτοσέλιδο της Αυγής με εκφράζει.
Για τις πολλαπλές παραλλαγές της θεωρίας των δύο άκρων που τούτες τις μέρες ξαναπροβάλλουν τη θρασύδειλη μουτσούνα τους. Όταν σε εξομοιώνουν με τον φασισμό, δεν κάθεσαι να το διαπραγματευτείς. Η απάντηση είναι μία: ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!
Ερώτηση: Ο Μητσοτάκης και ο Σαμαράς είναι φασίστες; Απάντηση: Ο Σαμαράς είναι ακροδεξιός, τουλάχιστον με την έννοια που ήταν το κυρίαρχο τμήμα της μετεμφυλιακής Δεξιάς, ο Μητσοτάκης είναι συνειδητά υπεύθυνος για τη σκόπιμη ενίσχυση της Ακροδεξιάς - στην παράταξή του και γενικότερα. Δεν στέκει η ερμηνεία ότι αποκαλούνται χρυσαυγίτες απλώς και μόνο επειδή χρησιμοποιείται το γνωστό σύνθημα, έλεος. Προφανώς η Δεξιά το ερμηνεύει κατά πώς τη βολεύει. Κύρκος Δοξιάδης

***
➤ Τόσο ολέθρια λάθος, τόσο κρίμα...
Βρίσκω το κυριακάτικο πρωτοσέλιδο της Αυγής» τρομακτικά λάθος και εντελώς απαράδεκτο.
Την επαύριο μιας τέτοιας ιστορικής απόφασης πρέπει να πανηγυρίσεις, να τονίσεις τη σημασία της, να πεις για τη συνέχεια, το αντιφασιστικό κίνημα, χίλια δυο. Αντί γι' αυτό κραυγάζεις πρωτοσέλιδα ότι είναι ένοχοι οι πολιτικοί σου αντίπαλοι. Το να αναλώνεις έτσι το πρωτοσέλιδό σου δείχνει πολιτική τυφλότητα και έλλειψη αισθητηρίου.
Και φυσικά, αντί να στιγματίσεις τους αντιπάλους, έτσι υποβαθμίζεις τη σημασία της απόφασης, τη μετατρέπεις σε θέμα κομματικής αντιπαράθεσης και διαξιφισμού, σαν όλα τα άλλα. Αν ήθελες να μιλήσεις κομματικά, που και πάλι δεν θα έπρεπε, ας μίλαγες για τη δική σου συνεισφορά: της εφημερίδας, του ΣΥΡΙΖΑ, της Αριστεράς, στη νίκη αυτή.
Δεύτερο, και ακόμα χειρότερo, το σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε στο πρωτοσέλιδο: «Δεν είναι αθώοι». Το ίδιο ακριβώς δηλαδή που είχε χρησιμοποιηθεί όλο το τελευταίο διάστημα εναντίον της ΧΑ, ενόψει της απόφασης. Δεν είναι «πιασάρικο» ότι πρόκειται για το ίδιο σύνθημα. Είναι ανεπίτρεπτο να στρέφεις εναντίον Μητσοτάκη και Σαμαρά το ίδιο σύνθημα που χρησιμοποιήθηκε με αίτημα να μπουν οι νεοναζί στη φυλακή. Γιατί, αν ταυτίζεις (έστω υπόρρητα) δυο δεξιούς πρωθυπουργούς με τους νεοναζί, δεν επιβαρύνεις τους πρώτους, αλλά σχετικοποιείς και ελαφραίνεις τους δεύτερους. Αστοχία ίσως, αλλά αστοχία τέτοιας ολκής που θα έκανε ένα οικοδόμημα να καταρρεύσει.
Το σκέφτηκα πολύ αν έπρεπε να γράψω τα παραπάνω. Στην «Αυγή» έχω δουλέψει 15 συναρπαστικά χρόνια, η συνεργασία μου με την εφημερίδα ήταν θαυμάσια, ενώ οι δεσμοί μου με το έντυπο και τους ανθρώπους του είναι στενοί, δεσμοί εκτίμησης και αγάπης. Ακριβώς όμως λόγω αυτής της σχέσης, αισθάνθηκα την ανάγκη να γράψω. Με μεγάλη στεναχώρια, πόνο, βάρος και ταραχή. Μακάρι να μη χρειαζόταν.
ΥΓ. Φυσικά βρίσκω ελεεινό το πρωτοσέλιδο του «Πρώτου Θέματος» που ταυτίζει ΧΑ και Πλατείες. Αλλά με πονάει η «Αυγή» όχι το «Πρώτο Θέμα».
ΥΓ2. Επίσης θεωρώ αχαρακτήριστες, μικρόψυχες, ολέθριες πολιτικά τις αναρτήσεις στο f/b που την επαύριο της απόφασης κάνουν σημαία το Καστελόριζο και τις ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ, που τον ενοχοποιούν συλλήβδην για τη ΧΑ. Και στις σχετικές δηλώσεις Πέτσα. Αλλά και πάλι, λέω, γράφω για αυτό που με πονάει και με βαραίνει.
Στρατής Μπουρνάζος

***
➤ Πολιτικός αστιγματισμός της Αυγής. Κρίμα. [...] αν ταυτίζεις (έστω υπόρρητα) δυο δεξιούς πρωθυπουργούς με τους νεοναζί, δεν επιβαρύνεις τους πρώτους, αλλά σχετικοποιείς και ελαφραίνεις τους δεύτερους.
Γιώργος Ι. Αλλαμανής

****
➤ Χώνεψαν πρωτοσέλιδα υβριστικά, χώνεψαν πρωτοσέλιδα σεξιστικά, χώνεψαν πρωτοσέλιδα φασιστικά, χώνεψαν πρωτοσέλιδα που υβρίζαν τον ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά και τα στελέχη του με τον χειρότερο τρόπο, χώνεψαν πρωτοσέλιδα που ξέπλεναν σκάνδαλα, διαπλοκή, διαφθορά, χώνεψαν πρωτοσέλιδα που υβρίζαν το δημόσιο, τους εργαζόμενους, χώνεψαν πρωτοσέλιδα για τηλεπερσόνες, πρωινάδικα, μαφιόζους, ναρκέμπορους, τραπεζίτες, φοροκλέφτες και ότι σάπιο έχει χρεοκοπήσει τη χώρα κι έφριξαν με το πρωτοσέλιδο της Αυγής!
Δ. Χατζηνικόλας
 
**** 
Σε δελτίο Τυπου η παράταξη «Ενωμένοι Δημοσιογράφοι» αναφέρει:
"Καταδικάζουμε το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "Αυγή", το οποίο καταφανώς αδικεί και προσβάλει την ιστορική διαδρομή της. Διαστρέφει την πραγματικότητα, και για να εξυπηρετήσει ευτελείς προπαγανδιστικούς στόχους αποπληροφορεί, στοχοποιεί και προσβάλλει δυο Πρωθυπουργούς, τον Αντώνη Σαμαρά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκείνους που έδωσαν την μάχη κατά της Χρυσής Αυγής και την κέρδισαν.  Είναι ένα μισαλλόδοξο πρωτοσέλιδο που επιδιώκει τον διχασμό. Κρίμα!

Ενωμένοι Δημοσιογράφοι"



To editorial της ΑΥΓΗΣ (12.10.2020)


Για το πρωτοσέλιδο της «Αυγής της Κυριακής» / Τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωρά
Οι αντιδράσεις στο πρωτοσέλιδο φύλλο της Αυγής της Κυριακής κατέδειξαν το πού στέκεται ο καθένας και η καθεμιά στον αγώνα ενάντια στο φασισμό, τις αιτίες που τον θρέφουν και τις δυνάμεις που τον προωθούν.
Από την κυβέρνηση δεν περιμέναμε τίποτα καλύτερο από το να επιτεθεί στην εφημερίδα μας. Το «σήμα» είχε δοθεί από την περασμένη Τετάρτη, λίγη ώρα μετά την απόφαση του δικαστηρίου που αναγνώριζε ως εγκληματική οργάνωση την Χρυσή Αυγή. Η θεωρία των δύο άκρων επανήλθε στο τραπέζι και η χυδαία ψευδολογία περί συμπόρευσης της Αριστεράς με τη Χρυσή Αυγή ανέδειξε ξανά το φρικαλέο πρόσωπο της ελληνικής Δεξιάς.
Διάφοροι δημοσιολογούντες συμπεριφέρθηκαν σαν το σκύλο του Παβλόφ. Αμέσως μετά τις αθλιότητες που εκστόμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και μια σειρά κυβερνητικά στελέχη, τη σκυτάλη έλαβαν όλοι όσοι κατά την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά συνέβαλαν στο να οικοδομηθεί μια πολιτική ατζέντα φιλική προς τους ναζί εγκληματίες.
Έριξαν χτες, λοιπόν, ξανά το δηλητήριό τους εναντίον της Αριστεράς, αυτή τη φορά δια της επίθεσης στην «Αυγή», επειδή απλά είπε την αλήθεια: Οι Μητσοτάκης και Σαμαράς δεν είναι αθώοι για την άνοδο της Χρυσής Αυγής, για την ατιμωρησία έναντι των πογκρόμ κατά μεταναστών και αριστερών, για το εμφυλιοπολεμικό κλίμα και την εκδικητικότητα που έθρεψαν επί χρόνια.
Κυβερνητικοί παράγοντες και στελέχη σε μίντια μάς επιτέθηκαν επειδή πίστευαν ότι θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η λήθη, πως θα δοθεί άφεση αμαρτιών σε όσους τάισαν το φίδι του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της εγκληματικότητας. Νόμιζαν ότι τα δακρυγόνα που έριξαν οι αστυνομικοί του Χρυσοχοΐδη την Τετάρτη θα τρομοκρατήσουν όσους και όσες έδωσαν αγώνες επί χρόνια στους δρόμους, τους θεσμούς και τα δικαστήρια ενάντια στους ναζί και τους συνοδοιπόρους τους.
Οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αντώνης Σαμαράς δεν είναι αθώοι, καθώς -μεταξύ πολλών άλλων- έκαναν υπαρχηγούς στο κόμμα τους ακροδεξιούς που ούρλιαζαν το ναζιστικό σύνθημα «θα επιστρέψουμε και η γη θα τρέμει» (Άδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση του ΛΑΟΣ).
Οι δύο πολιτικοί, ως πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, έστρωσαν το χαλί στο φασισμό (και συνεχίζουν και σήμερα στο ίδιο μοτίβο). Την ώρα που συνδικαλιστές και αριστεροί βρίσκονταν με ανοιγμένα κεφάλια στο πεζοδρόμιο, οι δυο τους έλεγαν πως Χρυσή Αυγή και ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Ακόμα ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των ευθυνών τους: Την ώρα που κατατρεγμένοι μετανάστες δέχονταν αλλεπάλληλες δολοφονικές επιθέσεις από Χρυσαυγίτες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε πως αλλοδαποί εργάτες «καταλαμβάνουν κτίρια [...] βολεύονται μια χαρά! [...] δεν θα πάρουμε άλλους, δεν αντέχουμε, δεν μπορούμε!» (Κρήτη TV). Αυτές οι δηλώσεις έγιναν από τον σημερινό πρωθυπουργό τον Φεβρουάριο του 2013.
Ένα μήνα νωρίτερα είχε δολοφονηθεί ο Πακιστανός εργάτης Σαχζάτ Λουκμάν από Χρυσαυγίτες στα Πετράλωνα. Εννιά μήνες αργότερα δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας.
Όλοι όσοι αντέδρασαν αρνητικά στο πρωτοσέλιδό μας να είναι βέβαιοι πως θα επιμείνουμε να πορευόμαστε στον ίδιο δρόμο.