ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Ελέγχοι σε όλα τα γηροκομεία

Δέκα ηλικιωμένοι διακομίστηκαν από το Μάτι στο «Σωτηρία»

Τουλάχιστον 10 ηλικιωμένοι που έμεναν σε Μονάδα Φιλοξενίας Ηλικιωμένων στη Νέα Μάκρη διακομίστηκαν αργά χθες το βράδυ στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό, στο «Σωτηρία», καθώς βρέθηκαν θετικοί έχοντας εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης Covid-19. Η Μονάδα τέθηκε σε καραντίνα λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου..
που βρέθηκε.
Πρόκειται για ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, και λόγω ηλικίας και λόγω χρονίων προβλημάτων υγείας, και ουδείς μπορεί να αποκλείσει και το σενάριο της μετάδοσης του ιού στους περισσότερους, αν όχι σε όλους, τους ηλικιωμένους που έμεναν και συγχρωτίζονταν στον συγκεκριμένο χώρο, κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες.
 Η Μονάδα «Ευ ζην» στη Μάτι Αττικής στην οποία φιλοξενούνται δεκάδες ηλικιωμένοι βρέθηκε στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου ο οποίος έχει προσβληθεί από κορωνοϊό. Κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) διενήργησε χθες ελέγχους στους ηλικιωμένους και στο προσωπικό, συνολικά σε 122 άτομα βρίσκοντας θετικούς τους 10 ηλικιωμένους και 2 εργαζόμενους.
Παράλληλα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ελέγχους σε όλα τα γηροκομεία της Αττικής διευκρινίζοντας ότι όσοι μπαίνουν και βγαίνουν στον οίκο ευγηρίας στο Μάτι θα ελέγχεται η κατάσταση της υγείας τους κάθε δύο ημέρες.

Επαγρύπνηση για τους οικισμούς Ρομά

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ και για τους οικισμούς Ρομά. Μετά τη Λάρισα, εχθές ένας άλλος οικισμός Ρομά βρέθηκε στο προσκήνιο στην περιοχή της Ξάνθης, οταν εντοπίστηκε 15μηνών βρέφος θετικό στον κορωνοϊό. Το παιδί, που φέρεται να έχει και υποκείμενο νόσημα, νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ελέγχου της οικογένειας ώστε να διαπιστωθεί ποια ειναι η εικόνα και το τυχόν επιδημιολογικό φορτίο που υπάρχει στον οικισμό.
Οι Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας συνεχίζουν για τρίτη ημέρα την καραντίνα, κι ενώ στη Θεσσαλία άλλοι τέσσερις περιοχές με πολυπληθείς οικισμούς Ρομά μπαίνουν στα άμεσα επιχειρησιακά σχέδια του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για οικισμούς στο Κιλελέρ, τον Τύρναβο, τους Σοφάδες και τα Φάρσαλα στους οποίους θα ξεκινήσουν στοχευμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προκειμένου να γίνει μια πρώτη επιδημιολογική εκτίμηση για τη διασπορά του ιού και να ληφθούν, εφόσον χρειαστεί, έγκαιρα μέτρα.