ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 13 Απριλίου 2020

Αρχιεπισκοπή κατά ΣΚΑΪ - Τι απαντά το κανάλι

“Παραχάραξη της πραγματικότητας και αλλοίωση της αλήθειας”
«Πότε ακριβώς σταμάτησαν τα συσσίτια της Εκκλησίας;»

Ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου, Ενημέρωσης και Επικοινωνίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών  Χάρης Κονιδάρης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Προκαλεί έντονη έκπληξη, απορία και θυμηδία η απόπειρα της.. πρωτοβουλίας ‘’Όλοι Μαζί Μπορούμε’’ του Ομίλου Σκάϊ να απομειώσει και να υποβαθμίσει την κοινωνική προσφορά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Μητροπόλεων της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γιατί τι άλλο από παραχάραξη της πραγματικότητας και αλλοίωση της αλήθειας μπορεί να είναι η αναφορά σε ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μηνύματα ότι «Σε μία εποχή όπου τα συσσίτια των Εκκλησιών έχουν σταματήσει… το “Όλοι Μαζί Μπορούμε” συνεχίζει να βοηθά τους συμπολίτες του και να τους στηρίζει». Πληροφορούμε λοιπόν τους υπεύθυνους της πρωτοβουλίας, αλλά και οποιουσδήποτε άλλους αμφισβητούν, με κίνητρα που οι ίδιοι γνωρίζουν, την διαρκή προσφορά της Εκκλησίας μας προς τους αδυνάμους συμπολίτες μας και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού – ιδιαίτερα μάλιστα κατά τη διάρκεια της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και, φυσικά, της σημερινής δοκιμασίας- ότι η αλήθεια είναι απλή, ξεκάθαρη και μία. Τα ενοριακά συσσίτια της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, που συντονίζονται από το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της, όπως και τα ενοριακά συσσίτια των κατά τόπους Μητροπόλεων, και, βέβαια, τα συσσίτια του φιλανθρωπικού οργανισμού της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ”Αποστολή” συνεχίζονται και θα συνεχίζονται αδιαλείπτως, όσο η κοινωνία μας και οι συνάνθρωποί μας έχουν ανάγκη. Χωρίς διαφημιστικά σποτ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και δίχως την ανάγκη δημόσιας αναγνώρισης… Μόνον που συνεχίζονται με τελείως διαφορετικούς τρόπους, όπως η εβδομαδιαία διανομή δεμάτων τροφίμων στα σπίτια των αδυνάμων συμπολιτών μας, σε συνεργασία και με τον Δήμο Αθηναίων και με τους λοιπούς Δήμους, καθώς, ”Όλοι Μένουμε Σπίτι” και οι μαζικές συναθροίσεις των συνανθρώπων μας που τρέφονται από τα συσσίτια θα έθεταν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία τους και, εν γένει, τη δημόσια υγεία. Η Εκκλησία, και στο κοινωνικό Της έργο, τηρεί απαρέγκλιτα τις οδηγίες και τις υποδείξεις των αρμοδίων αρχών της Πολιτείας, γιατί η προστασία της ζωής των ανθρώπων είναι η υπέρτατη προτεραιότητα. Όπως άλλωστε ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επανειλημμένα έχει τονίσει, η Εκκλησία ήταν, είναι και θα είναι κοντά στο πλευρό όλων των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη, πάντα κοντά στην κοινωνία, πάντα δίπλα στον λαό μας».

Η απάντηση του ΣΚΑΪ:

Σχετικά με τη δήλωση του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών θέλουμε να διευκρινίσουμε τα παρακάτω προς αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης.
Το ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ουδέποτε και σε καμία περίπτωση δεν υποβάθμισε ή υποτίμησε την κοινωνική προσφορά της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Μητροπόλεων της Ελλάδος. Αντιθέτως, από την έναρξη της λειτουργίας μας, συνεργαζόμαστε στενά με την Αποστολή και τις Μητροπόλεις της Ελλάδος, μετατρέποντας σε τρόφιμα τα συσσίτια της Εκκλησίας, τις προσφορές των υποστηρικτών του ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ, καθώς και συγκεντρώνοντας φάρμακα για το Κοινωνικό φαρμακείο της Αποστολής.
Όταν πληροφορηθήκαμε από τις κρατικές ανακοινώσεις ότι διακόπτονται τα συσσίτια της Εκκλησίας λόγω της υγειονομικής κρίσης και του κινδύνου διασποράς της νόσου COVID-19 σε περιπτώσεις μαζικών συναθροίσεων, αποφασίσαμε, αντιλαμβανόμενοι ότι οι ανάγκες της κοινωνίας ακριβώς λόγω της διακοπής των συσσιτίων αυξάνονται, να συνδράμουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην προσπάθεια των Δήμων «Βοήθεια στο σπίτι», ώστε να φτάσει στα σπίτια των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη, σε όλη την Ελλάδα, αυτή η βοήθεια.
Ξεκινήσαμε μια μεγάλη καμπάνια για το σκοπό αυτό, την οποία ο κόσμος αγκάλιασε και έχουν αρχίσει να φαίνονται τα αποτελέσματά της. Αν είχαμε την πληροφορία, ότι η Αποστολή αντί συσσιτίων αποστέλλει πακέτα σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων και άλλους Δήμους, θα είχαμε, χωρίς αμφιβολία, φροντίσει να προβάλλουμε και αυτή την πρωτοβουλία της, όπως τόσες άλλες.
Είμαστε ταγμένοι στον ίδιο σκοπό, να στηρίξουμε τους αδύναμους συμπολίτες μας και να προσφέρουμε βοήθεια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ιδιαίτερα τώρα που στην οικονομική προστίθεται και η υγειονομική κρίση και γιγαντώνονται οι ανάγκες της κοινωνίας. Οφείλουμε, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, ο καθένας από τη δική του θέση, να δουλέψουμε για να είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στην Κοινωνία.