ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Μάγκες, φτιάξτε τα γιοφύρια

Είναι δύσκολο να καταλήξεις αν πρόκειται για δημοσιογραφική επιτυχία ή για μακάβρια προφητεία. Πριν από ένα μήνα το περιοδικό «der Spiegel» δημοσίευε ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο, η μια στις οκτώ γέφυρες στη Γερμανία είναι σε προβληματική κατάσταση. Τότε βεβαίως δεν υπήρχε η τραγωδία της Γένοβας και κάποιοι σκέφτηκαν ότι πρόκειται για κλασσικό «καλοκαιρινό»
θέμα σε μια περίοδο, που δεν υπάρχουν... ειδήσεις.
Τώρα το ζήτημα απασχολεί σύσσωμο το γερμανικό τύπο. Το ενδιαφέρον είναι ότι ξαφνικά και συντηρητικά ΜΜΕ ανακάλυψαν την ανάγκη για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις στις υποδομές, με το οδικό δίκτυο να ανήκει φυσικά στις άμεσες προτεραιότητες, σε μια χώρα όπου κυριαρχούσε πάντα το σύνθημα «ελεύθεροι δρόμοι για ελεύθερους πολίτες». Το περιβόητο μπλοκάρισμα των δημόσιων επενδύσεων, που αποτέλεσε τον κορμό της πολιτικής μηδενικών ελλειμμάτων της περιόδου Σόιμπλε ήταν βασικό σημείο κριτικής αναγνωρισμένων οικονομολόγων όπως ο Πέτερ Μπόφινγκερ ή ο Χάινερ Φλάσμπεκ, που υπενθύμιζαν ότι τα γερμανικά πλεονάσματα είναι τα ελλείματα άλλων της Ευρωζώνης.
Τώρα όλοι τραγουδούν «μάγκες φτιάξτε τα γιοφύρια» και αναφέρουν μάλιστα και συγκεκριμένες γέφυρες, για παράδειγμα έξω από το Βιζμπάντεν ή το Λεβερκούζεν, που χρήζουν άμεσα (υπό)στήριξης. Ολα αυτά δεν σημαίνουν ότι στη Γερμανία υπάρχουν γιοφύρια έτοιμα να καταρρεύσουν. Αλλά καταρρέουν ορισμένα στερεότυπα.
- απόσπασμα από κείμενο του Κώστα Αργυρού, στο «ΕΘΝΟΣ» 19.08.18 - διαβάστε τη συνέχεια στο 28europe (ΕΔΩ)