ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 8 Μαΐου 2017

Διεγράφη από την Ενωση δημοσιογράφων ο Μ. Κεφαλογιάννης

Πειθαρχικά ελεγκτέος, για αντιδεοντολογική συμπεριφορά (διαφήμιση) κατ’ εξακολούθηση κρίθηκε ο δημοσιογράφος Μιχάλης Κεφαλογιάννης που παραβίασε την σαφή διάταξη του Κώδικα Δεοντολογίας που απαγορεύει στους δημοσιογράφους τις εμπορικές διαφημίσεις.
Ο δημοσιογράφος περιφρόνησε προηγούμενη απόφαση, που για  άλλη διαφήμιση κατά το παρελθόν, του είχε επιβάλλει ποινή. Στον Μιχ. Κεφαλογιάνη, από το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η προσωρινή διαγραφή 12 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.
 Στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη είχε ασκηθεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη με το εξής σκεπτικό:..
«Το ΠΠΣ, ασκεί ομόφωνα αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του συν. Μιχάλη Κεφαλογιάννη επειδή συμμετέχει στην διαφήμιση Κάρτας Παροχών Υγείας “Fullcare Pass” της εταιρείας Well Brands. Η επίμαχη διαφήμιση προβλήθηκε, μεταξύ άλλων, στον Τ/Σ «Σκάι» στις 21.11.16 και ώρα 18.30μμ και στον Τ/Σ “Mega” στις 21.11.16 και ώρα 7.30μμ, αλλά και άλλοτε σε διάφορα άλλα Μέσα.
Η συμμετοχή του αυτή σε διαφήμιση, παρότι έχει ο ίδιος ελεγχθεί άλλοτε για την ίδια παράβαση, είναι αντίθετη από ότι ορίζεται ρητά στο άρθρο 5, παρ. γ’ του  Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας, που αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος οφείλει: «…Να μην επιδιώκει και μη δέχεται τη διαφημιστική χρήση του ονόματος, της φωνής και της εικόνας του, παρά μόνο για κοινωφελείς σκοπούς».
Σημειώνεται ότι ο Μιχ. Κεφαλογιάννης ασχολείται δημοσιογραφικά σε εκπομπές του με θέματα υγείας, κι έτσι κρίνεται ως ιδιαίτερα κατάλληλος για να αναλαμβάνει την διαφήμιση προϊόντων που σχετίζονται με θέματα υγείας. Έτσι, παραγνωρίζοντας όσα η δεοντολογία επιτάσσει, επιλέγει
την οικονομική αντιπαροχή, η οποία αναμφίβολα είναι και το κίνητρο για την συμμετοχή του στη διαφημιστική προβολή. Και όχι προφανώς η διάθεση να βοηθήσει οικονομικά ασθενέστερους πολίτες, όπως προσχηματικά ισχυρίζεται σε υπόμνημά του.

ΥΓ Το ΠΠΣ της ΕΣΗΕΑ, αποφάσισε την ανάρτηση της απόφασης για τον Μιχ. Κεφαλογιάννη στην ιστοσελίδα της Ενωσης, κρίνοντας ότι υπάρχει λόγος ενημέρωσης ευρύτερου αριθμού προσώπων, εξαιτίας των εντυπώσεων που έχουν δημιουργηθεί από την συνεχή και κατ’ εξακολούθηση προβολή της διαφημιστικής δραστηριότητας του συγκεκριμένου δημοσιογράφου.