ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Ο γηραιότερος νέος Βασιλιάς εδώ και χίλια χρόνια βρετανικού στέμματος


Η βασίλισσα πέθανε, ζήτω ο βασιλιάς Κάρολος Γ' 

Μετά τον θάνατο της μητέρας του βασίλισσας Ελισάβετ, ο πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος αναγορεύεται αυτομάτως βασιλιάς. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, επέλεξε ως βασιλικό όνομα το «Κάρολος ο Γ'».
Ο Κάρολος, 73 ετών, ήταν ο επόμενος στη σειρά διαδοχής για τον θρόνο για επτά δεκαετίες, όσο διήρκεσε η βασιλεία της Ελισάβετ, τη μακροβιότερη μονάρχη στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.
Ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας θα απευθύνει ,διάγγελμα προς το έθνος, στην πρώτη δημόσια ομιλία του μετά τον θάνατο της μητέρας του.
Με επίσημη ανακοίνωσή του σημειώνει ότι ο θάνατος της Ελισάβετ προκαλεί βαθιά θλίψη για τον ίδιο και όλα τα μέλη της οικογένειας και πως η μόνη παρηγοριά θα είναι η μνήμη του σεβασμού και της τρυφερότητάς της. «Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της βασίλισσας, είναι μια στιγμή υπέρτατης θλίψης για εμένα», τόνισε ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ της Βρετανίας στις πρώτες του δηλώσεις μετά τον θάνατο της Ελισάβετ Β’. «Η απώλειά της θα γίνει βαθιά αισθητή σε όλη τη χώρα, την κοινοπολιτεία και για αμέτρητους ανθρώπους», είπε ο μεγαλύτερος γιος της Ελισάβετ Β’. Συμπλήρωσε ότι ανακούφιση τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του προσφέρουν ο σεβασμός και η στοργή που απολάμβανε η μητέρα του καθ’ όλη τη διάρκεια της βασιλείας της.
Ο ρόλος του διαδόχου του θρόνου καθόρισε τη ζωή του Καρόλου από την ηλικία των τριών ετών, όταν η μητέρα του ανέβηκε στο θρόνο το 1952. Τα νέα του καθήκοντα θα δώσουν ίσως μια απάντηση στο ερώτημα που έχει τεθεί συχνά στο παρελθόν: τι είδους βασιλιάς θα είναι;
«Ποτέ δεν ήθελε να σκεφτεί την ανάρρησή του στον θρόνο, γιατί αυτό θα σήμαινε το θάνατο της μητέρας του», είπε πρώην βοηθός του παλατιού.
Σύμφωνα με άλλον πρώην βοηθό του παλατιού, που μίλησε στον Guardian, «αρχικά θα επικεντρωθεί στην οικογένεια, αλλά για τα ανάκτορα θα είναι ζήτημα να τον βοηθήσουν να πει τα σωστά πράγματα και να οδηγήσει τους Βρετανούς στο πένθος». Ο Κάρολος, σύμφωνα με τον πρώην βοηθό, έχει «βαθιά συναισθηματική συνταύτιση» με τους πενθούντες, γεγονός που προβλέπουν ότι θα εξυπηρετούσε τον ίδιο και τη χώρα σε οποιαδήποτε περίοδο πένθους.
Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ σχεδίαζαν αυτή την αλλαγή στην κορυφή του βρετανικού κράτους εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς τα νεότερα μέλη της οικογένειας αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα βασιλικά καθήκοντα.
Βασικό καθήκον του Καρόλου θα είναι να εγγυηθεί τη σταθερότητα σε μια περίοδο κοινωνικών και πολιτικών αλλαγών, ενώ αυτό που τονίζουν είναι ότι πρόκειται για τον πρώτο Βρετανό μονάρχη που πήγε σχολείο. Οι προηγούμενοι μονάρχες είχαν δασκάλους και εκπαιδευτές κατ' οίκον.
Ένα στοιχείο που μπορεί να σημειωθεί στα θετικά του, παρά το γεγονός ότι οι απόψεις του πολλές φορές ήταν αμφιλεγόμενες και έχουν προκαλέσει συγκρούσεις, είναι ότι τον Ιούνιο φερόταν να έχει εκφράσει απόψεις αντίθετες με την πολιτική της βρετανικής κυβέρνησης που προβλέπει απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα.
-  efsyn.gr