ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022

Καμία απόφαση για εκλογικό νόμο


Τέλος στα σενάρια για πιθανή συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. έβαλε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στη Βουλή. «Δεν τα βρήκατε μεταξύ σας και επιχειρείτε τώρα με έναν άκομψο και προσβλητικό, για τη δική μας νοημοσύνη, τρόπο να μας εμπλέξετε σε μια περιδίνηση στην οποία δεν θέλουμε να μπούμε. Δεν μας αφορά η συγκυβέρνηση», είπε, καταλήγοντας πως στόχος του κόμματός του δεν είναι η συγκυβέρνηση, αλλά η… κυβέρνηση «με εντολή του ελληνικού λαού».

Καμία απόφαση
Το τοπίο πάντως, όπως διαμορφώνεται με τα διαφαινόμενα πολιτικά αδιέξοδα εάν η Ν.Δ. δεν πάρει αυτοδυναμία, οδηγεί αναπόφευκτα στη δημόσια συζήτηση για αλλαγή του εκλογικού νόμου, που κυριαρχεί από την περασμένη Δευτέρα. Σε αντίθεση όμως με το κλίμα που τείνει να διαμορφωθεί, ο πρωθυπουργός ζυγίζει αυτή τη στιγμή όλα τα δεδομένα. Οι σκέψεις προφανώς και υπάρχουν και η συζήτηση είναι υπαρκτή, ωστόσο όποιος θεωρεί πως οι αποφάσεις είναι ειλημμένες κάνει λάθος. Πάντως, το κυριότερο «επίδικο» είναι πως μετά την κάθετη άρνηση του Νίκου Ανδρουλάκη για συγκυβέρνηση, ο κίνδυνος της ακυβερνησίας είναι πιο υπαρκτός από ποτέ.

Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ;
Καλή πηγή βέβαια που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ, μου είπε πως η αξιωματική αντιπολίτευση ασχέτως τι λέει ή τι θα πει δημοσίως εάν υπάρξει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ιδιωτικά δεν βλέπει αρνητικά αυτό το ενδεχόμενο. Ο λόγος είναι πως στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως αλλαγή του εκλογικού νόμου θα ενισχύσει το δίπολο, άρα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο πως χθες στη Βουλή ήταν ο Κώστας Σκανδαλίδης από το ΠΑΣΟΚ που ξεσπάθωσε εναντίον της αλλαγής του εκλογικού νόμου, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον.

Σταύρος Παπαντωνίου
Θεωρείο / Καθημερινή