ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2022

Το νέο δώρο Μητσοτάκη στους καναλάρχες αποδεικνύει τον πανικό της κυβέρνησης


Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να ανανεώσει πάση θυσία την επικοινωνιακή ασπίδα προστασίας που προσφέρουν τα συστημικά ΜΜΕ της χώρας, η κυβέρνηση κάνει νέο δώρο στους καναλάρχες τη μείωση του προσωπικού που απασχολείται άμεσα στους τηλεοπτικούς σταθμούς, σε 240 εργαζόμενους από 400 που ίσχυε στον νόμο Παππά. Η διάταξη περιέχεται σε νομοσχέδιο που αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Οικονόμου, με την ΕΣΗΕΑ να αντιδρά κηρύσσοντας 24ωρη προειδοποιητική απεργία στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς.
Τα παραπάνω αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο Μάριος Κάτσης, Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Αναστασία Γκαρά, Αν. Τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που επισημαίνουν:
"Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης, προδίδει τον πανικό του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ευελπιστεί στη διατήρηση της εύνοιας των ιδιοκτητών των τηλεοπτικών σταθμών την ώρα που έρχεται αντιμέτωπος με τις αποκαλύψεις που δείχνουν τις ευθύνες του για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Η ρύθμιση που φέρνει ο κ. Οικονόμου, έρχεται ως συνέχεια αντίστοιχης η οποία είχε ψηφιστεί προ 2ετίας και είχε μειώσει το προσωπικό στους 340 εργαζόμενους. Τότε, η ρύθμιση είχε έρθει εν μέσω του πρωθυπουργικού κορωνοπάρτι στην Ικαρία, όταν η ΕΡΤ είχε απαγορεύσει να προβάλλονται πλάνα του κ. Μητσοτάκη από το γλέντι στην Ικαρία και στιγμιότυπά του με τον κ. Λιγνάδη. Πρακτική που είχαν ακολουθήσει και οι υπόλοιποι τηλεοπτικοί σταθμοί. Η διάταξη αυτή δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το μόνο δώρο που κάνει η κυβέρνηση στους καναλάρχες. Έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από χαριστικές ρυθμίσεις όπως, η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής Πόθεν Έσχες, το χάρισμα των δόσεων για τη κατοχή τηλεοπτικής άδειας και φυσικά τις Λίστες Πέτσα.
Η ψήφισή της θα φέρει νέες απολύσεις εργαζομένων, επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων ενώ αυξάνει τον έλεγχο, υποβαθμίζοντας περαιτέρω το έργο των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς. Αν συνεχίσει έτσι η κυβέρνηση, η σημερινή 108η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου, σε λίγο θα φαντάζει ως απόγειο της δημοσιογραφικής ελευθερίας.
Ο Πρωθυπουργός προσφέρει δώρα στους καναλάρχες, προσδοκώντας ανταλλάγματα, νομίζοντας πως θα σωθεί ποντάροντας στην επικοινωνία. Ξεχνάει, όμως, πως αυτό που θα βάλει τέλος στην τραγική διακυβέρνηση του είναι η ουσία. Η ουσία της πολιτικής του που οδηγεί την κοινωνία σε απόγνωση και κάνει την ανάγκη για πολιτική αλλαγή ακόμη πιο επιτακτική".