ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

«Mαζί για τον ΕΔΟΕΑΠ»: 10+1 δεσμεύσεις για τη νέα τριετία


Ο ΕΔΟΕΑΠ είναι το κοινό μας σπίτι, το κοινό μας μέλλον και πρέπει να βρίσκεται μακριά από μικροπολιτικές, μικροκομματικές σκοπιμότητες, άγονες αντιπαραθέσεις και πελατειακές σχέσεις. Ενώνουμε και συσπειρώνουμε όλους τους ανθρώπους της ενημέρωσης με ένα στόχο:
Να εδραιωθεί ο ΕΔΟΕΑΠ ως πρότυπος οργανισμός υπηρεσιών υγείας, επικούρησης και πρόνοιας.
Εμείς, που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, στηρίξαμε τη σημερινή διοίκηση με Πρόεδρο το Σταύρο Καπάκο, καταθέσαμε υποψηφιότητα για μέλη του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ και θέλουμε να υπάρξει συνέχεια στο σημαντικό έργο που έχει γίνει μέχρι σήμερα.
  1. Είμαστε διοίκηση κοινής αποδοχής δεν είμαστε παιδιά του κομματικού σωλήνα, ούτε του παρασκηνίου. Έχουμε την ιστορία μας στον κλάδο. Παραμερίζουμε τις διαφορές· ενοποιούμε τον κλάδο μας, όλους τους ανθρώπους της Ενημέρωσης, σε συνεργασία με τις Ενώσεις των εργαζομένων, για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Δεν θορυβούμε ακόπως και ασκόπως. Δεν διχάζουμε τον κλάδο με άγονες αντιπαραθέσεις και ιστορικούς αναχρονισμούς, που δεν έχουν θέση στο Ταμείο Υγείας μας.
  2. Ο ΕΔΟΕΑΠ μπαίνει στην ψηφιακή εποχή με σταθερά βήματα. Στην επίπονη προσπάθεια να λειτουργούμε ασφαλώς εν μέσω πανδημίας, κάναμε πολλά που έπρεπε να έχουν γίνει πολύ νωρίτερα. Ενισχύσαμε τις ηλεκτρονικές διαδικασίες για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, στον ΤΥΠ, στην ασφάλιση, στις οικονομικές υπηρεσίες, καταπολεμώντας τη γραφειοκρατία, που πάντα καιροφυλακτεί και μας βασανίζει όλους. ➤Τα ιατρεία του ΕΔΟΕΑΠ λειτουργούν πλέον με σωστή κατανομή ανά όροφο και ειδικότητα και αδειοδοτούνται. ➤ Ο ΕΔΟΕΑΠ πρωτοπορεί, εφαρμόζοντας -ήδη από διετίας – τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και διενεργώντας Ετήσια Αναλογιστική Μελέτη, βάσει της οποίας ορίζονται οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, επικούρησης και πρόνοιας. (ΔΕΙΤΕ αναλυτικά εισήγηση του προέδρου στη Γενική Συνέλευση). Θα αξιοποιήσουμε τα μεγάλα πλεονάσματα που παρήχθησαν στη θητεία αυτής της διοίκησης με τον πλέον επωφελή επενδυτικό τρόπο.
  3. Από τις πρώτες αποφάσεις της νέας διοίκησης κοινής αποδοχής μετά τις εκλογές, θα είναι να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για ένα σύγχρονο, ολοκληρωμένο, λειτουργικό και αποτελεσματικό πληροφοριακό σύστημα, το οποίο θα συμβάλει τα μέγιστα στην αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού σε συνδυασμό με την περαιτέρω μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα διοικητικά στελέχη του Οργανισμού.
  4. Ο ΕΔΟΕΑΠ θα συνεχίσει να παρέχει υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες, αξιοπρεπείς επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ πάνω από τα ανταποδοτικά όρια και με σεβασμό στην αναλογικότητα και την αλληλεγγύη των γενεών. Με απλά λόγια, δεν ροκανίζουμε το μέλλον. Αντίθετα, όπως έχουμε χρέος, προσέχουμε για να έχουν ανάλογες υπηρεσίες και παροχές και οι σημερινοί πιο νέοι ασφαλισμένοι. Από τις πρώτες μας αποφάσεις θα είναι, η αποστολή αιτήματος προς το Υπ. Εργασίας για την υπαγωγή και του ΕΔΟΕΑΠ στις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.4670/2020 περί των προϋποθέσεων για την παραμονή των συνταξιούχων στο τελευταίο τους Ταμείο, ώστε να εξαλειφθεί η αδικία εξαίρεσης μόνον του ΕΔΟΕΑΠ. Η εξαίρεση αυτή θίγει μια κατηγορία νέων ασφαλισμένων αλλά και μια αδύναμη ομάδα μακροχρόνια ανέργων
  5. Παραλάβαμε τον ΕΔΟΕΑΠ με ελάχιστες συμβάσεις, καταχρεωμένο και με δεσμευμένο το κεντρικό του κτήριο της Σισίνη λόγω οφειλών. Η τότε διοίκηση ήταν στα μαχαίρια με το υπ. Εργασίας, τα κόμματα, τις Ενώσεις. Οδηγούσε τον ΕΔΟΕΑΠ στα βράχια. Τον παραδίδουμε καθαρό από χρέη, ακμαίο, με πολλές συμβάσεις για πρωτοβάθμια και νοσοκομειακή περίθαλψη, οικονομικά υγιή, να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Διευρύναμε τις συμβάσεις και στην περιφέρεια, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης (Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Λάρισα, Γιαννιτσά). Είμαστε αποφασισμένοι να τις διευρύνουμε ακόμα περισσότερο.
  6. Προχωράμε και ενισχύουμε το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής, το Κέντρο Υπέρτασης και το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού με τον υπερσύγχρονο ψηφιακό μαστογράφο, δράσεις που ήδη ξεκίνησαν με επιτυχία. Δημιουργούμε Κοινωνική Υπηρεσία, η οποία σε συνεργασία με εθελοντές θα αναλάβει την εφαρμογή ενός προγράμματος ανάλογου με τη «βοήθεια στο σπίτι» για τους ασφαλισμένους, που έχουν ανυπέρβλητα προβλήματα. Η αλληλεγγύη είναι στο DNA μας.
  7. Υπογράψαμε τη σύμβαση διασύνδεσης του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ, με αποτέλεσμα να διευρύνονται συνεχώς οι παρεχόμενες ιατρικές υπηρεσίες στους ασφαλισμένους μας. Θα έχουν πρόσβαση σε όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φορείς: Ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα, ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία κ.ά., σε όλη τη χώρα με τους ευνοϊκούς όρους του ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης, θα έχουν πρόσβαση και στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (αντικαρκινικά, φάρμακα ειδικών παθήσεων κ.λπ.) με αποτέλεσμα τόσο τη μείωση της ταλαιπωρίας, όσο και την εξοικονόμηση μεγάλων ποσών για τον ΕΔΟΕΑΠ, αφού μέχρι σήμερα τα πληρώνουμε πολύ ακριβότερα.
  8. Ως διοίκηση κοινής αποδοχής κερδίσαμε την πρώτη μάχη της προσφυγής των εργοδοτών κατά του 2% επί του τζίρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Και δίνουμε τη μάχη, σε συνεργασία με τις Ενώσεις και τα αδελφά ταμεία στην Ελλάδα και Διεθνώς για να κερδίσουμε και τη μάχη της προσφυγής κατά του 2% στο διαδίκτυο, η εκδίκαση της οποίας έχει οριστεί στις 15 Νοεμβρίου στο ΣτΕ. ➤Η εισφορά του 2% στο διαδίκτυο αποτελεί ένα σημαντικό όπλο μας για τη διατήρηση υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και παροχών στο μέλλον
  9. Δεσμευόμαστε ότι στις πρώτες αποφάσεις της νέας θητείας μας θα είναι η έγκριση του νέου Κανονισμού Υγείας, που είναι ήδη έτοιμος, με τον οποίο βελτιώνονται οι παροχές υγείας και πρόνοιας και οι ρυθμίσεις του εκσυγχρονίζονται και προσαρμόζονται στα νέα επιστημονικά δεδομένα.Άμεσα θα έρθει για έγκριση και ο νέος Κανονισμός Προμηθειών ο οποίος, επίσης, είναι ήδη έτοιμος. Μέχρι τότε οι προμήθειες του ΕΔΟΕΑΠ δεν θα γίνονται με απευθείας αναθέσεις, όπως έπραττε η προηγούμενη διοίκηση, αλλά αυστηρά με δημόσιους διαγωνισμούς. Με τους διαγωνισμούς εξοικονομήσαμε μεγάλα πόσα για τον Οργανισμό, ενώ με την διαφάνεια εξουδετερώσαμε τις «κακές γλώσσες» για κάθε είδους συναλλαγές και «ευτελείς συνήθειες» του παρελθόντος.
  10. Στο πρώτο εξάμηνο της νέας θητείας μας θα προχωρήσουν οι διαδικασίες, που ξεκίνησαν επί της δικής μας διοίκησης για την αξιολόγηση των υπηρεσιών του Οργανισμού, την κανονιστική του συμμόρφωση, καθώς και την ενίσχυση των διαδικασιών εσωτερικού ελέγχου, τη βελτίωση του οδοντιατρικού τομέα, προκειμένου ο ΕΔΟΕΑΠ να πρωτοπορεί σε όλα τα επίπεδα. Θέλουμε έναν οργανισμό πρότυπο λειτουργίας, όχι μόνο για τους ασφαλισμένους, αλλά και για τη χώρα μας. Το μέλλον ανήκει σε αυτούς που το προετοιμάζουν.
  11. Θα δώσουμε τη μάχη για την οριστική απένταξη του ΕΔΟΕΑΠ από τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, που επιδιώκουν κάποιοι καλοθελητές εκ των έσω, προσδοκώντας το διορισμό τους στη διοίκηση. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην υποκύψει στις πιέσεις η ΕΛΣΤΑΤ, και να συνεχίσει – όπως μέχρι τώρα- να μη μας εντάσσει στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Το αυτοδιοίκητο του ΕΔΟΕΑΠ, μοναδική κατάκτηση για τον κλάδο μας, είναι ευαγγέλιο για εμάς, και δεν πρόκειται ποτέ να το απεμπολήσουμε.
Έχουμε συνείδηση ότι «το Παρίσι δεν φτιάχτηκε σε μια μέρα». Θα χρειαστεί συνεχής και κοπιώδης προσπάθεια, για να λειτουργεί ο ΕΔΟΕΑΠ ως πρότυπος οργανισμός. Δεν είμαστε διοίκηση που θορυβεί ιδιοτελώς ή ασκόπως· είμαστε διοίκηση που λύνει προβλήματα και προετοιμάζει το μέλλον. Κάναμε πολλά στην τριετία της υφιστάμενης θητείας μας και θα κάνουμε περισσότερα στην τριετία που έρχεται.
Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, συσπειρώνουμε τον κλάδο μας για τον ΕΔΟΕΑΠ, το κοινό μας σπίτι, το κοινό μας μέλλον
Καθαρά λόγια – καθαρό έργο…
Συνεχίζουμε μαζί…
ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ!
  • ΚΑΠΑΚΟΣ Σταύρος, Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
  • ΓΥΠΑΚΗ Αγγελική, Δημοσιογράφος, Β’ Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΗΕΑ
  • ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΟΣ Κυριάκος, Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
  • ΚΟΥΜΠΙΑΣ Δημήτρης, Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
  • ΚΑΤΑΪΦΤΣΗΣ Σίμος (Μάκης), Οικονομολόγος, μέλος ΕΠΗΕΘ
  • ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ Νίκος, Μηχανικός ΕΡΤ, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
  • ΜΠΕΡΕΔΗΜΑΣ Θέμης, Δημοσιογράφος, Πρόεδρος Δ.Σ. ΕΣΠΗΤ
  • ΣΑΜΑΡΑΣ Παναγιώτης (Πάνος), Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ, αθλητικός συντάκτης ΕΡΤ
  • ΤΑΤΣΗΣ Βαγγέλης, Οικονομολόγος, μέλος ΕΠΗΕΑ, Ταμίας Δ.Σ. ΕΔΟΕΑΠ
  • ΦΩΚΙΑΝΙΔΗΣ Αναστάσιος (Τάσος), Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΜΘ, Αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΠΟΕΣΥ