ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μέσα από τις μαρτυρίες των Ελλήνων φοιτητών στην Ιταλία


Το Πρώτο Πρόγραμμα τιμά την εξέγερση του Πολυτεχνείου με ένα ξεχωριστό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ που θα μεταδοθεί την Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021, από 15:00 έως 16:00. Η εξέγερση.. του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 1973, βρήκε το φοιτητικό αντιδικτατορικό κίνημα των Ελλήνων της Ιταλίας σε πλήρη ετοιμότητα. Η πληροφόρηση των φοιτητών ήταν άμεση και καταιγιστική, είτε τηλεφωνικά από Ελλάδα ή μέσω άλλων χωρών, είτε μέσω ραδιοφωνικών σταθμών της Γαλλίας (ελληνόφωνος ραδιοφωνικός σταθμός Παρισιού) ή της Γερμανίας ( Deutsche Welle).
Τρεις Έλληνες φοιτητές, που βρέθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στην Ιταλία, ξεδιπλώνουν μέσα από τις παράλληλες αφηγήσεις τους τα προσωπικά τους βιώματα, τα σημαντικότερα στοιχεία του αντιδικτατορικού κινήματος στην Ιταλία, το αποτύπωμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στα φοιτητικά κινήματα του εξωτερικού αλλά και στο πολιτικό πλαίσιο της εποχής.
Ο αρχιτέκτονας Ιορδάνης Ελευθεράκης, ο γιατρός Χάρης Τσιόνης και ο ιστορικός-αρχαιολόγος Νίκος Κλειτσίκας μιλούν ζωντανά στο Πρώτο Πρόγραμμα, θυμούνται τις μέρες που προηγήθηκαν της εξέγερσης, περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο την φοιτητική ζωή τους και επιλέγουν ιταλικά και ελληνικά τραγούδια που σημάδεψαν την φοιτητική ζωή και νιότη τους.
Το πολιτικό πλαίσιο της εποχής αναλύει ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συγγραφέας Γιάγκος Ανδρεάδης.
Έρευνα-παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης