ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Σας τα ‘λεγα, δεν μ’ ακούγατε…


Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης

Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι μόνο πότε θα πεθάνω δεν ξέρω. Το γράφει και η Μπριτάνικα η εγκυκλοπαίδεια, στο λήμμα «Ξανθάκης Χρήστος», όπου και παρατίθεται πλήρες βιογραφικό μου..Τώρα αποδεικνύεται, λοιπόν, για μία ακόμη φορά το κληρονομικό χάρισμα, μέσα από τη χθεσινή δημοσκόπηση που παρουσίασε πρωτοσέλιδη το «Βήμα της Κυριακής».
Όπου σε αυτή τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να λαμβάνει ποσοστό 28 %, το χαμηλότερο που της έχουν δώσει οι μετρήσεις από την ώρα που ανέλαβε κυβέρνηση. Από την ώρα, δηλαδή, που ανέλαβε κυβέρνηση το Επιτελικό Κράτος του Μαξίμου, αλλά για την οικονομία της συζήτησης ας πούμε ότι κυβερνά η ΝΔ.
Το σημειώσατε το νουμεράκι; Το σημειώσατε.
Κι αφού το καταγράψατε στο τεφτέρι (κάτι σαν το τάμπλετ το σύγχρονο, για εμάς τους αρχαίους), πάμε τώρα ένα μήνα πίσω και σε όσα έλεγε ο διευθύνων σύμβουλος της MRB, Δημήτρης Μαύρος, για την αγανάκτηση και τους αγανακτισμένους των ημερών. Με δικά του λόγια:
«Το φαινόμενο του λαϊκισμού, πατάει σε κάποιες λογικές του τύπου “μισούμε τους μετανάστες”, “δεν ελπίζουμε στο μέλλον”, “θέλουμε πόλεμο με την Τουρκία”, “δεν θέλουμε τα εμβόλια”. Αυτό το φαινόμενο φτάνει στο 31,6%».
Και ρωτάω τώρα εγώ με το φτωχό μου το μυαλό: Ποιο είναι μεγαλύτερο απ’ τα δύο; Το 31,6 % ή το 28 %;
Σε περίπτωση που απαντήσετε το δεύτερο, έχω για εσάς μια θέση μετακλητού μούρλια.
Άμα, όμως, πείτε το πρώτο, καθίστε μια στιγμή να το συζητήσουμε. Σηκώνει κουβέντα ο συγκεκριμένος αριθμός, αναμφιβόλως, γιατί με 28 % δεν κυβερνάς. Δεν γίνεται να κυβερνήσεις όχι με πενήντα έδρες μπόνους, αλλά ούτε και με εξήντα, ούτε με εβδομήντα καν. Ούτε με πλειοψηφικό σύστημα αλ ανγκλέζ δεν το βλέπω, όχι με απλή αναλογική που θα διεξαχθούν οι επόμενες εκλογές.

Και νικητής να αναδειχθείς, πάλι, με 28 %, με τι μούτρα θα πας στην Πρόεδρο να ζητήσεις επαναληπτικές εκλογές για να φτιάξεις κυβέρνησης σταθερή και μπετοναρισμένη; Όσο κι αν σου χρωστάει την εκλογή της, όσο κι αν υπηρετεί το σύστημα, όσο κι αν είναι καρτουνάρα (αχ, καρτουνάρα!) θα σου γυρίσει την πλάτη και θα σου πει «φύγε». Κι άντε να ξεμπλέξεις ύστερα με τους επίγονους της Φώφης, που θα ζητάνε μαλλιοκέφαλα για να σου προσφέρουν την πρωθυπουργία
Μιας και μιλάω για Φώφη, πάντως, οφείλω να σημειώσω ότι σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύει το «Βήμα», άμα ψήφιζαν όλοι όσοι βλέπουν σχετικώς θετικά το ΚΙΝΑΛ, θα έβγαινε πρώτος στις εσωκομματικές εκλογές ο Λοβέρδος. Σε περίπτωση όμως που πάνε μόνο οι χαρντκοράδες, την πρωτιά την έχει ο Γιώργος Παπανδρέου, με κοντά, πολύ κοντά τον Ανδρουλάκη.
Σημαντικό:
την παράσταση νίκης την έχει στο τσεπάκι του ο ΓΑΠ, ενώ οι ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ αυτοχαρακτηρίζονται κατά πλειοψηφία είτε ως κεντρώοι είτε ως κεντροαριστεροί. Κι εκείνοι που λένε ότι είναι αριστεροί ντούροι, είναι περισσότεροι (13 % σε σχέση με 11 %) απ’ όσους ισχυρίζονται ότι είναι δεξιοί πούροι.

Υ.Γ.: Η έρευνα δίνει στην πιτσιρικάδα (στους 18 έως 24 ετών, σαν να λέμε) τον ΣΥΡΙΖΑ με 21 % και τη ΝΔ με 18,7 %. Εντάξει παιδιά, ούτε στις φυλακές δεν το παίζουν αυτό το στοίχημα…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost.gr