ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 17 Νοεμβρίου 2021

ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ (μέσα ή έξω απ’ τις ΜΕΘ…)


του Χρήστου Ξανθάκη 

Τη μισή μέρα, για τον κορωνοϊό διαβάζω και μαθαίνω. Δεν είναι το χόμπι μου, αλλά δεν μπορείς κι αλλιώς εκεί που φτάσαμε. Εκεί που καταλήξαμε, για να μην γράψω εκεί που καταντήσαμε..Και όσο περισσότερο διαβάζω, τόσο πιο πολύ είναι σαν ν’ ακούω στο κεφάλι μου μέσα τους στίχους του Γουίλιαμ Μπάτλερ Γιέητς, από το ποίημά του «Δευτέρα Παρουσία» σε μετάφραση του Γιώργου Σεφέρη. Λα τα μινόρια:
«Γυρίζοντας ολοένα σε κύκλους που πλαταίνουν
Το γεράκι δεν μπορεί ν’ ακούσει πια το γερακάρη•
Τα πάντα γίνουνται κομμάτια• το κέντρο δεν αντέχει.
Ωμή αναρχία λύθηκε στην οικουμένη,
Απ’ το αίμα βουρκωμένος λύθηκε ο ποταμός, και παντού
Η τελετή της αθωότητας πνίγεται•
Οι καλύτεροι χωρίς πεποίθηση, ενώ οι χειρότεροι
Είναι γεμάτοι από την ένταση του πάθους.
Σίγουρα κάποια αποκάλυψη θα είναι κοντά•
Σίγουρα η Δευτέρα Παρουσία θα είναι κοντά.»
Θα μπορούσε να το διαβάσει κανείς και να ψιθυρίσει «υπερβολές». Στο κάτω κάτω της γραφής, οι τράπεζες λειτουργούν, οι φόροι πληρώνονται, οι ταξιτζήδες δεν σταμάτησαν να φιλοσοφούν, οι ΜΑΤατζήδες εξακολουθούν να δέρνουν. Άλλωστε όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος «δεν με λένε Λίστα» Πέτσας, το Δεκέμβριο θα έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων και γι’ αυτό δεν χρειάζεται να ληφθούν νέα μέτρα».
Δηλαδή κύριε Τσιάρα μου, άμα φτάσουμε στα μέσα Δεκεμβρίου και δεν έχουμε απότομη πτώση των κρουσμάτων, δικαιούμαι ύστερα εγώ να καταγγείλω ότι ο κύρ Στέλιος κλονίζει την εμπιστοσύνη του κοινού στη δημόσια υγεία και να ζητήσω να εισπράξει πρόστιμο;
Κι έχω κι άλλο παράδειγμα, μείνετε μαζί μου σας παρακαλώ. Βγαίνει ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Θανάσης Κοντογεώργης και δηλώνει ότι «στα ΜΜΜ, ειδικά στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, η κυβέρνηση έχει καταβάλλει σημαντική προσπάθεια το τελευταίο διάστημα προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κίνηση και να λειτουργήσουν καλύτερα».
Αυτός τώρα σε ποιόν νόμο υπάγεται ακριβώς; Στη διασπορά ψευδών ειδήσεων ή στον κλονισμό της εμπιστοσύνης; Γιατί η κατάσταση στα ΜΜΜ γίνεται όλο και χειρότερη, δεν γίνεται όλο και καλύτερη, βοήθειά μας…
Για να μην μιλήσω για τον γίγαντα τον καθηγητή Βασιλακόπουλο και τις καταγγελίες του ότι οι ΜΕΘ του Λαϊκού δεν είχαν στελεχωθεί σωστά:
«Πέρυσι την άνοιξη, μέσα στην κλινική του κορωνοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Αναπτύχθηκε ένα τμήμα, δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία. Αν πάρετε τα ποσοστά θνητότητας στο τμήμα θα απογοητευθείτε, δεν μπορώ να πω περισσότερα».
Και κάπως έτσι πορευόμαστε με τα πάντα να γίνονται κομμάτια και το κέντρο να μην αντέχει. Πενήντα, εξήντα, εβδομήντα, ογδόντα θύματα την ημέρα, τίγκαρε πια το λεωφορείο των νεκρών, φορτώνουν πτώματα και στη μπαγκαζιέρα. Ασθενείς κορωονοϊού νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ασθενείς κορωνοϊού νοσηλεύονται σε κοντέινερ, ασθενείς κορωνοϊού είναι διασωληνομένοι εκτός εντατικής, ωμή αναρχία λύθηκε στην οικουμένη. Μόνο ο υπουργός Πλεύρης τα βλέπει όλα ρόδινα και δηλώνει ότι αν δεν καλυφθούν τα κενά θα προχωρήσει η διαδικασία της επίταξης.
Τώρα θα προχωρήσει η διαδικασία της επίταξης; Τώρα που φτάσαμε όχι στο πάρα πέντε αλλά στο και τέταρτο; Δεν είχαμε τίποτε υποψιαστεί ως τώρα για την κατάρα του κορωνοϊού και πορευόμασταν χαρωποί προς το μικρό σπίτι στο λιβάδι;
Ναι είχε δίκιο ο ποιητής. Σίγουρα κάποια αποκάλυψη θα είναι κοντά…

- το κείμενο του Χρ. Ξανθάκη είναι από το newpost