ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Συμμαζέματα στο Facebook


Και να που το Meta (αυτή η εταιρεία δηλαδή, που εκπροσωπεί πλέον το Facebook, το Instagram και το Messenger) απέκτησε ξαφνικά συνείδηση. Και ανακοίνωσε ότι δεν θα δέχεται πλέον ουκ ολίγες.. κατηγορίες στοχευμένων διαφημίσεων. Αυτές, για παράδειγμα, που βάζουν στο μάτι τους κυβερνοσέρφερς αναλόγως των διαδράσεών τους με θέματα υγείας, φυλής και εθνικότητας, πολιτικών πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, θρησκείας και χιλιάδων άλλων κατηγοριών.
«Ακούσαμε τους ειδικούς να μας λένε ότι οι συγκεκριμένες επιλογές στόχευσης εκ μέρους των διαφημιζομένων μπορούν να οδηγήσουν σε αρνητικές εμπειρίες», δήλωσε ο αντιπρόεδρος μάρκετιγκ του Μeta, Γκράχαμ Μαντ, προσθέτοντας ότι οι χρήστες του Facebook θα μπορούν να μπλοκάρουν και διαφημίσεις για το τζόγο και το αδυνάτισμα εκτός από εκείνες για την πολιτική και το αλκοόλ.
Advertisement
Και φυσικά οι αλλαγές δεν άρεσαν σε πολύ κόσμο, ιδίως στους τζάνκις της πολιτικής που κάνανε μια χαρά δουλίτσα με λίγα λεφτά σε απολύτως στοχευμένο ακροατήριο. Κάτι που δεν μπορούσαν να πετύχουν σε άλλα media, όπου τα χαρακτηριστικά του κοινού θα έπρεπε να τα μαντεύουν –στις περισσότερες των περιπτώσεων με τραγική αποτυχία.
Τώρα, λοιπόν, θα πρέπει να χρησιμοποιούν άλλες οδούς για να πλησιάσουν τους στόχους τους και να πετυχαίνουν τους στόχους τους. Οδούς πάντα μέσα από το Meta, το οποίο θα κόψει μεν μερικές από τις ευκαιρίες επηρεασμού του κοινού αλλά δεν θα τις κόψει και όλες. Χιλιάδες δικλείδες κλείνουν και άλλες τόσες παραμένουν ανοιχτές, μιας και το μεγαλύτερο μέρος από τα 86 δισεκατομμύρια δολλάρια που αποκομίζει ετησίως η εταιρεία προέρχονται από διαφημίσεις.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, ορθό είναι το πρώτο βήμα προς έναν καλύτερο κόσμο, αλλά δεν είναι και ολοκληρωμένο. Στην καλύτερη περίπτωση, θα προστατευτούν αρκετοί ευάλωτοι κυβερνοναύτες από την ύπουλη καφρίλα κάποιων διαφημιζόμενων. Στην χειρότερη, οι διαφημιζόμενοι θα φτάνουν στον στόχο τους κάνοντας μερικές τρίπλες περισσότερο και πληρώνοντας πέντε φράγκα παραπάνω…

Χρήστος Ξανθάκης / medioΠΙΛΑΦΟ, newpost