ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2021

ΕΡΤ: Έδωσαν (και) έγγραφη οδηγία να «θαφτούν» πλάνα και φωτογραφίες από το γλέντι της Ικαρίας


«Χτες το μεσημέρι, στο δελτίο της ΕΡΤ1 έπαιξε η "επίσκεψη" στην Ικαρία. Προέκυψε χαμός φυσικά και για να μην γίνει ξανά τέτοιο "λάθος" κολλήθηκε η ανακοίνωση της φωτό στην Αίθουσα.. Παραγωγής... Να τη χαίρεστε τη δημόσια τηλεόραση κύριε Λιβάνιε».
Τα παραπάνω έγραψε ο ρεπόρτερ Χρήστος Ξανθάκης σε twitter και fb επισυνάπτοντας και τη σχετική ανακοίνωση.
Η πρωτόγνωρη αυτή κίνηση με την εντολή να «θαφτούν» τα επίμαχα πλάνα προκάλεσε σάλο καθώς απέδειξε  ότι οι διοικούντες την ΕΡΤ θεωρούν την δημόσια τηλεόραση κομματικό «μαγαζί» της ΝΔ. Και όλα αυτά την ώρα που βοά η υφήλιος για τις εικόνες με το φαγοπότι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία.
Αντίστοιχη ήταν και η οδηγία για τον εκλεκτό της ΝΔ και προσφάτως παραιτηθέντα καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού θεάτρου, Δημήτρη Λιγνάδη, σε μια προσπάθεια να μην εμφανιστούν φωτογραφίες του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την Μαρέβα Μητσοτάκη και την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη...
Το θέμα ανέδειξε ο δημοσιογράφος Χρήστος Ξανθάκη
Το θέμα της περίεργης κάλυψης του θέματος από την ΕΡΤ είχε αναδείξει χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Iδού και το tweet του Χρήστου Ξανθάκη:

Στο θέμα παρενέβη ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιοπουλος ο οποίος τόνισε:

"Η επιλογή της ΕΡΤ να λογοκρίνει και να "εξαφανίζει" ειδήσεις (υπό τη διοίκηση του κ. Ζούλα, που μέχρι τις εκλογές ήταν διευθυντής του κ. Μητσοτάκη), επιβεβαιώνεται και με γραπτές οδηγίες στην αίθουσα παραγωγών. Οδηγίες που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις πρακτικές της ΥΕΝΕΔ:
Μην τυχόν παίξετε στα δελτία ειδήσεων φωτογραφίες ή βίντεο από το κορονογλέντι του κ. Μητσοτάκη στην Ικαρία.
Μην παίζετε φωτογραφίες και βίντεο του κ. Λιγνάδη μαζί με τον Πρωθυπουργό, ο οποίος τον επέλεξε για το Εθνικό Θέατρο.
Μιας και η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον Πρωθυπουργό, περιμένουμε απαντήσεις από τον κ. Μητσοτάκη: Ποιος έδωσε αυτές τις εντολές;"

Προς επίρρωσιν των όσων αποκάλυψε ο Χρ. Ξανθάκης:


Στη Βουλή 

Στη Βουλή μεταφέρεται το περιστατικό στην ΕΡΤ, όπου με γραπτή εντολή απαγορεύτηκε η προβολή πλάνων από το φαγοπότι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία και φωτογραφιών του Δημήτρη Λιγνάδη με τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Μάριος Κάτσης και η αναπληρώτρια τομεάρχης Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Νατάσα Γκαρά ζητούν από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Λιβάνιο, εξηγήσεις για το ποιος έδωσε εντολή λογοκρισίας και συγκάλυψης.
Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον Νόμο περί επιτελικού Κράτους, η ΕΡΤ υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό.

ΚΙΝΑΛ: Κυβέρνηση- ΕΡΤ να δώσουν απαντήσεις

Η ΕΡΤ - όπως και αλλά κανάλια αρχικά - αποσιώπησαν το γλέντι Μητσοτάκη, όπως και τις αποδοκιμασίες στην Ικαρία, σχολιάζει το Κίνημα Αλλαγής.
«Δεν γνωρίζουμε αν έγινε παρέμβαση με σκονάκι (όπως καταγγέλλεται) ή με προφορική εντολή. Το βέβαιον είναι ότι έγινε», διαπιστώνει το Κίνημα Αλλαγής και ζητεί από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΕΡΤ να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

Λιβάνιος: Έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ

Νωρίτερα, στη Βουλή ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρής Λιβάνιος, αρνήθηκε πως υπάρχουν... άνωθεν παρεμβάσεις.
Συγκεκριμένα σε σχέση με την παρουσίαση των γεγονότων στην Ικαρία από την ΕΡΤ, ο κ. Λιβάνιος ανέφερε ότι «η ΕΡΤ, χθες στο μεσημεριανό δελτίο, και στις 12.00 και στις 15.00, και φωτογραφία έδειξε και την απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ μετέδωσε και στις 9.00 το βράδυ έπαιξε την απάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης».
«Ξέρετε, μόνοι τους φτιάχνουν το δελτίο. Δεν τους παίρνουμε εμείς τηλέφωνο. Έχει αλλάξει ο τρόπος λειτουργίας της ΕΡΤ», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.
«Το να πούμε, για ακόμη μια φορά, πόσο πολύ έχει αλλάξει η ΕΡΤ, νομίζω ότι παρέλκει, γιατί το καταλαβαίνει και ο κόσμος, βλέπουμε πόσο έχει ανέβει το επίπεδο», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος και τόνισε ότι «προφανώς η διοικητική ιεραρχία της ΕΡΤ δεν είναι χρωματισμένη κομματικά».