ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Τσίπρας: «Ο Ζούλας έδωσε εντολή να αναρτηθεί ένα κείμενο στην ΕΡΤ...

...να μην παίξουν οι εικόνες της Ικαρίας και του κ. Λιγνάδη με “άλλους”. Ποιοι είναι αυτοί;»


Με σκληρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντάς του «οργουελιανή αντίληψη στην διαχείριση.. της κοινής γνώμης».
Χαρακτήρισε άκρως διχαστική την ομιλία του πρωθυπουργού και τον κατηγόρησε για «λαθροχειρία» στην αντιμετώπιση των αγώνων της νεολαίας Λαμπράκη. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι θράσος να κάνετε αναφορά στους αγώνες της νεολαίας Λαμπράκη, όταν η δική σας παράταξη ήταν απέναντι. Είναι λαθροχειρία να κάνετε αναφορές, στους νέους που το τότε κατεστημένο χαρακτήριζε «αλήτες με πρησμένα πόδια», όπως τώρα εσείς χαρακτηρίζετε αλήτες τους νέους που διαδηλώνουν».
Συνολικότερα, κατά την ομιλία του επί του σχεδίου νόμου που αφορά στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και στη θέσπιση ειδικού σώματος φύλαξης στα πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείτε να χειριστείτε τη κοινή γνώμη είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Θα τη ζήλευε ακόμη και ο Όργουελ. Εκμεταλλεύεστε τις έκτακτες συνθήκες και έχετε επιβάλει ένα καθεστώς φόβου και επιτήρησης. Όλα όσα σας ενοχλούν είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και απαγορευμένα. Ενίοτε επιβάλετε βαριά πρόστιμα και απαγορεύσεις. Όσα δε σας ενοχλούν ή αντίθετα όσες απαγορεύσεις ενοχλούν εσάς ή τους φίλους σας, τις παρακάμπτετε. Για αυτό και δε δίνετε δεκάρα για τις συναθροίσεις στους μεγάλους εργασιακούς χώρους ή στα ΜΜΜ».

«Πολιτεύεστε με fake news
και διαστρεβλώσεις»

Ειδική αναφορά έκανε και στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ικαρία και «στην προκλητική παραβίαση των μέτρων από εσάς τους ίδιους», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε και πρόσθεσε: «Αυτή η βαθιά υποκρισία αλλά και η υστεροβουλία διακρίνει και τη πολιτική σας για τα πανεπιστήμια… Δεν κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που είχατε σκοπό να κάνετε και στην υγεία».
«Υποκύπτετε στο παράπτωμα μη τήρησης μέτρων για δεύτερη φορά. Χθες δεν είπατε ούτε μία συγγνώμη. Μας είπατε πόσο κουραστικό ήτα το ταξίδι. Ξέρετε τι είναι 45 λεπτά με ελικόπτερο και με ένα Σινούκ που κάνει τόσο θόρυβο. Πολύ κουραστικό. Ενδεχομένως το Σάββατο να ακυρώσατε και το παιχνίδι τένις ή το mountain biking που είχατε κανονίσει. Αλλά μια συγγνώμη δεν μας είπατε. Δεν έχετε ούτε ντροπή ούτε τσίπα γι αυτά που κάνετε. Έπρεπε λοιπόν να σπάσετε τα μέτρα και δεν έχετε μια συγγνώμη. Εχετε την αίσθηση μιας ολοκληρωτικής υπεροπλίας. Ξέρετε, θα δώσετε εντολές στα μέσα να σβηστούν όλα αυτά. Ο Ζούλας έδωσε εντολή να αναρτηθεί ένα κείμενο στην ΕΡΤ να μην παίξουν οι εικόνες της Ικαρίας και τους κ. Λιγνάδη με “άλλους”. Ποιοι είναι αυτοί; Γιατί προσπάθησε να το κουκουλώσει η κ. Μενδώνη. Τέτοιες πρακτικές δεν έχει ξαναδεί ο τόπος» είπε χαρακτηριστικά.
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, «ο μέχρι πρότινος κυβερνητικός εκπρόσωπος σας, είναι πλέον ο διοικητής της ΕΡΤ. Αν το έκανα εγώ αυτό, θα λέγατε για σταλινισμούς. Εσεις έχετε το δικαίωμα σε κορωνο-γλέντι, αλλά οι φοιτητές δεν έχουν δικαίωμα να διαδηλώνουν. Γιατί δεν παίρνει μια διεθνή πρωτοβουλία αφού κολλάει μόνο στις διαδηλώσεις; Έχετε το θράσος να κατηγορείτε εμένα για κορωνο-συγκεντρώσεις. Με καταγγέλετε ως διοργανωτή των κορωνο-συλλαλητηρίων. Πολιτεύεστε με fake news και διαστρεβλώσεις όπως έκανε και ο Τραμπ. Τέτοιο ήθος δεν έχει δει ο τόπος από τη μεταπολίτευση».

«Βασική σας επιλογή είναι να
υποβαθμίσετε τα δημόσια πανεπιστήμια»

«Η πολιτική σας είναι ακραία, δεν είστε κεντρώος. Δεν κάνετε κάτι παραπάνω για τα πανεπιστήμια και τη δημόσια Παιδεία από αυτή που είχατε σκοπό να κάνετε. Θέλετε συρρίκνωση του Κράτους. Εσείς θέλετε λιγότερο κράτος και περισσότερο χώρο στους ιδιώτες - Εμείς θέλουμε ισχυρό και ανθρώπινο κράτος με κανόνες και στήριξη της αγοράς. Νέα συνθήκη η πανδημία που έρχεται να καταστήσει ανεπίκαιρες τις θέσεις σας - Ο κόσμος αλλάζει, τα δημόσια αγαθά κερδίζουν έδαφος. Πλούσιοι και φτωχοί στα δημόσια νοσοκομεία πήγαν και πηγαίνουν. Επιμένετε στις ίδιες χρεοκοπημένες λογικές. Στη χρονιά της πανδημίας που είχε 600 εκατομμύρια ευρώ λιγότερο για τη δημόσια υγεία. Παράλληλα μειώνετε και την χρηματοδότηση στα δημόσια πανεπιστήμια. Τα κολέγια στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού, είναι χαμηλής ποιότητας. Στόχος σας είναι να διευρύνετε την πελατεία των κολεγίων. Ουδόλως σας ενδιαφέρει να λύσετε το πρόβλημα της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια. Βασική σας επιλογή είναι να υποβαθμίσετε τα δημόσια πανεπιστήμια» πρόσθεσε.

«Εκμεταλλεύεστε την πανδημική συνθήκη για να προωθήσετε «συμβόλαια». Εκμεταλλεύστε την πανδημία και τους περιορισμούς για να εξυπηρετήσετε συμβόλαια και συμφέροντα - Πόσοι είναι αυτοί που μπαίνουν στα πανεπιστήμια με 1 ή με 2; Και γιατί δεν σας ενοχλεί ότι αυτοί με το 1 ή με το 2 θα μπορούν να μπουν σε κολέγια; 17 από τα 24 ΑΕΙ θα υποστούν σημαντικές απώλειες. Αύξηση διαρροών μαθητών. Το Λύκειο ξαναγίνεται προθάλαμος εξετάσεων. Θα έχουμε πλήρη ακύρωση του μορφωτικού ρόλου των λυκείων σε όλες τις τάξεις. Θα έχουμε μείωση της χρηματοδότησης των δημόσιων πανεπιστημίων. Ορισμένα πανεπιστήμια δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα και είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν. Θα έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα στα περιφερειακά πανεπιστήμια που αποτελούν και πυλώνα ανάπτυξης της περιφέρειας. Φτάσατε στο σημείο να μας πείτε ότι γίνονται βιασμοί στα ΑΕΙ- Μήπως το μπερδέψατε με το Εθνικό θέατρο, δεν ξέρω. Εγώ δεν το έχω ακούσει. Δεν είναι τρελοί όσοι αντιδρούν στο νομοσχέδιο σας. Δεν είναι τρελοί οι πρύτανεις, δεν είναι αλήτες οι φοιτητές που αντιδρούν. Μέσα σε χρονιά πανδημίας αλλάζετε το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Τα κολέγια για χάρη των οποίων νομοθετείτε, δεν έχουν καμία θέση στις λίστες των καλύτερων ιδρυμάτων, αντίθετα με τα δημόσια πανεπιστήμια. Αυτή είναι η αριστεία» είπε σχετικά με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο και σ

«Δώρο στα κολέγια πελατεία 24.000 φοιτητών
 που κόβετε από τα ΑΕΙ» 

«Οταν μιλάτε για βία και παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, για να είστε αξιόπιστος, πρώτα να καταδικάσετε για τη δράση και τη συμπεριφορά της δικής σας φοιτητικής παράταξης στα πανεπιστήμια, αλλιώς είστε υποκριτής. Αν είχα κάνει υπουργό που είχε κατηγορηθεί ότι έστειλε τον πρύτανη του νοσοκομείο στο νοσοκομείο, δεν θα μπορούσα να σταθώ, εσείς μπορείτε. Θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις. Οπως και να μας κουνάτε και το δάχτυλο. Μας παριστάνετε τον ευαίσθητο για τη βία στα πανεπιστήμια, αλλά επιβραβεύσατε και υπουργοποιήσατε τον κ.Κατσαφάδο που έστειλε τον πρύτανη του πανεπιστημίου Πειραιά στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Εμείς ούτε ποτέ υιοθετήσαμε ούτε ανεχτήκαμε ούτε υποθάλψαμε τη βία. Αν η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα πανεπιστήμια είναι κέντρα παραβατικότητας, να στείλει όσους αστυνομικούς χρειάζεται για να τα απαλλάξουν από την ανομία. Γιατί δεν το κάνατε; Δεν είναι αποδοτικός ο κ. Χρυσοχοΐδης; Αν δεν το κάνατε, γιατί θα το κάνουν τώρα; Το πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχε εγκαταστημένο το σώμα μέσα στα πανεπιστήμια;Γιατί δεν δέχεστε τις εισηγήσεις των πρυτάνεων για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στα πανεπιστήμια; Να δημιουργήσετε ένα σώμα φυλάκων που θα είναι στη δικαιοδοσία των πανεπιστημίων. Δεν σας νοιάζει καθόλου να λύσετε το πρόβλημα. Θέλετε να περάσετε στα μουλωχτά το μεγάλο deal με τους ιδιοκτήτες των κολεγίων. 24.000 οικογένειες δεν θα δουν τα παιδιά τους να μπαίνουν φέτος στα πανεπιστήμια. Είναι έγκλημα αυτό που κάνετε και απέναντι στα δημόσια πανεπιστήμια και απέναντι στην κοινωνία. Αυτό που κάνετε θα δημιουργήσει περισσότερους κινδύνους».
«Αντιμετωπίζετε την πανδημία με πρόστιμα και αστυνομική επιτήρηση. Προσπαθείτε να μας πείσετε ότι με τον ίδιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε και τα πανεπιστήμια. Οσα μιντια και να χρηματοδοτήσετε, δεν θα τα καταφέρετε. Γιατί η σκέψη και το μυαλό των παιδιών και τα όνειρά τους, δεν φυλακίζονται. Πάντα θα είναι ελεύθερη η σκέψη τους να κρίνει» υπογράμμισε ο Τσίπρας.

- πηγή:newpost.gr