ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021

«Ειδικές αποστολές» με τρεις αποκαλυπτικές έρευνες


Το νέο επεισόδιο της ερευνητικής εκπομπής «Ειδικές αποστολές», με τρεις αποκαλυπτικές έρευνες για την κινεζική επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, την τέχνη μέσα στην πανδημία και τη συνεπιμέλεια.. των παιδιών διαζευγμένων γονέων, μεταδίδεται τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021, στις 23:00, από την ΕΡΤ1.
«Ο δρόμος του μεταξιού στον Πειραιά»
Ο Φάνης Παπαθανασίου παρουσιάζει την κινεζική επένδυση και τη ζωή στο λιμάνι του Πειραιά από το 2008 και μετά, όταν η Cosco Shipping απέκτησε το 51% του ΟΛΠ. Ο ρυθμός διακίνησης των εμπορευμάτων έχει εκτιναχθεί, η απασχόληση έχει αυξηθεί και ο Πειραιάς ανήκει πλέον στα σημαντικότερα λιμάνια της Ευρώπης. Στην εκπομπή μιλούν εκπρόσωποι του κινεζικού κολοσσού, παλιοί Πειραιώτες αλλά και εργαζόμενοι στο λιμάνι, που μοχθούν καθημερινά υπό ιδιαιτέρως δύσκολες συνθήκες.
«Lockdown στην τέχνη»
Η τέχνη και ο πολιτισμός στην εποχή της πανδημίας μεταφέρονται στο διαδίκτυο. Η Μάχη Νικολάρα παρουσιάζει μια έρευνα για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων στον πολιτισμό, η οποία ξεκίνησε πριν κατακλυστεί η δημόσια συζήτηση από δυσώδη περιστατικά των παρασκηνίων. Γιατί τα υπαρξιακά ζητήματα που αντιμετωπίζει η τέχνη μέσα στην πανδημία παραμένουν επείγοντα και αφορούν στο σύνολο του χώρου, αλλά και τον καθέναν από εμάς που δεν μπορεί να φανταστεί έναν κόσμο χωρίς καλλιτεχνική δημιουργία.
«Υπόθεση: Συνεπιμέλεια»
Η Ελβίρα Κρίθαρη ανοίγει το φάκελο της συνεπιμέλειας. Με αφορμή την αναθεώρηση διατάξεων του οικογενειακού δικαίου, το ζήτημα της επιμέλειας των παιδιών διαζευγμένων γονέων έχει μετατραπεί σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα σε γονείς, νομικούς και επιστήμονες ψυχικής υγείας. Ένα δυναμικό κίνημα γονέων, αποτελούμενο κυρίως από πατέρες που διεκδικούν ίσο χρόνο επιμέλειας για τα παιδιά τους, απαρτίζει τον ένα πόλο της δημόσιας και συχνά συγκρουσιακής συζήτησης. Στον αντίποδα βρίσκονται γυναικείες οργανώσεις που επισημαίνουν ενδεχόμενους κινδύνους από την οριζόντια εφαρμογή της συνεπιμέλειας.
Αρχισυνταξία: Σταυρούλα Χριστοφιλέα – Πιέρρος Τζανετάκος
Υπεύθυνη ερευνών: Ελβίρα Κρίθαρη
Δημοσιογραφική ομάδα: Φάνης Παπαθανασίου – Μάχη Νικολάρα – Ελβίρα Κρίθαρη
Μοντάζ: Δημήτρης Κλάγκος – Πέτρος Κωστράκης – Θανάσης Ντόβας
Διεύθυνση παραγωγής: Περικλής Ε. Παπαδημητρίου
Σκηνοθεσία: Γιάννης Ρεμούνδος – Γιάννης Γεωργιουδάκης
Υπεύθυνος εκπομπής: Φάνης Παπαθανασίου