ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Μίκης Θεοδωράκης για Αντώνη Καλογιάννη: «Είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω»


Σε ηλικία 81 ετών έφυγε από τη ζωή ο αγαπημένος τραγουδιστής Aντώνης Καλογιάννης. Συνέδεσε το όνομά του με ερμηνείες δεκάδων δημιουργών. Τα τελευταία χρόνια ο σπουδαioς ερμηνευτής.. ταλαιπωριόταν με προβλήματα υγείας.
Τραγούδησε Μίκη Θεοδωράκη, Μάριο Τόκα, Τάκη Μουσαφίρη, Αργύρη Κουνάδη ενώ συμμετείχε -μαζί με τη Βίκυ Μοσχολιού- στο δίσκο του Δήμου Μούτση «Συνοικισμός Α», που κυκλοφόρησε το 1972.
Επίσης -μαζί με την Άλκηστη Πρωτοψάλτη- στο δίσκο του Ηλία Ανδριόπουλου «Γράμματα στο Μακρυγιάννη», που κυκλοφόρησε το 1979.
Τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο του τραγουδιστή Αντώνη Καλογιάννη εξέφρασε ο Μίκης Θεοδωράκης.
Αναλυτικά το μήνυμα του Μίκη Θεοδωράκη:
«Για τον Αντώνη Καλογιάννη
11.02.2021
Με τον Αντώνη Καλογιάννη συνδέθηκα στενά. Σημάδεψε κυριολεκτικά το έργο μου δίνοντας πραγματικά μοναδικές ερμηνείες σε έργα όπως τα «Επιφάνια Αβέρωφ», το «Πνευματικό Εμβατήριο», η «Κατάσταση Πολιορκίας», ο «Ήλιος και Χρόνος», τα «Τραγούδια του Ανδρέα», τα «12 Λαϊκά», η «Νύχτα Θανάτου», τα «Γράμματα απ’ την Γερμανία» και σε τόσα άλλα τραγούδια…
Εκτός όμως από την πανέμορφη φωνή του που με συγκινούσε αφάνταστα, ταίριαζαν πολύ και οι χαρακτήρες μας. Ήμασταν φίλοι! Σκέφτομαι ότι είναι πολύ άδικο που έφυγε πρώτος και με άφησε πίσω του να ζω με τις ωραίες μας αναμνήσεις, γεμάτες μουσική και αγάπη.
Αθήνα, 11.2.2021»

Aλέξης Τσίπρας:
«Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του Αντώνη Καλογιάννη, ενός πολύ σημαντικού καλλιτέχνη που η ξεχωριστή φωνή του ταυτίστηκε με τη φωνή διαμαρτυρίας χιλιάδων Ελλήνων σε όλο τον κόσμο για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και της ελευθερίας την περίοδο της δικτατορίας.
Ο Αντώνης Καλογιάννης ανήκε στη στόφα εκείνων των ερμηνευτών με τις τεράστιες ερμηνευτικές δυνατότητες και δεν είναι τυχαίο ότι μπήκε στη καρδιά των απλών ανθρώπων ως ερμηνευτής πολύ σημαντικών λαϊκών επιτυχιών.
Είμαι βέβαιος ότι τόσο από τα τραγούδια του, όσο όμως και για τη σεμνότητα του χαρακτήρα του, θα αποτελεί πάντα σημείο αναφοράς για τους νεότερους καλλιτέχνες.
Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».