ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

«Δεν είναι αυτό που νομίζετε», λέει ο Πατούλης για την BMW

Ανακοίνωση διάψευσης για δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», εξέδωσε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, σχετικά με την δωρεά πολυτελούς αυτοκινήτου από εταιρεία του κλάδου που αποδέχθηκε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής στο οποίο προεδρεύει ο ίδιος.
Στο δημοσίευμά της η ΕφΣυν είχε αναφερθεί στην δωρεά μιας BMW –που στην αγορά κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ- που έγινε από επιχείρηση πώλησης αυτοκινήτων. Δωρίστηκε, όπως λέει η επιχείρηση, για «τις ανάγκες του περιφερειάρχη και της περιφέρειας».  
Ο συντάκτης του δημοσιεύματος της Εφημερίδας των Συντακτών Στέργιος Ζιαμπάκας γράφει:
"Τέτοιου είδους δώρα, επαναλαμβάνουμε, εγείρουν μείζον ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας.
Τι αναφέρει ο περιφερειάρχης απαντώντας στο δημοσίευμα της ΕφΣυν με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα;
Ότι το δημοσίευμά μας ήταν «ανακριβές» και γίνεται «ψευδής αναφορά περί δωρεάς ακριβού αυτοκινήτου, αξίας 100.000 ευρώ». Την ίδια στιγμή, που ο περιφερειάρχης λέει ότι «δεν υπάρχει κανένα δώρο καμίας ιδιωτικής εταιρείας προς τον Περιφερειάρχη Αττικής», ο ίδιος αναφέρει ότι η δωρεά του 4x4 αυτοκινήτου «κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αποδεκτή», επικαλούμενος τις δύσβατες περιοχές της Αττικής (!) και την ανάγκη τα στελέχη της περιφέρειας και ο ίδιος ο περιφερειάρχης να «μπορούν να μεταβούν με ασφάλεια και να βρεθούν κοντά στους πολίτες, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο». Άλλα αυτοκίνητα δηλαδή η Περιφέρεια Αττικής δεν διαθέτει στον στόλο της...
Το αυτοκίνητο, λέει ο περιφερειάρχης, «είναι μοντέλο του 2007, έχει διανύσει περίπου 190.000 χιλιόμετρα και η εμπορική του αξία κυμαίνεται από 15-18.000 ευρώ». Δέχεται δηλαδή δώρα ιδιωτικών εταιρειών, αλλά «δεν είναι αυτό που νομίζετε» μας λέει ο περιφερειάρχης.

Την δε –αλά Ντόναλντ Τραμπ- αναφορά του περιφερειάρχη -με αιχμή προς την «Εφ.Συν.»- ότι «το ψέμα και η συκοφαντία χωρίς όρια αποτελούν πληγή για τη δημοκρατία και την αξιοπιστία του Τύπου», την αφήνουμε στην κρίση των αναγνωστών μας. Ας κρίνουν οι ίδιοι ποιος είναι ειλικρινής και ποιος όχι μαζί τους, αλλά και για τον τρόπο που η «Εφ.Συν.» ασκεί το δημοσιογραφικό λειτούργημα, συγκρίνοντας το δημοσίευμά μας και την απάντηση του περιφερειάρχη, την οποία δημοσιεύουμε τηρώντας απαρέγκλιτα την δημοσιογραφική δεοντολογία (και επιμένοντας ότι η αποδοχή του δώρου εγείρει μείζον ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας και ηθικής).
Το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.»:
«Ερωτήματα και ποικίλα σχόλια έχει γεννήσει απόφαση του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Αττικής, όπου προεδρεύει ο Γ. Πατούλης, να αποδεχθεί δωρεά υπερπολυτελούς αυτοκινήτου από εταιρεία του κλάδου.
Πρόκειται για μια BMW που στην αγορά κοστίζει πάνω από 100.000 ευρώ και δωρίζεται, σύμφωνα με την εταιρεία, για "τις ανάγκες του περιφερειάρχη και της περιφέρειας".
Εχει ανάγκη ο περιφερειάρχης από ένα τέτοιο πολυτελές αυτοκίνητο, τη στιγμή που η περιφέρεια διαθέτει πλείστα όσα οχήματα κάθε κατηγορίας; "Εχει άλλη στόχευση το δώρο;", αναρωτιούνται πολλοί. Το προφανές είναι ότι εγείρεται μείζον ζήτημα πολιτικής δεοντολογίας από την αποδοχή του αστραφτερού δώρου».


Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη

Απολύτως ανακριβείς οι αναφορές περί δωρεάς αυτοκινήτου αξίας 100.000 ευρώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη
Γ. Πατούλης, Περιφερειάρχης Αττικής: «Το ψέμα και η συκοφαντία χωρίς όρια αποτελούν πληγή για τη δημοκρατία και την αξιοπιστία του Τύπου»
Με αφορμή ανακριβές δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, το οποίο αναπαράχθηκε κι από μερίδα ηλεκτρονικών μέσων, στην οποία γίνεται ψευδής αναφορά περί δωρεάς ακριβού αυτοκινήτου, αξίας 100.000 ευρώ, από ιδιωτική εταιρεία στον Περιφερειάρχη Αττικής, θα θέλαμε για την αποκατάσταση της αλήθειας να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, δεν υπάρχει κανένα δώρο καμίας ιδιωτικής εταιρείας προς τον Περιφερειάρχη Αττικής. Κανένα. Ούτε αυτοκίνητο, ούτε οτιδήποτε άλλο. Ο Περιφερειάρχης Αττικής δε δέχεται εξωθεσμικά κανένα δώρο, από κανέναν.
Δεύτερον, το αυτοκίνητο που παραχωρείται δωρεάν, παραχωρείται στην Περιφέρεια Αττικής, κι όχι στον Περιφερειάρχη, για τις ανάγκες μετακίνησής των στελεχών της Περιφέρειας εντός της Αττικής, από ιδιωτική εταιρεία, στο πλαίσιο του προγράμματος εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της. Το συγκεκριμένο όχημα διακρίνεται για την ασφάλεια του και επειδή είναι 4 x 4 οι επιδόσεις του, του επιτρέπουν να κινείται με ασφάλεια εντός και εκτός οδικού δικτύου. Με δεδομένο ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει και δύσβατες περιοχές, στις οποίες τα στελέχη και ο Περιφερειάρχης θα πρέπει να μπορούν να μεταβούν με ασφάλεια και να βρεθούν κοντά στους πολίτες, όποτε αυτό κρίνεται απαραίτητο, κρίθηκε σκόπιμο να γίνει αποδεκτή η δωρεά του αυτοκινήτου. Ξεκαθαρίζουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής και οι πολίτες δεν πρόκειται να επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ. Αντίθετα, χωρίς κόστος αυξάνεται η περιουσία μας και μάλιστα με χορηγία μιας εταιρείας, η οποία δεν έχει καμία οικονομική σχέση με την Περιφέρεια.
Επιπλέον επισημαίνουμε ότι η Περιφέρεια Αττικής έκανε τις προβλεπόμενες ενέργειες, μετά την γνωστοποίηση του ιδιοκτήτη για τη διάθεση δωρεάς του αυτοκινήτου, θέτοντας μάλιστα ερώτημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για τη δωρεά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο η αποδοχή δωρεάς είναι μια προβλεπόμενη διαδικασία για τους φορείς της Αυτοδιοίκησης και υλοποιείται με αποφάσεις των αρμοδίων Συλλογικών Οργάνων, κατ' εφαρμογή του ισχύοντος νομικού πλαισίου.
Τρίτον, το συγκεκριμένο όχημα δεν έχει αξία 100.000 ευρώ, όπως ψευδώς αναφέρεται. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που είναι μοντέλο του 2007, έχει διανύσει περίπου 190.000 χιλιόμετρα και η εμπορική του αξία κυμαίνεται από 15-18.000 ευρώ. Δεν πρόκειται λοιπόν για δώρο αξίας 100 χιλιάδων όπως ψευδώς αναφέρεται στο δημοσίευμα, αφού η αξία του είναι χαμηλότερη του 20% του ποσού που ψευδώς επαναλαμβάνουμε αναφέρεται.
Από τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύεται ότι είναι απολύτως ανακριβείς οι αναφορές περί δωρεάς αυτοκινήτου αξίας 100.000 ευρώ στον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη. Η δωρεά αφορά σε ένα αυτοκίνητο πολύ χαμηλότερης αξίας , το οποίο δίνεται στην Περιφέρεια Αττικής. Όσοι λοιπόν διακινούν μέσα από τα Μέσα που διαθέτουν τέτοιες ψευδείς πληροφορίες, οφείλουν το λιγότερο να ζητήσουν συγγνώμη.
Το ψέμα και η συκοφαντία χωρίς όρια αποτελούν πληγή για τη δημοκρατία και την αξιοπιστία του Τύπου.