ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

Η ομολογία της αποτυχίας

Καραντίνα πράξη 2: Η ομολογία της αποτυχίας.
Ο τίτλος της Humanité δεν αποτελεί μόνο αιχμηρό σχόλιο για τη χτεσινή ανακοίνωση του Μακρόν ότι η Γαλλία μπαίνει σε νέο lockdown. Αναδεικνύει επίσης τη συνολική αποτυχία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων για την πανδημία -της ελληνικής συμπεριλαμβανομένης.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε τον "αντικειμενικό" χαρακτήρα των γεγονότων. Ένας μεταδοτικός και δυνάμει θανατηφόρος ιός για τον οποίο δεν υπάρχει εμβόλιο, θα σημάνει μεγάλες απώλειες και ταλαιπωρία, ό,τι και αν κάνουν οι κυβερνήσεις.
Ωστόσο, αυτό το "ό,τι" των.. ευρωπαϊκών κυβερνήσεων ήταν λειψό. Όχι μόνο ήταν πολύ λιγότερο από αυτό που έπρεπε, αλλά και λιγότερο από αυτο που μπορούσε να γίνει, ακόμα και με το δικό τους πλαίσιο πολιτικής.
  • Ενώ γνώριζαν ότι η πανδημία θα επανακάμψει μόλις πιάσει το κρύο, οι κυβερνώντες το καλοκαίρι συμπεριφέρθηκαν σαν να έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα, ανοίγοντας την οικονομία χωρίς τα αναγκαία προληπτικά μέτρα.
  • Οι οποίες κινήσεις ενίσχυσης των δημόσιων συστημάτων Υγείας ήταν ανεπαρκείς, υπό το πρίσμα τόσο των υγειονομικών αναγκών που γεννάει η πανδημία όσο και των ελλείψεων που έχουν προκαλέσει δεκαετίες νεοφιλελεύθερων περικοπών.
  • Δεν λήφθηκαν αποτελεσματικά μέτρα για να αλλάξει η κατάσταση στους χώρους όπου στο πρώτο κύμα είχαμε τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως τα γηροκομεϊα, τα εργοστάσια, τα ΜΜΜ.
  • Δεν δημιουργήθηκε το αναγκαίο δίχτυ προστασίας για τους πιο αδύναμους οικονομικά ή όσους βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Για αυτούς το νέο lockdown θα σημάνει άνευ προηγουμένου οικονομική καταστροφή.
Δεν λέω ότι δεν λήφθηκαν μέτρα. Όμως το ότι μπαινουμε σε lockdown πριν καν αρχίσει ο χειμώνας, αποδεικνύει την ανεπάρκειά τους, η οποία μάλιστα είχε επισημανθεί εγκαίρως.
Όσα ισχύουν για την Ευρώπη, ισχύουν για την Ελλάδα σε μεγαλύτερο βαθμό. Η κυβέρνηση με υγειονομικές υποδομές πιο αδύναμες και οικονομία πιο ευάλωτη σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ, έπρεπε να κάνει περισσότερα από την Ευρώπη κι εντέλει έκανε λιγότερα. Οι ΜΕΘ είναι το πιο τρανταχτό παράδειγμα
Η Humanité έχει δίκιο. Το lockdown είναι η ομολογία οτι στο διάστημα μεταξύ των δύο κυμάτων της πανδημίας δεν έγιναν αυτά πoυ έπρεπε να γίνουν. Ίσως το lockdown να ήταν αναπόφευκτο. Δεν θα το μάθουμε πότε. Γιατί καμία κυβερνηση στην Ευρώπη δεν μπορεί να πει πως "κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να το αποτρέψουμε".

Γιάννης Αλμπάνης (fb)