ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2020

Ολική καταστροφή του «Καλλιστώ»


Τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το ναυτικό ατύχημα με το ναρκοθηρευτικό του Πολεμικού Ναυτικού «Καλλιστώ» το οποίο «κόπηκε στα δύο» από το φορτηγό-πλοίο της Maersk το πρωί της Τρίτης ερευνούν οι αρχές καθώς ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 12:30 η επιχείρηση ρυμούλκησής του στον ναύσταθμο της Σαλαμίνας.
Το ατύχημα σημειώθηκε στις.. 7:30 το πρωί της Τρίτης όταν το mεγάλο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων της εταιρείας Maersk «πέρασε απο πάνω» του! Το «Καλλιστώ» έβγαινε από το ναύσταθμο, όταν το φορτηγό πλοίο έπεσε στην πρύμνη του με αποτέλεσμα να υπάρξει ρήγμα και εισροή υδάτων.
Λίγο πριν την σύγκρουση με το τεράστιο container ship κάποια από τα μέλη του πληρώματος του πολεμικού πλοίου έπεσαν στη θάλασσα για να γλυτώσουν. Μία κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού και πλωτά του Λιμενικού που έφτασαν άμεσα στο σημείο του ατυχήματος περισυνέλεξαν τα μέλη του πληρώματος. Δύο από τους επιβαίνοντες στο «Καλλιστώ» τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών. Τα τραύματά τους δεν εμπνέουν ανησυχία.
Μετά την σύγκρουση όλο το επίστεγο του ναρκοθηρευτικού σαρώθηκε και διαλύθηκε. Παρ' ότι τα πρώτα λεπτά μετά την σύγκρουση το Καλλιστώ κινδύνευε να βυθιστεί, τελικώς το πλοίο έμεινε στην επιφάνεια.
Ρυμουλκά μετέφεραν το λαβωμένο πολεμικό πλοίο στον ναύσταθμο Σαλαμίνας, στις εγκαταστάσεις της τεχνικής βάσης. Οι φωτογραφίες δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την αποκατάσταση των ζημιών. Το ναρκοθηρευτικό φαίνεται σαν να έχει καταστραφεί. Πολύ περισσότερο που το «Καλλιστώ», χτισμένο στα ναυπηγεία της Vosper Thornycroft στο Πόρτσμουθ της Αγγλίας είναι κατασκευασμένo από πλαστικό ενισχυμένο με υαλονήματα και θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αποκατάσταση των βλαβών του πλοίου.