ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2020

Να μην υπάρξει καμία απόλυση σε επιχειρήσεις Τύπου που χρηματοδοτήθηκαν από τη «λίστα Πέτσα»

Οι Ενώσεις Συντακτών εκφράζουν την έντονη ανησυχία – διαμαρτυρία τους για το γεγονός της ψήφισης διάταξης, η οποία περιελήφθη στο νόμο 4728/2020 με την οποία παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης υπηρεσιών επικοινωνίας και μετάδοσης μηνυμάτων για την πανδημία κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων, με αρμοδιότητα του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό Στέλιου Πέτσα και του.. Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Σε κοινή ανακοίνωσή τους ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ αναφέρουν:
Σε εφαρμογή των διατάξεων η κυβέρνηση προχωρά στην απευθείας ανάθεση διαφημιστικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποκλειστικά στους τηλεοπτικούς σταθμούς, με χρηματοδότηση ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά ελλοχεύει ο κίνδυνος να επαναληφθούν όσα συνέβησαν στην προηγούμενη καμπάνια, για την πανδημία του κορωνοϊού, τα οποία δεν στάθηκαν ικανά να πείσουν τους ιθύνοντες για την αναγκαιότητα διαφάνειας στη διανομή των διαφημιστικών μηνυμάτων στο χώρο της Ενημέρωσης.
Συνέπεια όλων αυτών είναι η άδικη στοχοποίηση από την ελληνική κοινωνία των εργαζομένων στην Ενημέρωση, και τα χρήματα της διαφημιστικής δαπάνης ουσιαστικά να καταλήγουν στα Ταμεία των ιδιοκτητών ΜΜΕ που δυστυχώς δεν επενδύουν ούτε σε προσωπικό, αλλά ούτε σε υποδομές.
Τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας και των Ενώσεων Συντακτών της Ελλάδας (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜ-Θ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε και ΕΣΠΗΤ) ζητούν τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας των εργαζομένων σε επιχειρήσεις Τύπου που έχουν ενισχυθεί από τη διαφημιστική καμπάνια, να μην υπάρξει καμία απόλυση, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουν διακηρύξει τις θέσεις των εργαζομένων στην Ενημέρωση για το πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει το μοντέλο της χρηματοδότησης στην Ενημέρωση, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και στη συνέχεια.
Πληροφορούν επίσης ότι τις επόμενες ημέρες με επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, θα εκθέσουν αναλυτικά τα όσα έχουν συμβεί σχετικά με την ενίσχυση του έντυπου Τύπου, η οποία παραμένει «παγωμένη» για άγνωστους λόγους μέχρι στιγμής.

Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτων και τις Ενώσεις Συντακτών της Ελλάδας
Η Πρόεδρος ΠΟΕΣΥ                  Η Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
Έλενα Ριζεάκου                         Μαρία Αντωνιάδου
Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΜ-Θ             Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΠΗΝ
Νικόλαος Καρράς                      Κυριάκος Κορτέσης
Ο Πρόεδρος ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε         Ο Πρόεδρος ΕΣΠΗΤ
Δημήτρης Χορταργιάς              Θέμης Μπερεδήμας