ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020

Δημόσιο χρήμα μέσω ΕΡΤ στους ιδιώτες παρόχους ρεύματος


Αν και η στήλη εξειδικεύεται στα «δωράκια» της κυβέρνησης προς τους επιχειρηματίες των ΜΜΕ, δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια και σε άλλα «δωράκια», αυτή τη φορά προς όφελος των εταιρειών, εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος και εις βάρος της ΕΡΤ.
Αφορμή όλων είναι η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους, που γινόταν.. έως τώρα αποκλειστικά από τη ΔΕΗ ως επιβάρυνση (3 ευρώ τον μήνα) με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Η χώρα μας είχε ένα από τα πιο αποτελεσματικά συστήματα είσπραξης του ανταποδοτικού τέλους για τη δημόσια τηλεόραση σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό τελειώνει, όχι μόνο λόγω της εισόδου στην αγορά περισσότερων προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που αφαιρεί από τη ΔΕΗ το μονοπώλιο -και από την ΕΡΤ την ευτυχή θέση της άμεσης είσπραξης του βασικού της εσόδου-, αλλά και χάρη στην παρέμβαση του επιτελικού κράτους του Κυρ. Μητσοτάκη, που έρχεται να «ρυθμίσει», με τον συμφερότερο τρόπο για τις εταιρείες ενέργειας, βάζοντας σε κίνδυνο το έσοδο της ΕΡΤ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των διατάξεων του Νομοσχεδίου για τα ΜΜΕ του Στ. Πέτσα, που αναμένεται να κατατεθεί, είναι και η ρύθμιση για την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους υπέρ ΕΡΤ από τους εναλλακτικούς προμηθευτές ρεύματος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, οι νέοι προμηθευτές ρεύματος θα επιβαρύνονται με την είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους για την ΕΡΤ, όχι όμως και με την άμεση απόδοσή του!
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την άμεση απόδοση μόνο του 25% του ανταποδοτικού τέλους (0,75 ευρώ τον μήνα ανά λογαριασμό), ενώ το υπόλοιπο 75% (2,25 ευρώ) θα καταβάλλεται στον επόμενο Μάρτιο κάθε έτους και μία φορά κατ' έτος. Σε πραγματικούς αριθμούς, και με δεδομένο ότι το έσοδο της ΕΡΤ από το ανταποδοτικό τέλος μέσω ΔΕΗ είναι σήμερα περί τα 200 εκατ. ευρώ τον χρόνο, οι εναλλακτικοί προμηθευτές ρεύματος θα μπορούν δυνητικά να καταβάλλουν τα 50 εκατ. άμεσα, στη διάρκεια του έτους, και τα υπόλοιπα 150 εκατ.... του χρόνου! Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται για πολλούς μήνες ζεστό (δημόσιο) χρήμα που δεν τους ανήκει, ώς την εκκαθάριση, που θα γίνεται, σύμφωνα με τον νόμο που σχεδιάζεται, από ορκωτό λογιστή.
Με την «ευφυή» αυτή ιδέα, η οποία θεσπίζεται ως ανταπόδοση στους εναλλακτικούς προμηθευτές για περιπτώσεις ανεξόφλητων λογαριασμών ή λογαριασμών σε διακανονισμό, η κυβέρνηση κινδυνεύει να στερήσει την ΕΡΤ από το βασικό έσοδό της, πολύ περισσότερο καθώς δεν προβλέπει κανενός είδους κύρωση για τις εταιρείες που θα παρακάμψουν τη υποχρέωσή τους και δεν θα καταβάλουν τα εισπραχθέντα στην ΕΡΤ.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα το απόσπασμα από ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ που κρούει τον κώδωνα προς τη διοίκηση της ΕΡΤ: «Αντί λοιπόν οι κύριοι Γαμπρίτσος και Ζούλας να κάνουν αυτό που πρέπει προκειμένου να εισπραχθούν από τις ιδιωτικές εταιρείες των εμπόρων παροχής ενέργειας τα οφειλόμενα ποσά από το ανταποδοτικό τέλος υπέρ της ΕΡΤ -το οποίο, φυσικά, έχουν πληρώσει οι καταναλωτές-, περιμένουν την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει μια καταστροφική για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση... διευκόλυνση υπέρ αυτών».

Αγγέλα Νταρζάνου / Αυγή