ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Τσίπρας: Υιοθετείτε κύριε Μητσοτάκη όσα είπε ο Χρυσοχοΐδης;

«Ασκείστε τώρα τώρα το κυριαρχικό δικαίωμα για 12 μίλια στην Κρήτη» 

Να ασκήσει άμεσα το κυριαρχικό δικαίωμα και να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη στην Κρήτη στα 12 ναυτικά μίλια, κάλεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση, στην ομιλία του κατά την συζήτηση της πρότασης μομφής.
Στρέφοντας το βλέμμα του στα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.. διερωτήθηκε: «Είστε περήφανοι με την αποτελεσματικότητά σας στην εξωτερική πολιτική;»
Και συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «Επί 40 μέρες το Oruc Reis παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.Και μια μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί τους παρασέρνει ο καιρός. Την άλλη μας λέγατε ότι δε κάνουν έρευνες γιατί κάνουν θόρυβο τα παρακείμενα Τουρκικά πολεμικά πλοία. Τη Τρίτη απολύσατε τον Σύμβουλο ασφαλείας σας που είπε την αλήθεια. Και κάθε εβδομάδα έχουμε και μια παράνομη NAVTEX. Και φτάσαμε στο σημείο Τουρκικά πολεμικά πλοία να παραβιάζουν το όριο των 12 μιλίων σε ελληνικά νησιά. Είστε περήφανοι με όλο αυτό που συμβαίνει. Είστε άνετοι; Εσείς κ. Μητσοτάκη, άβουλος – ελπίζω όχι και μοιραίος αντάμα- χωρίς καμία στρατηγική, χωρίς καμία πρωτοβουλία, παρακολουθείτε απλά τις εξελίξεις».
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, ότι δεν διασφάλισε κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας σε απανωτά Συμβούλια Κορυφής, ενώ αναφερόμενος στη δήλωση του κ. Γεραπετρίτη περί κόκκινης γραμμής στα έξι μίλια, είπε: «Αυτό έλειπε να μην είναι η κυριαρχία κόκκινη γραμμή. Τι θα κάνετε όμως αν αύριο έρθει γεωτρύπανο Νότια ή Ανατολικά της Κρήτης; Τι θα κάνετε αν παραβιαστεί ο 28ος Μεσημβρινός Δυτικά. Δηλαδή αν διεξαχθούν έρευνες εντός της οριοθετημένης πρόσφατα ΑΟΖ με την Αίγυπτο; Αν δηλαδή δεν έχουμε απλά παραβίαση δυνητικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά αν έχουμε παραβίαση κατοχυρωμένων κυριαρχικών δικαιωμάτων;»
Εξαπέλυσε επίσης επίθεση κατά του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που «για να δικαιολογήσει την ανεπάρκεια του για το φιάσκο της διαφυγής του εγκληματία Χρυσαυγίτη Παππά, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ, εφ’ όλης της ύλης. Το πρόβλημα είναι ότι μέσα στο παραλήρημά του τόλμησε να εκστομίσει ότι συνιστά εθνικισμό – ακούστε κύριοι συνάδελφοι - εθνικισμό, το πάγιο δικαίωμα της πατρίδας μας για μονομερή επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια».
«Τι μήνυμα εκπέμπετε στην άλλη πλευρά, το έχετε καταλάβει; Τι μήνυμα εκπέμπετε όταν ο ένας υπουργός, ο πιο διπλανός σας, μιλάει για κόκκινη γραμμή μόνο στα έξι μίλια. Και ο άλλος υπουργός, ο πιο αγαπητός σας, μιλά για εθνικισμό αναφερόμενος στην άσκηση του κυριαρχικού δικαιώματος για επέκταση στα 12. Ακούστε κύριοι βουλευτές. Είναι βαριά η λέξη. Και ιδίως όταν απευθύνετε σε ένα κόμμα της αριστεράς από έναν υπουργό κόμματος της Δεξιάς», συνέχισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για τα όσα είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης για τα περί 12 μιλίων και εθνικιστών: «Υιοθετείτε όσα είπε ο κος Χρυσοχοΐδης; Εμείς σας καλούμε όχι μόνο να αδειάσετε τον υπουργό σας. Αλλά και επί της ουσίας. Να πάρετε πρωτοβουλία εθνικής και πατριωτικής ευθύνης. Δε σας προτρέπουμε να εμπλακείτε σε πολεμικές επιχειρήσεις. Είμαστε πάγια εναντίον των στρατιωτικών λύσεων και υπερ της ειρήνης και του διαλόγου. Είναι λάθος όμως να νομίζετε ότι το μήνυμα της αποτροπής είναι μήνυμα εμπλοκής. Είναι ακριβώς το αντίθετο: Ένα αποτελεσματικό μήνυμα αποτροπής με σαφείς κόκκινες γραμμές, είναι αυτό που εμποδίζει την κλιμάκωση της επιθετικότητας της άλλης πλευράς. Δε σας προτρέπουμε λοιπόν στο δρόμο της επιχειρησιακής έντασης. Αλλά σας ζητάμε να εγκαταλείψετε το δρόμο της διπλωματικής αδράνειας».
«Ασκείστε τώρα τώρα το κυριαρχικό δικαίωμα για 12 μίλια στην Κρήτη», είπε ο κ. Τσίπρας.