ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Μηνιαία τέλη κυκλοφορίας χωρίς «πέναλτι» - Τι προβλέπει η απόφαση

Aπό τον Ιούλιο θα μπορούν οι ιδιοκτήτες Ι.Χ. να παίρνουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους, που έχουν καταθέσει στις ΔΟΥ, προκειμένου να τα θέσουν σε κυκλοφορία για διάστημα ενός ή περισσότερων μηνών.
Η δυνατότητα καταβολής αναλογικών τελών κυκλοφορίας δίνεται κατ εξαίρεσιν για το 2020 και τους μήνες που υπολείπονται, με απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ..
Γιώργου Πιτσιλή. Η απόφαση, όπως γράφει η Καθημερινή, με την οποία ενεργοποιείται η σχετική διάταξη νόμου, προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες θα παίρνουν πίσω τις πινακίδες τους χωρίς «πέναλτι», πληρώνοντας για κάθε μήνα το 1/12 των τελών. Αυτό όμως θα μπορεί να γίνει μόνο μία φορά. Αν θελήσουν, αφού τις έχουν επιστρέψει, να τις ξαναπάρουν, θα πληρώσουν τα τέλη για όλο τον χρόνο, αφαιρουμένου του ποσού που έχουν ήδη πληρώσει. Επίσης, όποιος δεν επιστρέψει έγκαιρα τις πινακίδες θα καταβάλει το διπλάσιο του ποσού των ετήσιων τελών.
Το παράδειγμα που επικαλείται η ΑΑΔΕ είναι διαφωτιστικό: «Εστω ΕΙΧ, με αναλογούντα ετήσια τέλη κυκλοφορίας 120 ευρώ, το οποίο τελεί σε ακινησία.
Ο ιδιοκτήτης / κάτοχος αυτού επιθυμεί να άρει την ακινησία του για χρονικό διάστημα τριών μηνών, σύμφωνα με τις κοινοποιούμενες διατάξεις και υποβάλλει σχετικό έγγραφο αίτημα προς την αρμόδια ΔΟΥ στις 6 Ιουλίου 2020. Το ποσό που οφείλει να πληρώσει, πριν από τη θέση σε κίνηση του οχήματός του, είναι 120 ευρώ x 3/12 = 30 ευρώ.
Ο μήνας της αίτησης (Ιούλιος) λογίζεται ως ολόκληρος μήνας για τον υπολογισμό των οφειλομένων τελών κυκλοφορίας. Ο ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος οφείλει να επιστρέψει τα στοιχεία κυκλοφορίας αυτού στη ΔΟΥ έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός Σεπτεμβρίου, ήτοι την Τετάρτη 30.9.2020. Εάν η επιστροφή των στοιχείων κυκλοφορίας συντελεστεί μετά την προθεσμία αυτή, π.χ. την 1η Οκτωβρίου 2020, επιβάλλεται κατά τα ως άνω αυτοτελές πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, δηλαδή στην περίπτωσή μας 120 ευρώ x 2 = 240 ευρώ».
Τα παραπάνω αφορούν την περίπτωση άρσης της εκούσιας ακινησίας. Στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας, οι κάτοχοι καταβάλλουν αναλογικά τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που υπολείπονται μέχρι το τέλος του 2020.
Η καταβολή αυτή για να είναι εμπρόθεσμη πρέπει να γίνει εντός 15 ημερών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα το γεγονός που ήρε την ακινησία, ενδεικτικά εντός 15 ημερών από την ημερομηνία απόδοσης του οχήματος στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κλοπής ή υπεξαίρεσης, από την ημερομηνία εισόδου του οχήματος στην Ελλάδα στην περίπτωση άρσης αναγκαστικής ακινησίας λόγω κυκλοφορίας του στο εξωτερικό κ.λπ.