ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2020

Είναι υποχρέωση των καναλιών να τηρούν την πολυφωνία

Σταύρος Καπάκος, γ.γ. ΔΣ ΕΣΗΕΑ / πρόεδρος ΕΔΟΕΑΠ
ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θέτουν το θέμα της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού και εμμέσως το έχει θέσει και η ΕΣΗΕΑ. Το ΕΣΡ δεν πρέπει να επικαλείται ανυπέρβλητες δυσκολίες στο σοβαρό έλεγχο της αξιοπιστίας και του πλουραλισμού. Είναι υποχρέωση και των ίδιων των καναλιών να τηρούν την πολυφωνία και τα στοιχεία της πολυφωνίας.
Για παράδειγμα, όταν ήμουν Γενικός Διευθυντής Ενημέρωσης της ΕΡΤ, ο διευθυντής ενημέρωσης είχε επιφορτιστεί με την τήρηση του αλγορίθμου της..
εκπροσώπησης των κομμάτων σε 15νθήμερη βάση, τα αποτελέσματα της οποίας ήταν πάντα στη διάθεση του ΕΣΡ. Γιατί η ΕΡΤ τότε μπορούσε να έχει αυτά τα στοιχεία και τα κανάλια δε μπορούν; Προφανώς πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να πάρει προσωπικό για να κάνει αυτή τη δουλειά, αλλά ως τότε πρέπει να προσκομίζουν στοιχεία, τα οποία να ελέγχονται.
Περιέργως, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αρμοδιότητα στο ΕΣΡ σε σχέση με τις τηλεοπτικές άδειες -και είναι προς τιμήν του-, δεν του έδωσε και την υποδομή για να μπορεί να ελέγχει.
Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα σύνολο φορέων και πανεπιστημίων που πρέπει να ασχοληθεί επισταμένως με το ζήτημα της αξιοπιστίας των ΜΜΕ, γιατί είναι ζήτημα δημοκρατίας.

 - απόσπασμα από τη συνέντευξη του γενικού γραμματέα του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ και προέδρου του ΕΔΟΕΑΠ Σταύρου Καπάκου. Τη συνέντευξη πήρε ο Δημήτρης Παπανικολόπουλος και τα Ενθέματα στην ΑΥΓΗ της Κυριακής (ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ)