ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Ιουνίου 2020

Στήριξη με δράσεις των τρίτεκνων οικογενειών

Αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας αποτελούμενη από τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, Νίκο Σακούτη, Δέσποινα Σπανού και Δημήτρη Στρατούλη, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας πολυμελών οικογενειών με τρία παιδιά (ΟΠΟΤΤΕ), αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κοντό πρόεδρο, Γεώργιο Χαβάκη α’ αντιπρόεδρο, Κοϊδου Ζωή β’ αντιπρόεδρο, Βακουφτσή Σούλα Γεν. Γραμματέα και Χελιουδάκη Μαίρη υπεύθυνη.. δημοσίων σχέσεων, για να συζητήσουν τα προβλήματα των τρίτεκνων οικογενειών.
Η αντιπροσωπεία της ΟΠΟΤΤΕ σημείωσε πως η πρώτη πρόταση νόμου για την ένταξη των τριτέκνων στους πολύτεκνους, προς την Ελληνική βουλή –μετά από συνεννόηση με τους τρίτεκνους- είχε την υπογραφή Στρατούλη.
Μετά από αναλυτική συζήτηση υπήρξε κοινή διαπίστωση για την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων, και νομοθετικών πρωτοβουλιών που να :
  • -αντιμετωπίζουν το Δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, με μέτρα στήριξης (υποδομών, φορολογικά, εργασιακά, κοινωνικής πολιτικής) για να μπορούν να δημιουργήσουν οι νέοι οικογένεια, να κάνουν παιδιά και να τα αναθρέψουν με αξιοπρέπεια.
  • -Ο αναγκαίος όρος για να διατηρηθεί ο πληθυσμός είναι-στατιστικά- 2,1 παιδιά ανά οικογένεια. Για αυτό η στήριξη της τρίτεκνης οικογένειας είναι επιβεβλημένη.
  • -Η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας έχει επίδραση και στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Επισημάνθηκε πως η μετανάστευση εκατοντάδων χιλιάδων νέων –συνέπεια των μνημονιακών πολιτικών- επιδρά αρνητικά στην δημογραφική εξέλιξη της χώρας.
Η αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας τόνισε ότι η τρίτεκνη οικογένεια είναι πολύτεκνη, πρέπει να αντιμετωπίζεται ως πολύτεκνη και πρέπει να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολύτεκνων για ειδική φροντίδα από το κράτος.
Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης εξ αιτίας των μνημονίων έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο, λόγω της πανδημίας με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειες και ιδιαίτερα αυτές με παιδιά να αντιμετωπίζουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης.
Οι Στρατούλης, Σπανού και Σακούτης δεσμεύτηκαν πως όπως μέχρι σήμερα ,έτσι και στο επόμενο διάστημα θα βρίσκονται στο πλευρό των τριτέκνων που αγωνίζονται για αιτήματα που και για τη Λαϊκή Ενότητα αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας.
Επίσης δεσμεύτηκαν να συμβάλλουν παρεμβαίνοντας προς τους αρμοδίους για την επίλυση άμεσων ζητημάτων όπως οι εκπτώσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η μείωση των δημοτικών τελών στους Δήμους, η ένταξη των τριτέκνων στους ωφελούμενους από τα αποσυρόμενα προϊόντα.
Τονίστηκε πως η εντεινόμενη γήρανση του πληθυσμού είναι ένα από τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας με συνέπειες στην εργασία, στην παραγωγή και στην κοινωνική ασφάλιση.
Είναι λοιπόν υποκρισία η στήριξη των τρίτεκνων οικογενειών να γίνεται μόνο με διακηρύξεις, απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα ενταγμένα σε συνολική αλλαγή πολιτικών που στο επίκεντρο θα έχουν τον άνθρωπο και την ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.