ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Λουκέτα και απολύσεις - Δεν δίνουν το Δώρο Πάσχα και αδείας

Στη δημοσκόπηση της MRB, παρ’ ότι δίνει στην κυβέρνηση 18 μονάδες διαφορά έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, το κυρίαρχο συναίσθημα που καταγράφεται μεταξύ των πολιτών είναι ο φόβος. Και η υπ’αριθμόν ένα αγωνία που διατυπώνουν οι ίδιοι πολίτες είναι η ανεργία, την οποία υποδεικνύουν, σε ποσοστό 49,3%, ως το σημαντικότερο πρόβλημα.. της χώρας σήμερα.
Και τα δύο αυτά ευρήματα αποτυπώνουν μάλλον… κομψά μια πραγματικότητα, η οποία ήδη περιλαμβάνει μια αγορά εργασίας-ζούγκλα: Ο Ιούλιος μπήκε με μαζικές απολύσεις στους κλάδους του λιανεμπορίου και της εστίασης, καθώς για πολλές επιχειρήσεις έληξε το διάστημα των 45 ημερών στο οποία απαγορεύονταν οι απολύσεις μετά την αναστολή συμβάσεων.
Ο ίδιος μήνας βρίσκει τους εποχικούς εργαζόμενους σε τουρισμό και επισιτισμό που τελούν ακόμη σε αναστολή να αναμένουν επί ματαίω το επίδομα των 534 ευρώ για τον Ιούνιο, το περίφημο πρόγραμμα Συν-Εργασία έχει αποτύχει παταγωδώς καθώς έχουν δηλώσει συμμετοχή μόλις 4.700 επιχειρήσεις από τις συνολικά 700.000 επιχειρήσεις της χώρας, και το Δώρο του Πάσχα γίνεται το νέο στοιχείο εμπαιγμού χιλιάδων εργαζομένων καθώς παραμένει άφαντο μαζί με το επίδομα άδειας.
Από το πρωί σήμερα υπάρχουν μαζικές καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας για μη καταβολή του συνόλου του Δώρου Πάσχα, το οποίο σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Βρούτση θα έπρεπε να έχει καταβληθεί έως τις 30 Ιουνίου. Με βάση την ίδια απόφαση, μετά την καταβολή, οι εργοδότες θα έπρεπε να υποβάλουν έως τις 10 Ιουλίου σχετικές δηλώσεις στην «Εργάνη» έτσι ώστε να πάρουν από το κράτος το ποσοστό του Δώρου που αντιστοιχεί στην περίοδο αναστολής των συμβάσεων εργασίας.
- από ρεπορτάζ της Μαρίνας Αλεξανδρή στο tvxs