ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019

Τα έργα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο στόχαστρο

Μια βόμβα προπαγανδιστικού χαρακτήρα με σκοπό να δημιουργηθούν εντυπώσεις, αλλά και με πολιτικό στόχο την πλήρη χειραγώγηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έριξε χθες στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος ο Τάκης Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός Εσωτερικών ούτε λίγο - ούτε πολύ τίναξε στον αέρα το δημοφιλές πρόγραμμα..
«Φιλόδημος» μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται τα έργα υποδομής των δήμων, αφού ισχυρίστηκε ότι στο πρόγραμμα αυτό υπάρχει «μαύρη τρύπα» 1,1 δισ. ευρώ. «Λεφτά δεν υπάρχουν, έργα δεν θα γίνουν» είναι το συμπέρασμα με απλά λόγια και γι’ αυτό -πάντα κατά τον υπουργό- την ευθύνη έχει η προηγούμενη κυβέρνηση.
Αν έμενε στα παραπάνω ο υπουργός ή αν διακήρυττε την πρόθεση του υπουργείου να βρεθούν οι πόροι και ο «Φιλόδημος» να λειτουργήσει απρόσκοπτα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι βρήκε ένα πρόβλημα και επιχειρεί να το λύσει χωρίς πολιτικαντισμούς, μικροκομματικές και άλλες σκοπιμότητες.
Η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική. Η χρηματοδότηση του «Φιλόδημου» είναι ένα σύνθετο και καθόλου στατικό ζήτημα και συνδέεται με την πορεία των έργων, κάτι που ο κ. υπουργός απέφυγε να πει. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό.
Ο Τ. Θεοδωρικάκος προδόθηκε από τις διακηρύξεις του που ακολούθησαν. Εξήγγειλε ένα νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για την περίοδο 2020-2023, πράγμα που σημαίνει ότι ο «Φιλόδημος» θα καταργηθεί και τη θέση του θα πάρει κάτι άλλο, που θα είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της κυβέρνησης.
Τα έργα που τρέχουν θα επανεξεταστούν, πράγμα που σημαίνει πως οι δήμαρχοι θα πρέπει να περάσουν από το γραφείο του υπουργού, δηλαδή να τεθούν υπό τον απόλυτο έλεγχό του.
Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τ. Θεοδωρικάκος απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά στη σύνδεση αυτών των έργων με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πράγμα που σημαίνει ότι μέρος του κόστους τους ενδεχομένως να κληθούν να το πληρώσουν οι δήμοι, δηλαδή οι πολίτες.
Και αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για έργα υποδομής, περιβάλλοντος, διαχείρισης απορριμμάτων, πολιτικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης είναι απολύτως βέβαιο πως -με τους δήμους σε ομηρία και με τα έργα στον αέρα- η Κερκόπορτα για τους ιδιώτες ήδη έχει ανοίξει.
  Εφημερίδα των Συντακτών / Αποψη

Πώς οι άριστοι ματαιώνουν έργα 1,2 δισ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος έκοψε χθες αιφνιδιαστικά ένα πρόγραμμα που είχε φτιάξει η προηγούμενη κυβέρνηση και το οποίο χρηματοδοτούσε έργα υποδομής για τους δήμους όλης της χώρας.
Ακόμα χειρότερα: ο Τ. Θεοδωρικάκος επικαλέστηκε μια γελοία και προβοκατόρικη δικαιολογία, η οποία εκθέτει τον ίδιο ως υπουργό Εσωτερικών, στον βαθμό που δεν έχει καταλάβει ή κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι είναι το συγκεκριμένο πρόγραμμα και πώς λειτουργεί.
Επιπλέον, εκθέτει τη χώρα, η οποία, για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υπογράψει προγραμματική συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Διότι, όταν ο Τ. Θεοδωρικάκος ισχυρίζεται ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος» ήταν περίπου απάτη, γιατί η χρηματοδότησή του δεν ήταν εξασφαλισμένη, δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή οι μαδούροι της προηγούμενης κυβέρνησης έπιασαν κορόιδο την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ή η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που ήρθε και έβαλε τις υπογραφές της, ήταν κι αυτή στο κόλπο.
Φυσικά, τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η κυβέρνηση των «άριστων» πετάει στα σκουπίδια ένα προγραμματικό εργαλείο που παρέλαβε από την προηγούμενη, με ενταγμένα έργα 1,2 δισ., χωρίς κανέναν απολύτως λόγο, την ώρα που η οικονομία βγαίνει οριστικά από την κρίση και δεν υπάρχει καμία πίεση για τέτοιου είδους περικοπές. Το γιατί το κάνουν δεν είναι σαφές.
Λογικά, θέλουν να διοχετεύσουν τα χρήματα της ελληνικής συμμετοχής -που προέρχονται κυρίως από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων- κάπου αλλού. Δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε το πού.
Επιστροφή στην κανονικότητα λοιπόν. Γιατί να πετάνε λεφτά για έργα στους δήμους, όταν έχουν τόσους πλούσιους φίλους να βοηθήσουν;
Αυγή / Κύριο άρθρο