ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019

77 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου

Φέτος συμπληρώνονται 77 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, στις 25 Νοεμβρίου 1942, μιας από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες κατά την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής.
Το Αρχείο της ΕΡΤ, τιμώντας την επέτειο της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοπόταμου, ψηφιοποίησε και παρουσιάζει στην ιστοσελίδα ert.gr/news/arxeio-afierwmata/ το ντοκιμαντέρ «Γοργοπόταμος»,.. παραγωγής 2006.
Στο ντοκιμαντέρ επιχειρείται η παραστατική αναβίωση του γεγονότος του σαμποτάζ κατά των Γερμανών τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, μέσα από την κατάθεση της προσωπικής μαρτυρίας του μοναδικού επιζώντα της επιχείρησης, 64 χρόνια μετά, Θέμη Μαρίνου. Ο ίδιος, μέλος της Βρετανικής Συμμαχικής Αποστολής, ανήκε στην ομάδα των Βρετανών καταδρομέων που προσγειώθηκε μαζί με άλλους Βρετανούς αξιωματικούς στην Κεντρική Ελλάδα, με σκοπό την ανατίναξη της σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοπόταμου, με τη βοήθεια ομάδων ανταρτών. Η επιχείρηση με την κωδική ονομασία «Χάρλινγκ», ανέκοψε για καιρό τη βασική γραμμή (Θεσσαλονίκης-Πειραιά) ανεφοδιασμού των Γερμανών στο μέτωπο της Βόρειας Αφρικής.
Κατά τη διάρκεια της αφήγησής του περιγράφει την προσωπική του διαδρομή, τη διαφυγή του στην Αίγυπτο και την ένταξή του στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία, καθώς και την εκπαίδευσή του στις Βρετανικές Ειδικές Δυνάμεις. Μιλάει για τη σχέση του με το Συμμαχικό Στρατηγείο και αναφέρεται στους Βρετανούς που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση του Γοργοπόταμου. Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Βρετανός αξιωματικός Έντι Μάγιερς.
Ο Θέμης Μαρίνος περιγράφει αναλυτικά τη δική του συμμετοχή στην αποστολή της ανατίναξης, τις επαφές της βρετανικής αποστολής με τους Έλληνες πράκτορες των Βρετανών στην Ελλάδα, τις προσπάθειες για συνεννόηση με τις ομάδες των ανταρτών της Στερεάς Ελλάδας και τη σύμπραξη των αντιστασιακών οργανώσεων ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ. Ακόμη, μιλάει για τη συνεργασία Ν. Ζέρβα και Α. Βελουχιώτη. Παράλληλα, εξιστορεί λεπτομερώς τον σχεδιασμό και τις οργανωτικές ενέργειες μέχρι τη στιγμή της εκτέλεσης της επιχείρησης.
Κατά τη διάρκεια της εκπομπής παρεμβάλλεται φωτογραφικό υλικό και κινηματογραφικά πλάνα αρχείου της περιόδου.
Ο Θέμης Μαρίνος, ο τελευταίος από τους ήρωες του Γοργοπόταμου, «έφυγε» από τη ζωή πέρυσι, τον Δεκέμβριο του 2018, σε ηλικία 101 ετών.
Σενάριο-σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος
Δείτε το αφιέρωμα στη διεύθυνση: ert.gr/arxeio-afierwmata/anatinaxi-gefyras-gorgopotamou-25-noemvriou-1942-2/