ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2019

Ο μπερντές του Καραγκιόζη

«Ο Καραγκιόζης είναι ο καθένας μας. Είναι ο άστεγος, είναι ο άνεργος, είναι ο πρόσφυγας, είναι ο πεινασμένος, αυτός που έτρωγε τις ξυλιές από τον πασά. Είναι η αιώνια εικόνα του Έλληνα» ∼ Ευγένιος Σπαθάρης – καραγκιοζοπαίκτης.
Πολύ μελάνι έχει χυθεί στην προσπάθεια να διερευνηθεί η καταγωγή του Καραγκιόζη. Από τα Ελευσίνια Μυστήρια και τη σπηλιά του Πλάτωνα μέχρι τον θρύλο του..
Καραγκιόζη χορατατζή, που λόγω των αστείων του δεν τελείωνε το παλάτι, μύθοι και πραγματικότητα μπλέκονται και αναπαράγονται για χρόνια. Σε κάθε περίπτωση το θέατρο σκιών ταξίδεψε από τα βάθη της Ασίας, την Ινδία, την Κίνα, την Ινδονησία, την Αίγυπτο και τις χώρες της Βόρειας Αφρικής μέχρι να πάρει τη μορφή του Καραγκιόζη που απλώνεται στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και να φτάσει στην Ελλάδα από τον Κωνσταντινουπολίτη μάστορα Γιάννη Βράχαλη ή Μπράχαλη, λειτουργώντας σαν καθρέφτης ηθών και σαν φορέας της γνήσιας λαϊκής κουλτούρας.
Στο βασίλειο του θεάτρου σκιών δεσπόζει ο μπερντές. Πίσω απ’ αυτόν, οι χάρτινες, χαρτονένιες, ξύλινες, από ζελατίνη ή πλαστικές μονόχρωμες ή πολύχρωμες φιγούρες με τους «μάστορες» και τους βοηθούς τους. Μπροστά τους τα ξύλινα καθίσματα για τα παιδιά κάθε ηλικίας. Και στη μέση ο Καραγκιόζης: ο φτωχός, ο πολυμήχανος, ο καταφερτζής, ο τυραννημένος, ο λούμπεν προλετάριος, το αιώνιο σύμβολο του θεάτρου των σκιών αλλά και της ίδιας μας της ζωής.
Ο Καραγκιόζης, ο Χατζηαβάτης και ο κόσμος τους εμφανίζονται στην Ελλάδα, ορίζοντας το «Ανατολικό Θέατρο» που αντιμετωπιζόταν με αρνητικότητα ως ξενόφερτο και αισχρό θέαμα. Ο «εξελληνισμός» του θα επιτευχθεί συν τω χρόνω, όπως και η μετατροπή του από περιθωριακό σε οικογενειακό θέαμα με πρωταγωνιστές τον Μίμαρο και τη μεγάλη πατρινή σχολή, αλλά και καραγκιοζοπαίχτες, όπως ο Μόλλας, που βοήθησαν να στεριώσει στην πρωτεύουσα. Αντίστοιχη θα είναι και η αντιμετώπιση των καραγκιοζοπαιχτών, οι οποίοι από αμφιβόλου ηθικής επαγγελματίες μετατράπηκαν σε αγαπημένους από το κοινό λαϊκούς καλλιτέχνες και ήρωες.
Οι ρομαντικοί συνεχιστές αυτού του σπάνιου θεατρικού είδους και της μαγείας του λευκού σεντονιού, που περιπλανήθηκαν από γειτονιά σε γειτονιά και από καφενείο σε καφενείο, στήνουν πια τις μόνιμες σκηνές και τους δικούς τους θιάσους, χαρίζοντας απλόχερα το γέλιο. Αγόγγυστα περιφρουρούν με πίστη αυτή την ιερή παράδοση, ώστε να τη μεταφέρουν αλώβητη στους νεότερους συνεχιστές της σε πείσμα των μοντέρνων καιρών και των νέων ηθών
Οι εναπομείναντες μπερντέδες με τα πολύχρωμα φωτάκια τους ρίχνουν ένα γλυκό, ζωηρό φως στη μουντάδα της σύγχρονης ζωής μας, βρίσκουν νέους φανατικούς πιτσιρικάδες και παρά τις Κασσάνδρες, δώσανε τη μάχη με τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, το βίντεο και επιμένουν να δηλώνουν παρόντες, ενώ πίσω από την κουρτίνα τους φυλάσσουν τα καλά κρυμμένα μυστικά της ζωής μας και της Ιστορίας μας. Γιατί ο Καραγκιόζης είμαστε Εμείς.
 

Ο θίασος του Θεάτρου Σκιών με το εκλεκτό του επιτελείο πρόκειται να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές. Στην συντροφιά μας θα βρίσκονται με αλφαβητική σειρά οι: Ιωσήφ Βιβιλάκης (καθηγητής Τμήματος Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ),  Άθως Δανέλλης (καραγκιοζοπαίκτης), Λένα Καλαϊτζή-Οφλίδη (συγγραφέας) και Σίμος Οφλίδης (συγγραφέας), Πάνος Καπετανίδης (πρόεδρος του Πανελλήνιου Σωματείου Θεάτρου Σκιών), Άκης Καπράνος (κριτικός κινηματογράφου / μουσικός), Ηλίας Καρελλάς (σκιοπαίκτης), Γιάννης Κιουρτσάκης (συγγραφέας), Σωκράτης Κοτσορές (καραγκιοζοπαίχτης), Μίμης Μάνος (καραγκιοζοπαίχτης), Ιωάννης Νταγιάκος (καραγκιοζοπαίχτης), Βάλτερ Πούχνερ (επίτιμος καθηγητής ΕΚΠΑ), Χαράλαμπος Ρουμελιώτης (καραγκιοζοπαίκτης), Θανάσης Σπυρόπουλος (καραγκιοζοπαίκτης), Κώστας Σπυρόπουλος (καραγκιοζοπαίκτης), Τούλα Σπυροπούλου (σύζυγος Θανάση Σπυρόπουλου), Ευανθία Στιβανάκη (αναπληρώτρια καθηγήτρια Θεατρολογίας ΕΚΠΑ / σκηνοθέτης), Νικόλας Τζιβελέκης (καραγκιοζοπαίχτης), Κώστας Τσίπηρας (αρχιτέκτων μηχανικός / μελετητής Θεάτρου Σκιών).
Σενάριο-σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Claudio Bolivar.
Μοντάζ: Χρήστος Γάκης.
Ηχοληψία : Κώστας Κουτελιδάκης.
Μίξη ήχου: Δημήτρης Μυγιάκης.
Διεύθυνση παραγωγής: Τάσος Κορωνάκης.
Συντακτική ομάδα: Ηλιάνα Δανέζη, Ήρα Μαγαλιού.
Οργάνωση παραγωγής: Ήρα Μαγαλιού, Στέφανος Ελπιζιώτης.
Βοηθός διευθυντή φωτογραφίας: Γιάννης Νέλσον Εσκίογλου.
Μουσική σήματος: Blaine L. Reininger.
Σχεδιασμός τίτλων αρχής / Motion Graphics: Κωνσταντίνα Στεφανοπούλου.
Εκτέλεση παραγωγής: Μαρίνα Ευαγγέλου Δανέζη για τη Laika Productions.
Ιστορίες Αγοραίου Πολιτισμού
Σειρά ντοκιμαντέρ του Νίκου Τριανταφυλλίδη ΤΑ ΣΤΕΚΙΑ (Νέος κύκλος) «Ο μπερντές του Καραγκιόζη» 07.12.2019
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019, στις 17:00 ΕΡΤ1
(Ε΄ Κύκλος) – Επεισόδιο 1ο: «Ο μπερντές του Καραγκιόζη»