ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019

Η πράσινη καρδιά των Οράνιε

Η Ολλανδία είναι μία από τις χώρες, που θα απειληθούν ιδιαίτερα από την υπερθέρμανση του πλανήτη. Σύμφωνα με τους ηπιότερους υπολογισμούς η στάθμη των θαλασσών θα ανέβει κατά 1 μέτρο μέχρι το 2100. Με δεδομένο ότι ήδη σήμερα μεγάλο κομμάτι της χώρας βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και προστατεύεται από ένα ιδιαίτερα περίπλοκο..
σύστημα φραγμάτων, η χώρα έχει αρχίσει να καταστρώνει σχέδια για την αντιμετώπιση μιας τέτοιας εξέλιξης.
Στη χώρα των «Οράνιε» υπάρχουν ισχυρά κινήματα και οργανώσεις, που μάχονται ενάντια στην κλιματική καταστροφή και απαιτούν τη μετάβαση της οικονομίας από την εποχή των ορυκτών καυσίμων σε εκείνη των καθαρών ενεργειών. Ιδιαίτερα σημαντική σε πάρα πολλές μεγαλουπόλεις είναι επίσης η παρουσία των Πρασίνων, οι οποίοι είχαν και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα στις πρόσφατες ευρωεκλογές.
Στην άνοδο της συλλογικής περιβαλλοντικής συνείδησης έχει συμβάλει και η περίπτωση του Χρόνινγκεν, στην ευρύτερη περιοχή του οποίου πραγματοποιούνται εδώ και δεκαετίες εξορύξεις φυσικού αερίου. Το αποτέλεσμα ήταν η αποσταθεροποίηση του υπεδάφους, που έχει καταστήσει πλέον «ρουτίνα» τις σεισμικές δονήσεις, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε σπίτια αλλά και δημόσια κτήρια. Οι κάτοικοι απαιτούν αποζημίωση για τις καταστροφές αλλά και τον τερματισμό των εξορύξεων, στο πλαίσιο ενός άλλου ενεργειακού μίγματος.
Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στην Ολλανδία και επισκέφθηκε τα περίφημα «Delta Works», τα οχυρωματικά έργα ενάντια στη θάλασσα. Μίλησε με κατοίκους του Χρόνινγκεν που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συνάντησε ακτιβιστές που μάχονται για τον περιορισμό και την κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Συζήτησε με δημοσιογράφους, ανθρώπους της Τέχνης, πολιτικούς που τάσσονται υπέρ της κλιματικής δικαιοσύνης, αλλά και με την 11άχρονη Λίλι, την ακτιβίστρια εναντίον των πλαστικών, που επιδιώκει να αφυπνήσει την «πράσινη καρδιά» των ανθρώπων.

Σενάριο-παρουσίαση: Κώστας Αργυρός.
Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς. Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρόνης Τσιχλάκης.
Ημερομηνία μετάδοσης: Σάββατο 13 Ιουλίου 2019, στις 16:00  / EΡΤ1