ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Τα τρένα της σιωπής

Στις 24 Ιανουαρίου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδης το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Θωμά Σιδέρη «Τα τρένα της σιωπής / Οι "πόλεις των Εβραίων" στο Τερεζίενσταντ και την Τρεμπλίνκα». Οπως λεει ο ίδιος ο συγγραφέας ήταν μια κοπιαστική ερευνητική εργασία που διήρκεσε σχεδόν πέντε χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί.

To βιβλίο προλογίζει ο πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλητικού Συμβουλίου Ελλάδας Δαυΐδ Σαλτιέλ, ενώ το εισαγωγικό σημείωμα έγραψε ο καθηγητής..
στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τζων Καλέφ-Εζρά.
«Ο πόλεμος δεν οδηγεί παρά στον πόλεμο. Σχεδόν κάθε θρησκεία στον κόσμο λέει “Ου φονεύσεις”, αν και οι περισσότερες θρησκείες σκοτώνουν στο όνομα του Θεού. Ακόμη και ο Χίτλερ είπε σκοτώνοντας: Ο θεός είναι μαζί μας». - Άλις Χερτζ Σόμμερ: Πράγα, 26 Νοεμβρίου 1903-Λονδίνο, 23
Φεβρουαρίου 2014.
 H πρώτη παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019, στις 8.30 το βράδυ, (poems ‘n crimes , Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι) στα πλαίσια του αφιερώματος των εκδόσεων Γαβριηλίδης στο Ολοκαύτωμα, το οποίο υλοποιείται για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά με κεντρικό σύνθημα «Θυμόμαστε, δεν χρησιμοποιούμε».
Το αφιέρωμα περιλαμβάνει προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, έκθεση τέχνης και συζητήσεις. Ο συγγραφέας του βιβλίου Θωμάς Σιδέρης θα συνομιλήσει με τον καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τζων Καλέφ-Εζρά.

«Τα τρένα της σιωπής
Οι "πόλεις των Εβραίων" 
στο Τερεζίενσταντ και την Τρεμπλίνκα»
Δύο εκτοπισμένοι που ξεγελούν διαρκώς τον θάνατο: η διάσημη Τσεχοεβραία πιανίστρια Άλις Χερτζ Σόμμερ και ο Πολωνοεβραίος ξυλουργός Γιάνκελ Γουέρνικ.
Δύο «πόλεις» που έχτισε ο Φύρερ ειδικά για τους Εβραίους: το Τερεζίενσταντ, ένα γκέτο για μουσικούς, ηθοποιούς, συγγραφείς και σκηνοθέτες, μερικές μόνο δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από την Πράγα και η Τρεμπλίνκα, η κόλαση επί της γης, όχι πολύ μακριά από τη Βαρσοβία.
Δύο στρατόπεδα εξόντωσης που συνδέονται με τον έξω κόσμο με τα τρένα της σιωπής. «Επιβάτες» των τρένων οι εκατοντάδες χιλιάδες ζωντανοί-νεκροί και τα χιλιάδες πτώματα που στοιβάζονται στα βαγόνια τους.
Μία φράση: «Ποτέ μην εμπιστεύεσαι τους Ναζί».
Ένα βιβλίο-ντοκιμαντέρ για την αντίσταση του ανθρώπινου νου απέναντι στο απόλυτο σκοτάδι του ναζισμού. Ένα βιβλίο με παράλληλους αφηγηματικούς άξονες που αναπτύσσονται μέσα από προφορικές μαρτυρίες και καταγραφές, ημερολόγια και λοιπά γραπτά τεκμήρια.
Η μεσοπολεμική Πράγα, τα κονσέρτα στην Όπερα, η γνωριμία της Άλις με τον Λεοπόλδο Σόμμερ, η γέννηση του Ράφι, η θριαμβευτική είσοδος των ναζιστικών στρατευμάτων, η σιωπή των άλλων, ο εκτοπισμός, η λεηλασία. Και οι άνθρωποι που πλαισιώνουν τους ήρωες του βιβλίου: ο Φραντς Κάφκα, ο Μαξ Μπροντ, ο Μπέντριχ Σμέτανα και ο Αντονίν Ντβόρζακ, ο ναζί αξιωματικός Χέρμαν και ο γιος του Γιόχαν, ο Κουρτ Γκέρρον, ο Χανς Κράσα, ο ιδεαλιστής κομμουνιστής Μιχάλ Μάρες, ο βασανιστής Βορόνκοφ και ο «Ταντέλλος» είναι μερικοί από αυτούς.
Ένα βιβλίο που φωτίζει τις ανθρώπινες συμπεριφορές πριν και κατά τη διάρκεια της «Τελικής Λύσης». Ο πόλεμος θα τελειώσει και οι ήρωες θα επιβιώσουν. Και οι δυο θα κρατήσουν φυλαχτό το κουτάλι με το οποίο έτρωγαν την άθλια σούπα τους. Ως πρώην «επιβάτες» των τρένων της
σιωπής, θα σπάσουν την πέτρινη σιωπή, άλλοτε ένοχη και άλλοτε ανυπόφορη, και θα μιλήσουν, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, για όλα εκείνα που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.