ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Επίπληξη στον Βερύκιο για την Παναγιά την... αρουραία

Πειθαρχικά ελεγκτέος κρίθηκε από το πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο Δημοσθένης (Δήμος) Βερύκιος , ύστερα από αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη του ΠΠΣ για αντιδεοντολογική συμπεριφορά. Η ποινή που του επιβλήθηκε με ψήφους 3 έναντι 2, ήταν η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία..
πρότεινε την απλή επίπληξη.
Tο ΠΠΣ είχε αποφασίσει την άσκηση αυτεπάγγελτης δίωξης με το ακόλουθο κατηγορητήριο:Το ΠΠΣ, αφού έλαβε υπόψη τις καταγγελίες πολιτών, που διαβιβάστηκαν με τα υπ’ αριθμ. πρωτ. 1450/20.08.18 και 1459/21.08.18 έγγραφα του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ, ασκεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη κατά του Δημοσθένη (Δήμου) Βερύκιου με το ακόλουθο σκεπτικό:
"Στις 19.08.18 ο συν. Βερύκιος ανάρτησε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, παραποιημένη εικόνα της Παναγίας με το Χριστό, εμφανίζοντας τα πρόσωπά τους με μορφή αρουραίου, όπως και τα χέρια τους. Επακόλουθο της απαράδεκτης αυτής ενέργειάς του, η πρόκληση αγανάκτησης και έντονων αντιδράσεων μεγάλου μέρους του κοινωνικού συνόλου για την προσβολή του θρησκευτικού του συναισθήματος.
Η συμπεριφορά αυτή όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τη δημοσιογραφική δεοντολογία, αλλά αποδοκιμάζεται και από τον Ποινικό Νόμο, που θεωρεί ως αδίκημα την προσβολή θρησκεύματος.
Παράβαση άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού, που ορίζει ότι τα μέλη της ΕΣΗΕΑ οφείλουν: «…Να δείχνουν διαγωγή, συμπεριφορά και ήθος ανάλογες με το λειτούργημα που ασκούν», καθώς και του εδαφίου θ’, επίσης του άρθρου 7, παρ. 1, το οποίο ορίζει ότι τα μέλη της ΕΣΗΕΑ οφείλουν: «Να τηρούν γενικά όλους τους κανόνες της δημοσιογραφικής ηθικής και δεοντολογίας»."