ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Οι υποκριτές και οι αόρατες πενηντάρες

Ένας Γάλλος συγγραφέας, ο Γιαν Μουά, προκάλεσε σάλο δηλώνοντας δημόσια ότι προτιμά τις νεότερες γυναίκες, ενώ αυτές άνω των 50 του είναι αόρατες. Αν αποδεικνύουν κάτι οι αντιδράσεις γύρω από τις δηλώσεις του δεν είναι παρά η αδυσώπητη υποκρισία που χαρακτηρίζει τη δημόσια σφαίρα.
Τη στιγμή που η κοινωνία θεοποιεί τη νεότητα και στήνει μια..
ολόκληρη βιομηχανία που υπόσχεται να καθυστερήσει το γήρας, πρωτίστως για τις γυναίκες, αγανακτεί όταν κάποιος παραδέχεται ανοικτά ότι του αρέσει το κυρίαρχο πρότυπο. Ενώ όλα τα μήντια είναι φορτωμένα με εικόνες νέων, όμορφων, γυμνασμένων και ιατρικά «ενισχυμένων» γυναικών (και αντρών) προκαλείται σκάνδαλο αν τολμήσει κανείς να δηλώσει την επιθυμία του γι αυτά ακριβώς τα σώματα.
Έτσι λειτουργεί η ιδεολογία σήμερα. Στον δημόσιο λόγο είσαι υποχρεωμένος να πλειοδοτείς διαρκώς υπέρ της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης. Να εντοπίζεις την ομορφιά στον καθένα και την κάθε μία ξεχωριστά, ανεξάρτητα από την ηλικία, την εμφάνιση, τα κιλά, τον σεξουαλικό της προσανατολισμό. Να εξεγείρεσαι απέναντι στη σεξουαλική αντικειμενοποίηση, τις διακρίσεις και τους αποκλεισμούς. Όσο πιο φωναχτά και συναισθηματικά φορτισμένα, τόσο καλύτερα. Την ίδια στιγμή, το σύστημα της αντικειμενοποίησης, των διακρίσεων, της απομάγευσης και τηςεμπορευματοποίησης κάθε πτυχής των ανθρώπινων σχέσεων προχωρά ακάθεκτο και είσαι μέρος του είτε το θες, είτε όχι.
Αυτή η αντίφαση είναι προϋπόθεση για τη σταθερότητα του συστήματος. Η παθιασμένη υπεράσπιση της ισότητας και της συμπερίληψης στον δημόσιο λόγο ξορκίζει και υπεραναπληρώνει τις ανισότητες και τους αποκλεισμούς της κοινωνικής πραγματικότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ελίτ του Χόλυγουντ που ενώ ενσαρκώνει στον υπερθετικό βαθμό όλα σχεδόν τα αντιδραστικά πρότυπα, επιδίδεται διαρκώς σε προοδευτικά και αγαπησιάρικα κηρύγματα.
Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ειρωνεία (και πρόκληση) από μια πενηντάρα σταρ του σινεμά που έχει ξοδέψει μερικά εκατομμύρια στις πλαστικές, τους πέρσοναλ τρέινερς, τις ειδικές δίαιτες και τα πανάκριβα καλλυντικά για να έχει το σώμα και να δείχνει σαν 25αρα, να προσπαθεί να πείσει μια μέση πενηντάρα εργαζομένη ότι παραμένει όμορφη και ερωτεύσιμη και όποιος διαφωνήσει είναι σεξιστής και μισογύνης. Ο προοδευτισμός στα λόγια σου επιτρέπει να συμμετάσχεις πλήρως και απενεχοποιημένα στη δομικά άνιση και άδικη κοινωνική συνθήκη. Από την πλευρά των ευνοημένων, φυσικά.

Δημήτρης Τσίρκας (fb)