ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

Αυτοδιαχείριση, Αλληλεγγύη και το δόγμα της «Ανάπτυξης»...

...στο «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3

Το «Αντιδραστήριο» της ΕΡΤ3 την Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, στις 20:00, παρουσιάζει μία έρευνα με αφορμή την «Από Κοινού» Συνέλευση για την Απο-ανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία, στις Σταγιάτες του Πηλίου, για την απεξάρτηση από την υπερκατανάλωση και τα κερδοσκοπικά της αίτια. Αναφέρεται, επίσης, στην..
προσωπική και συλλογική ευθύνη ώστε η κοινωνία να παρουσιάσει μια αντιπρόταση για την οικονομία και την παραγωγή, με σεβασμό στη ζωή, το περιβάλλον, την αειφορία και με αλληλεγγύη στις επόμενες γενιές.

Η αύξηση της κατανάλωσης έχει εκτινάξει τη χρήση ορυκτών καυσίμων, μετάλλων και άλλων πρώτων υλών, από 22 δις τόνους το 1970, σε 70 δις τόνους το 2010. Ο ΟΗΕ προβλέπει ότι, αν αυτό συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς, το 2050 η ανθρωπότητα θα χρειάζεται 180 δις τόνους πρώτων υλών ετησίως, για να συντηρήσει αυτή την κατανάλωση. Όπως επισημαίνει, αυτό θα επιδεινώσει την κλιματική αλλαγή, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τη μείωση της βιοποικιλότητας, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των υδάτων και του εδάφους, σε έλλειψη κρίσιμων υλικών, σε όξυνση της φτώχειας και θα αυξήσει τον κίνδυνο εντάσεων και συγκρούσεων.

Στην Ελλάδα, κινήματα, συλλογικά αυτοργανωμένα εγχειρήματα και ενεργοί πολίτες ενώνουν τη φωνή τους με την παγκόσμια κοινότητα που εκπέμπει ΣΟΣ. Καλούν σε δράση για την παρουσίαση μιας αντιπρότασης για την οικονομία που δεν θα βασίζεται στο δόγμα της ανάπτυξης των μέσων παραγωγής και στην αύξηση της παραγωγικότητας για χρηματιστηριακούς, κερδοσκοπικούς λόγους. Αντίθετα, θα βάζει την κοινωνία στο επίκεντρο για την ιεράρχηση των αναγκών της και το πώς θα τις καλύψει, μέσα από την αυτοδιαχείριση, την αλληλεγγύη και τη δημοκρατία. Σημειώνουν ότι για να συμβεί αυτό, πρέπει να γίνει αντιληπτή και η προσωπική μας ευθύνη για το πώς νοηματοδοτούμε τη ζωή, τη συμβίωση και τη συλλογικότητα.

Info
Μεταδίδεται: Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2019, στις 20:00
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Πάνος Κάσαρης, Στέλιος Νικητόπουλος
Σκηνοθεσία: Νίκος Γκούλιος Διεύθυνση παραγωγής: Θοδωρής Τσέπος, Άρης Παναγιωτίδης