ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο χειρότερος εχθρός του

Το διαζύγιο στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι δεδομένο. Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση είναι ζήτημα ημερών, ίσως και ωρών. Το διαζύγιο είχε οριστικοποιηθεί, όμως, από τη στιγμή που η χώρα βγήκε από την επιτροπεία και τα μνημόνια, καθώς δεν υπήρχε πλέον καμία πολιτική βάση συμπόρευσης ανάμεσα σε δύο κόμματα με τόσο έντονες πολιτικές διαφορές..
Στις 22 Οκτωβρίου του 2018, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας είχαμε γράψει: «Ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛΛ. δεν πρόκειται να κλονίσει την κυβερνητική πλειοψηφία πριν ψηφιστούν από τη Βουλή τα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς και ο προϋπολογισμός που θα οριστικοποιεί ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Από εκεί και μετά θα αρχίσει γι’ αυτόν η αντίστροφη μέτρηση... Θα ψάχνει τον κατάλληλο χρόνο και τρόπο απεγκλωβισμού του από το κυβερνητικό σχήμα, καθώς θα ξεκινήσει και η διαδικασία για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή».
Προσθέταμε μάλιστα ότι η αποχώρηση του κ. Καμμένου από την κυβέρνηση θα γίνει πριν η Συμφωνία των Πρεσπών έρθει στην ελληνική Βουλή. Δεν είμαστε προφήτες. Πολιτική ανάλυση κάναμε.
Σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συναντιέται με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛΛ. Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Καμμένος θα αναβάλει την αποχώρησή του για λίγες ημέρες ή θα την ανακοινώσει σε λίγες ώρες. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το αποτέλεσμα για εκείνον δεν θα αλλάξει, όποια κι αν είναι η απόφασή του. Στο εξής η ευθύνη για την πολιτική τύχη του θα είναι εντελώς στα χέρια του. Οφείλουμε όμως να σημειώσουμε πως βρίσκεται σε δύσκολη θέση.
Επαιξε με το χαρτί του εθνικισμού και αντί να σύρει τη Ν.Δ. πίσω του, τον έσυρε εκείνη. Προσπάθησε να ισορροπήσει σε αντιφατικές πολιτικές και κατέληξε δέσμιος των αντιφάσεών του. Αν και είχε τον χρόνο, δεν επιχείρησε να δημιουργήσει ένα διακριτό πολιτικό στίγμα. Αυτό πληρώνει.
Ενα μεγάλο κόμμα μπορεί να απορροφήσει τα αδιέξοδα της πολιτικής του, τις αντιφάσεις και τα κενά του. Ενα μικρό κόμμα αδυνατεί να το κάνει. Στον κ. Καμμένο φταίει μόνο ο εαυτός του. Είναι ο χειρότερος εχθρός του.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Aποψη