ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2019

Πέθανε ο εκδότης Στρατής Φιλιππότης

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο γνωστός εκδότης Στρατής Φιλιππότης, μετά από σύντομη ασθένεια. Ο Στρατής Φιλιππότης γεννήθηκε στις 17 Απριλίου του 1933 στον Πύργο της Τήνου. Καταγόταν από τη γνωστή οικογένεια Φιλιππότη με παράδοση στη μαρμαρογλυπτική. Ήρθε στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο του 1945 και φοίτησε δύο χρόνια στο 5ο Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών. Ξεκίνησε την επαγγελματική..
σταδιοδρομία του τον Σεπτέμβριο του 1949 από την Ακαδημία του βιβλίου «Βιβλιοπωλείον της Εστίας», ενώ συγχρόνως φοιτούσε σε νυκτερινό γυμνάσιο.

Τον Ιανουάριο του 1978 άνοιξε δικό του βιβλιοπωλείο στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ασκληπιού και τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε τις εκδόσεις «Φιλιππότη» με σήμα τον «Ξυλοθραύστη». Το πρώτο βιβλίο των εκδόσεων «Φιλιππότη» ήταν «Η κρίση του πολιτισμού» του Ευάγγελου Π. Παπανούτσου. Το 1992 εγκαινίασε νέα εκδοτική προσπάθεια με την επωνυμία «Ερίννη» -ποιήτρια της νήσου Τήνου- με σήμα αρχαίο νόμισμα της Τήνου. Έχει δύο γιους, τον Ανδρέα και τον Γιώργο, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του.


Το 2004 τιμήθηκε με έπαινο «για την προσπάθειά του να προβάλλει την πολιτιστική και κοινωνική ζωή του Αιγαίου και ιδίως της Τήνου» από την Ακαδημία Αθηνών, ενώ έχει τιμηθεί πολλές φορές και από άλλους φορείς, όπως από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών και Βιβλιοπωλών κ.ά. Φέτος, έκλεισαν 30 χρόνια από την έκδοση του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» το οποίο επιμελείτο. Είχε, επίσης, γράψει βιβλία που αφορούσαν κυρίως την Τήνο.

Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 ήταν υποψήφιος με το ΚΚΕ στην Α' Αθηνών, καθώς και στις δημοτικές εκλογές του 2006 με το ψηφοδέλτιο του Σπύρου Χαλβατζή (ΚΚΕ).