ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Μαΐου 2016

H Bayer «δούρειος ίππος» για τα μεταλλαγμένα της Monsanto

Πρόταση εξαγοράς του αμερικανικού κολοσσού των μεταλλαγμένων Monsanto από την γερμανική Bayer, ύψους 62 δισ. δολαρίων, επιβεβαίωσε η δεύτερη, την ώρα που στην Ευρώπη συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την υπό διαπραγμάτευση TTIP, που μεταξύ άλλων θα ανοίξει την πόρτα για την είσοδο γενετικά τροποποιημένων τροφίμων στην αγορά της Γηραιάς Ηπείρου.
Σήμερα στην Ευρώπη καλλιεργείται μόλις μία ποικιλία με γενετικά τροποποιημένους σπόρους, όταν στις ΗΠΑ ο αριθμός αυτός ξεπερνά τα 100 είδη. Μία πιθανή συγχώνευση των δύο κολοσσών αναμένεται να συναντήσει..
αντιδράσεις καθώς οδηγεί στη δημιουργία της μεγαλύτερης προμηθεύτριας αγροτικών χημικών προϊόντων στον κόσμο, όπως σημείωσε το Bloomberg ήδη την προηγούμενη εβδομάδα.
Ο γερμανικός όμιλος φαρμάκων και χημικών Bayer ανακοίνωσε ότι έχει καταθέσει προσφορά για την εξαγορά της αμερικανικής εταιρίας σπόρων Monsanto έναντι 122 δολαρίων ανά μετοχή σε μετρητά, ή 62 δισεκ. δολαρίων συνολικά συμπεριλαμβανομένου του χρέους, προκειμένου να δημιουργήσει τη μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρία αγροχημικών.
Η πρόταση που έγινε προς την διοίκηση της Monsanto αντιπροσωπεύει ένα υπερτίμημα (premium) 37% έναντι της τιμής κλεισίματος της μετοχής της Monsanto στις 9 Μαΐου, πριν αρχίσουν να κυκλοφορούν οι φήμες για τη σχεδιαζόμενη προσφορά.
Η Bayer διευκρίνισε ότι σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τη συμφωνία μέσω ενός συνδυασμού χρέους και μετοχών. Ανακοίνωσε επίσης ότι αναμένει οι συνέργειες να συνεισφέρουν ετησίως στα κέρδη της περίπου 1,5 δισεκ. δολάρια ύστερα από διάστημα τριών ετών.