ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Γιατί "εξαφανίστηκε" το νέο κύκλωμα εκβιαστών δημοσιογράφων;

Εχουν περάσει αρκετοί μήνες από τότε που ενημερωτικές ιστοσελίδες καθώς και εφημερίδες με πηχυαίους τίτλους προανάγγειλαν ότι μετά την σύλληψη του εκδότη της εφημερίδας «Ακρόπολης» και των συνεργατών του θα επακολουθήσει η σύλληψη ενός άλλου κυκλώματος δημοσιογράφων – εκβιαστών που θα δημιουργούσε πάταγο.
«Νέα βόμβα μεγατόνων! Δεύτερο κύκλωμα δημοσιογράφων εκβιαστών για ιστοσελίδες - 700.000 ευρώ η μηνιαία ταρίφα» τιτλοφορούσε την ανάρτηση της η ιστοσελίδα newsit, του Ευαγγελάτου στις 26/2/2016.
Δυο μέρες μετά στις 28/2 κυκλοφορεί η εφημερίδα «Εθνος» με ρεπορτάζ του Λευτέρη Μπιντέλα και της Μαρίας Ψαρρά που το τιτλοφορεί «Σκάει βόμβα με νέο κύκλωμα εκβιαστών». Η εφημερίδα.. το συγκεκριμένο θέμα το προβάλει στην πρώτη της σελίδα και στο δημοσίευμα της μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το νέο κύκλωμα που βρίσκεται στο  μικροσκόπιο της ΕΛ.ΑΣ. έχει παρόμοιο τρόπο δράσης (modus operandi) με αυτό που έχει ήδη εξαρθρωθεί, αλλά δεν αφορά κοινά πρόσωπα. Και σε αυτήν την περίπτωση ειδησεογραφικές ιστοσελίδες εκβίαζαν στελέχη δημόσιων οργανισμών, επιχειρήσεων, τραπεζών και τεχνοκράτες.
Πέρα από τις εταιρείες, όμως, στο στόχαστρο φαίνεται να έχουν βρεθεί και πρόσωπα με οικονομική επιφάνεια, κάτι που διαφέρει από την προηγούμενη υπόθεση. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, τα έσοδα από τις... εκβιαστικές δραστηριότητες των μελών της σπείρας έφταναν μηνιαίως σε ποσά της τάξεως των 700 χιλιάδων ευρώ. Ολα προέρχονταν από διαφημιστικά πακέτα που έδιναν κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες...
Τα προφίλ των εκβιαστών του δεύτερου κυκλώματος δεν διαφέρουν κατά πολύ από τους πρωταγωνιστές του κυκλώματος που έχει ήδη εξαρθρωθεί.
Πρόκειται για δημοσιογράφους κυρίως του οικονομικού ρεπορτάζ, που έχουν ιδρύσει δικά τους sites και «παρεμβαίνουν» με διάφορα άρθρα στη συζήτηση για τα οικονομικά θέματα. Η βασική διαφορά των νέων προσώπων είναι ότι έχουν πρόσβαση στα παραδοσιακά Μέσα και άρα η γνώμη τους έχει μεγαλύτερη επιρροή στη δημόσια σφαίρα».
Αναμενόμενο ήταν το θέμα αυτό να αποτελέσει το κύριο θέμα συζήτησης και στα δημοσιογραφικά γραφεία να κυκλοφορούν τα ονόματα των δημοσιογράφων που φέρονται να έχουν εμπλοκή σ’ αυτό το κύκλωμα και σαν εγκέφαλος του νέου κυκλώματος εκβιαστών να παρουσιάζεται ένας δημοσιογράφος που παριστάνει τον οικονομικό αναλυτή, διαχειρίζεται ιστοσελίδα και έχει συχνά τηλεοπτική παρουσία.
Στην πορεία όμως συνέβη το «θαύμα». Όλα τα ΜΜΕ που είχαν προαναγγείλλει αυτό το θέμα –δεν ήταν μόνο τα δύο που αναφέραμε- το εξαφάνισαν απολύτως και δεν έδωσαν καμιά συνέχεια. Ο δημοσιογράφος που οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν παρουσίαζαν σαν καθοδηγητή του κυκλώματος εκβιαστών εξαφανίστηκε εντελώς από τις τηλεοπτικές οθόνες, ενώ η οικονομική ιστοσελίδα την οποία διαχειρίζεται άλλαξε εντελώς πολιτική γραμμή. Από επικριτική που ήταν στην εφαρμοζόμενη κυβερνητική οικονομική πολιτική, σήμερα έγινε προπαγανδιστική ντουντούκα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ.
Επειδή εμείς έχουμε μείνει με πολλά ερωτηματικά με όλη αυτή την ιστορία, μήπως θα μπορούσε ο υπουργός Νίκος Παππάς να μας διαφωτίσει τι ακριβώς μεσολάβησε και το όλο αυτό τεράστιο θέμα βρέθηκε στο σκοτάδι; Προφανώς κάτι περισσότερο από μας θα ξέρει ….   
tsak-giorgis

- πηγή: agitatoras