ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023

Καλούν τον Βαξεβάνη σε ανωμοτί κατάθεση μαζί με δημοσιογράφο του Documento


Σε ανωμοτί κατάθεση ως ύποπτοι για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου» καλούνται να καταθέσουν ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης και ο δημοσιογράφος του δικαστικού ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης, επειδή έπραξαν το δημοσιογραφικό τους καθήκον και δημοσιοποίησαν τον Φεβουάριο του 2023 την πορισματική αναφορά του ΣΔΟΕ αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις των ημερών της Σοφίας Νικολάου στη θέση της γενικής γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής για την καταπολέμηση του κορονοϊού.
Στο πόρισμα του ΣΔΟΕ γινόταν λόγος για «ζημία» ύψους 2 εκατ. ευρώ στο δημόσιο από τις αναθέσεις.

Την ώρα που ο πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος, Χρήστος Μπαρδάκης -όπως ισχυρίζεται το Documento- δεν προχώρησε σε καμία νομική κίνηση σε ό,τι αφορά το σκάνδαλο των υποκλοπών, μία μέρα μετά το δημοσίευμα, ο κ. Μπαρδάκης, με παραγγελία του προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 20 Φεβρουαρίου του 2023, ζήτησε να διερευνηθεί πώς έφτασε το πόρισµα στη διάθεση του Documento. Δικαιολογεί µάλιστα το αίτηµά του προκειµένου να διωχθεί το Documento και όσοι έδωσαν το έγγραφο µε βάση το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής ∆ικονοµίας.

«Με απλά λόγια ο κ. Μπαρδάκης βλέπει ως ''νοµιµότητα'' όταν αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο τη δίωξη σε βαρος των δηµοσιογράφων που έκαναν όπως οφείλουν τη δουλειά τους. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένα πρόβληµα όταν διαπιστώνει ότι τον παρακολουθούν» αναφέρει η εφημερίδα Documento και σημειώνει ότι την περιόδο εκείνη «το δημοσίευμα του Documento προκάλεσε σάλο. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ''άδειασε'' τη Σοφία Νικολάου και τελικά ''έκοψε'' την υποψηφιότητά της στις εθνικές εκλογές του Μαΐου του 2023 , παρότι το είχε ανακοινώσει ο ίδιος μήνες πριν».

«Λίγο μετά η δικογραφία κατά Νικολάου τέθηκε στο αρχείο με απόφαση του Χρ. Μπαρδάκη. Μάλιστα στην πράξη αρχειοθέτησης γινόταν λόγος για ''μη επιστημονικά αποδεκτό πόρισμα του ΣΔΟΕ'', ''ότι δεν προκύπτει ζημία του Δημοσίου'' και ''δεν μπορεί να υποστηριχτεί με βεβαιότητα ότι υφίστανται ενδείξεις για ενδεχόμενη υπερτιμολόγηση''. Δηλαδή ο νυν αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έφτασε στο σημείο να ''αδειάσει'' τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, που συνέταξαν το πόρισμα. Αντιλαμβάνεται κανείς τι ''μανιέρα'' άνοιξε η ενέργεια Μπαρδάκη. Οποιοσδήποτε ελεγχόμενος από το ΣΔΟΕ, θα μπορεί πλέον να επικαλείται ''έλειψη επιστημονικότητας'' των πορισμάτων του ΣΔΟΕ και να παύουν οι έρευνες σε βάρος του» αναφέρει το Documento.

Η ιστορία όμως δεν σταματά εδώ. Η υπόθεση μεταφέρθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Αντώνιο Ελευθεριάνο στον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο, ο οποίος διαβίβασε τη δικογραφία σε πταισματοδίκη με σκοπό να πάρει καταθέσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Κώστας Βαξεβάνης και Βαγγέλης Τριάντης καλούνται να καταθέσουν «ανωμοτί», ως «ύποπτοι» δηλαδή, για το «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου».

«Δηλαδή για ένα ζήτημα μείζονος πολιτικού ενδιαφέροντος και δημοσίου συμφέροντος» αναφέρει το Documento, «η Δικαιοσύνη εμφανίζεται εξαιρετικά ''ευαίσθητη'' απέναντι στους δημοσιογράφους που έπραξαν το δημοσιογραφικό τους καθήκον, αλλά αντίθετα παρακολουθούμενοι εισαγγελείς ''ποιούν την νήσσαν'' για τις δικές τους παράνομες παρακολουθήσεις, παρέχοντας χείρα βοηθείας στους παρακρατικούς μηχανισμούς».