ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023

Αποχώρησαν από την Κ.Ε. Αχτσιόγλου, «Ομπρέλα» και Τεμπονέρας


Ραγδαίες οι εξελίξεις στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το ρήγμα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βαθαίνει και λαμβάνει ευρύτερες διαστάσεις πέρα από την αντιπαράθεση της «Ομπρέλας» με την ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη. Για κεντρικά στελέχη του κόμματος που εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους, ευθύνονται οι ενέργειες και οι χειρισμοί του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ με πιο χαρακτηριστική την πρόταση για δημοψήφισμα.
Πρόταση μομφής κατατέθηκε από τον Νάσο Ηλιόπουλο κατά του προεδρείου της ΚΕ λόγω της επίμονης άρνησής του να γίνει ψηφοφορία για τη διεξαγωγή ή μη δημοψηφίσματος για τη διαγραφή των τεσσάρων στελεχών. Το προεδρείο αντέτεινε ότι η όποια ψηφοφορία θα γίνει στο τέλος της διήμερης συνεδρίασης της ΚΕ, δηλαδή αύριο.
Ως εκ τούτου, στη συνέχεια αποχώρησαν συντεταγμένα από τη διαδικασία οι «6+6» της Έφης Αχτσιόγλου, η «Ομπρέλα» και η κίνηση Τεμπονέρα.

Η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ζήτησαν να καταψηφιστεί τώρα η πρόταση για το δημοψήφισμα. Μάλιστα ο Τεμπονέρας σε έντονο ύφος έθεσε «θέμα διαδικασίας και μίλησε για παράκαμψη της επιτροπής δεοντολογίας και της κεντρικής επιτροπής».
Εν συνεχεία φαίνεται να αποχώρησε σημαντικό τμήμα των παρευρισκόμενων, με τις πληροφορίες να θέλουν να έχουν μείνει οι μισοί στην αίθουσα, σε σχέση με την έναρξη της διαδικασίας

Ενα πολύ σοβαρό στοιχείο, το οποίο προκύπτει από την αποχώρηση των μελών των ομάδων, που όλο αυτό το διάστημα ασκούν κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη. Μέλη των ομάδων αυτών, που μίλησε σε καθεστώς ανωνυμίας στην «Εφ.Συν.», εξηγούν ότι πλέον οι όποιες αποφάσεις ληφθούν από την Κεντρική Επιτροπή δεν θα έχουν καμία νομιμοποιητική βάση.

Όπως εξήγησαν, τα μέλη της «Ομπρέλας», του Δικτύου για την Κοινωνική Αριστερά (γνωστό και ως δίκτυο Τεμπονέρα) και οι 6+6, αριθμούν περισσότερα από 160 άτομα, σε σύνολο 302 μελών.
Συνεπώς, δεν υπάρχει απαρτία και αν ληφθεί απόφαση, αυτή θα είναι μειοψηφική.

Να σημειωθεί ότι και ο Διονύσης Τεμπονέρας έχει πει ότι οι αποχωρήσαντες είναι 160, ενώ άλλοι μιλούν για 100 αποχωρήσαντες.

Ο Τσακαλώτος

«Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι πρέπει να συζητηθεί γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση υπό αυτούς τους όρους. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4-3 δεν δέχτηκε να μπει η πρότασή μας στη ψηφοφορία μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στους δημοσιογράφους και συμπλήρωσε: «Άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους, πάνω από την Κεντρική Επιτροπή ότι μπορεί να αναιρεθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η δικιά μου ομάδα αποχώρησε, όπως και η ομάδα της Έφης και του Διονύση».
Ειδικότερα, ανέφερε: «Σήμερα μετά από την ομιλία του προέδρου και των δύο γραμματειών, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Διονύσης Τεμπονέρας κι εγώ κάναμε μια διαδικαστική πρόταση να συζητηθεί πρώτα, προ ημερησίας διάταξη το θέμα που έβαλε ο πρόεδρος χθες για το δημοψήφισμα. Είπαμε ότι δεν είναι εύκολο να γίνει συζήτηση κάτω από τη σκιά ότι μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, ότι δηλαδή μπορεί να αναιρεθεί η ίδια η Κεντρική Επιτροπή, ό,τι απόφαση κι αν πάρει, να πάει ο πρόεδρος στη βάση, η βάση μέσα σε πολλά εισαγωγικά.
Προσπαθήσαμε να τους πείσουμε ότι αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ζήτημα, ότι πρέπει να συζητηθεί, γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση κάτω από αυτούς τους όρους. Το προεδρείο με πλειοψηφία 4 - 3 δεν δέχθηκε καν να μπει η πρότασή μας στην ψηφοφορία, δηλαδή το προεδρείο αποφάσισε όλα αυτά θα γίνουν στο τέλος, άρα θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από τους συντρόφους, θα συνεχίσει να υπάρχει σκιά πάνω από την Κεντρική Επιτροπή, ότι μπορεί να αναιρεθεί όποια απόφαση παρθεί, γιατί μπορεί να την βραχυκυκλώσει και πηγαίνοντας στα μέλη του κόμματος και άρα, αποφασίσαμε να αποχωρήσουμε. Η δική μου ομάδα έχει αποχωρήσει και από ό,τι ξέρω, αλλά πρέπει να ρωτήσετε και τους ίδιους, έχει αποχωρήσει και η ομάδα της Έφης και η ομάδα του Διονύση. Σας ευχαριστώ πολύ
».

Η Αχτσιόγλου

«Έθεσα την ανάγκη στο σώμα να ξεκαθαριστεί άμεσα το ζήτημα. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα στην αρχή» σημείωσε από την πλευρά της η Έφη Αχτσιόγλου. «Αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου. Τίποτα περισσότερο» συμπλήρωσε όταν ρωτήθηκε αν ανοίγει η πόρτα εξόδου από το κόμμα.

Συγκεκριμένα, δήλωσε τα εξής στους δημοσιογράφους: «Σήμερα έθεσα ένα ζήτημα υπαρξιακό για τον ΣΥΡΙΖΑ -Π Σ. Αφορά το διάγγελμα που απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος ότι θα πρέπει να διενεργηθεί δημοψήφισμα με θέμα τη διαγραφή μελών του κόμματος. Πρόκειται για μία πρόταση κατά τη γνώμη μου βαθιά αντιδημοκρατική, αντικαταστατική σε κάθε περίπτωση, προσβλητική για τη λειτουργία του κόμματος ενώ είναι και άκρως διχαστική για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. Έθεσα στο σώμα την ανάγκη να ξεκαθαρίσει αυτό το θέμα άμεσα. Είπα ότι η συνεδρίαση της ΚΕ είναι άνευ αντικειμένου γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ στο διάγγελμα είπε ότι θα προχωρήσει στο δημοψήφισμα ανεξαρτήτος του τι θα πει η ΚΕ. Είναι υπαρξιακό ζήτημα και για εμάς και για την ίδια τη συλλογική μας λειτουργία. Το προεδρείο αρνήθηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα του ζητήματος στην αρχή. Σήμερα, η δημοκρατική λειτουργία του οργάνου καταπατήθηκε βάναυσα. Δεν είχε νόημα η παραμονή μας στην συνεδρίαση. Δεν πρόκειται για ζήτημα διαδικαστικό, αλλά υπαρξιακό. Σήμερα, αποχωρούμε από αυτή τη διαδικασία που είναι άνευ αντικειμένου, τίποτα παραπάνω».

Ο Τεμπονέρας

«Ζητήσαμε την άμεση ανάκληση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κεντρική Επιτροπή. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία είπε ο Διονύσης Τεμπονέρας και ανέφερε ότι θα συνεδριάσουν το επόμενο διάστημα για να λάβουν τις αποφάσεις τους».
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «η πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και παραπομπή σε δημοψήφισμα της διαγραφής των τεσσάρων συντρόφων, είναι μια πρόταση αντικαταστατική, είναι μια πρόταση βαθιά διχαστική, είναι μια πρόταση αντιδημοκρατική.
Υπό την έννοια αυτή, ζητήσαμε την άμεση ανάκλαση της συγκεκριμένης πρότασης ή να τεθεί το θέμα στην κρίση του ανώτατου οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, της Κεντρικής Επιτροπής. Στο σημείο που αυτό δεν έγινε δεκτό, δεν μπορούμε με την παρουσία μας να νομιμοποιήσουμε τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεδριάσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα και θα λάβουμε τις αποφάσεις μας. Είναι όλα ανοιχτά».