ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Η Αλβανία «αποθήκη» της Ιταλίας για μετανάστες - Μια συμφωνία «τερατούργημα» απέναντι στο διεθνές δίκαιο


Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η υπογραφή στη Ρώμη, από τους πρωθυπουργούς Μελόνι και Ράμα, συμφωνίας που προβλέπει την ανέγερση στην Αλβανία καταυλισμών Αφρικανών μεταναστών που καταφθάνουν με προορισμό την Ιταλία.
Η συμφωνία, όπως μετέδωσαν τα αλβανικά ΜΜΕ, προβλέπει δύο μεγάλους καταυλισμούς συνολικής χωρητικότητας 36.000 ατόμων στις βορειοδυτικές παραθαλάσσιες αλβανικές πόλεις Λέζια και Σενγκίνι που θα λειτουργήσουν την προσεχή άνοιξη.
Οπως δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός, οι καταυλισμοί θα είναι υπό ιταλική δικαιοδοσία και διοίκηση και εκεί θα γίνεται η καταγραφή και η περαιτέρω διαχείριση των μεταναστών.
Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δικαιολόγησε την υπογραφή της συμφωνίας ως εκπλήρωση χρέους της Αλβανίας προς την Ιταλία η οποία υποδέχτηκε χιλιάδες Αλβανούς μετανάστες στην μεγάλη έξοδο των Αλβανών μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώς το 1991.

Η διμερής συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας σε όλα τα σημεία της, φαίνεται ότι είναι ένα «νομικό τερατούργημα που παραβιάζει την ιταλική νομοθεσία και τις διεθνείς συνθήκες, καθώς βασίζεται σε κάποιου είδους εξωεδαφική δικαιοδοσία που δεν προβλέπεται από κανένα νόμο», γράφει η Repubblica για το MoU, που ανακοίνωσαν χθες η Τζόρτζια Μελόνι και ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα στη συνάντησή τους στη Ρώμη.
Για να τεθεί βέβαια σε ισχύ θα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή και θα πρέπει να κριθεί σύννομη με τις διεθνείς συνθήκες και το Σύνταγμα της χώρας.
Αυτοί που θα την πληρώσουν είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που θα διασώζονται από το ιταλικό Λιμενικό, την ιταλική ακτοφυλακή ή τα ιταλικά πολεμικά πλοία, οι οποίοι θα επιτρέπεται να αποβιβάζονται απευθείας στο αλβανικό λιμάνι Shengjin. Δεν θα ισχύει το ίδιο για όσους διασώζονται από πλοία των ΜΚΟ, τα οποία το υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσει να στέλνει στα πλέον απομακρυσμένα ιταλικά λιμάνια, μια στρατηγική που είχε ως στόχο την αποσυμφόρηση της Λαμπεντούζα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «είναι ενήμερη για την συμφωνία. Είναι σημαντικό οι όποιες συμφωνίες τέτοιου τύπου να σέβονται τους κανόνες της Ε.Ε. και το διεθνές δίκαιο» σχολιάζει εκπρόσωπος της Κομισιόν σε μια πρώτη αντίδραση για τη συμφωνία.