ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2023

Ένα πιτσιρίκι, ένα καθαρόαιμο, ένα δάκρυ. Αν αγάπησες ποτέ…


Έχω αυτή την περιέργεια να σκαλίζω τις νεκρολογίες των New York Times. Όχι από νοσηρότητα, αλλά από περιέργεια για τις ζωές των ανθρώπων που επηρέασαν τον κόσμο με τρόπο είτε θετικό είτε αρνητικό. Χρηματιστές, μισθοφόροι, πολιτικοί, μουσικοί, κομίστες, δημοσιογράφοι, ηθοποιοί, απ’ όλα έχει ο μπαξές, κάθε καρυδιάς καρύδι χωράει στη συγκεκριμένη στήλη. Ακόμη κι ένα βασανισμένο πιτσιρικάκι, που δέθηκε με τρόπο μοναδικό με ένα σούπερ ντούπερ καθαρόαιμο άλογο…

Ο λόγος για τον Κόντυ Ντόρμαν, που εγκατέλειψε τα εγκόσμια την περασμένη Κυριακή, σε ηλικία δεκαεπτά ετών, στο αμάξι των γονιών του μέσα, καθώς επέστρεφαν στο σπίτι τους στο Κεντάκι από την Νότια Καλιφόρνια. Είχαν πάει εκεί για να παρακολουθήσουν το περιβόητο πρωτάθλημα Breeder’s Cup, που η Βικιπαίδεια το περιγράφει κάπως έτσι:
Η 40η έκδοση της κορυφαίας διοργάνωσης της χρονιάς ιπποδρομιών καθαρόαιμων αγώνων της Βόρειας Αμερικής. Οι 14 αγώνες, όλοι εκ των οποίων ήταν Grade I, πραγματοποιήθηκαν στις 3 και 4 Νοεμβρίου στο Santa Anita Park στην Αρκαδία της Καλιφόρνιας.
Αλλά τι γύρευε εκεί η οικογένεια Ντόρμαν και κυρίως τι γύρευε ο χτυπημένος από το καταραμένο σύνδρομο Wolf-Hirschhorn νεαρός Κόντι; Όπως σημειώνουν οι Νew York Times στη νεκρολογία τους, είχαν κάνει το ταξίδι για να δουν το άλογο Cody’s Wish (ελληνικά «η ευχή του Κόντι») να αγωνίζεται και ευτύχησαν να απολαύσουν τη νίκη του το περασμένο Σάββατο. Μια μέρα αργότερα, η ψυχή του πιτσιρικά πέταξε στα ουράνια…

Τι είναι όμως αυτό το σύνδρομο και πως επηρεάζει τα παιδιά. Ορίστε μερικές πληροφορίες από την ιστοσελίδα emvriomitriki:
Το σύνδρομο Wolf-Hirschhorn αποτελεί μια αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες, ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη που συνεχίζεται και μετά την γέννηση, καρδιακές ατέλειες και υποσπαδία.
Τα προσβεβλημένα άτομα παρουσιάζουν σημαντικού βαθμού νοητική υστέρηση, σοβαρή ψυχοκινητική καθυστέρηση, επιληπτικές κρίσεις και υποτονία με υποανάπτυξη των μυών που προκαλεί δυσκολίες στην σίτιση.
O Kόντι δεν είχε περπατήσει ούτε μια μέρα στη ζωή του, δεν είχε μιλήσει ούτε μια φορά στη ζωή του, υπέφερε από συχνές επιληπτικές κρίσεις. Μέσα στη αγωνία της να του προσφέρει λίγη χαρά, η οικογένειά του επισκέφθηκε μέσω του προγράμματος “Make-a-Wish” (βλέπε “Κάνε-μια-ευχή”) το ιπποφορβείο Gainsborough Farm στο Κεντάκι. Κι εκεί, έγινε το θαύμα:
Ο Κόντι αγαπήθηκε εν ριπή οφθαλμού με ένα από τα άλογα του στάβλου. Με το που αντικριστήκανε, άλλος στον κόσμο δεν υπήρχε!

Ο δεσμός που αναπτύχθηκε ανάμεσα στο βασανισμένο παιδί και στο καθαρόαιμο ήταν τόσο στενός, ώστε οι ιδιοκτήτες του ίππου, η βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι, τον ονόμασαν «ευχή του Κόντι». Και η ευχή έπιασε με τρόπο εντυπωσιακό:
Δεκαέξι κούρσες έτρεξε το ευλογημένο άλογο και πήρε την πρωτιά στις έντεκα εξ αυτών! Και τώρα θα αποσυρθεί για αναπαραγωγή, ακολουθώντας τα βήματα του φημισμένου μπαμπά του Κάρλιν που είχε σαρώσει κι αυτός ένα σωρό κούρσες.

Όσο για τον Κόντι, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η οικογένεια του, σημείωσε ότι όλοι γνώριζαν από την πρώτη μέρα της γέννησής του πως δεν είχε πολύ χρόνο μπροστά του. Αλλά ήταν και αποφασισμένοι όλοι τους να του χαρίσουν μια όσο το δυνατόν καλύτερη ζωή, για όσον καιρό τον είχαν κοντά τους.
Με τη βοήθεια ενός αλόγου, το κατάφεραν σαν πρωταθλητές…

Χρήστος Ξανθάκης