ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 9 Απριλίου 2023

Μια κάλπη μαύρη τρύπα


Κάθε µέρα κι ένα θαύμα. Οχι, δεν μιλάω για το προεκλογικό μας σκηνικό, όπου συμβαίνουν πολλά θαύματα ημερησίως κι όχι μονάχα ένα: ξαφνικά βρέθηκε άφθονο χρήμα για να διανεμηθεί με την επάρατη κατά τα λοιπά μέθοδο των επιδομάτων· το «καλάθι του Πάσχα» δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από το κέρας της Αμάλθειας, κι ας μην εμπεριέχει αρνάκι-Πόρσε· στους καταλόγους υποψηφίων βουλευτών δεν συναντάς κανέναν και καμία που να κληρονόμησε το «μεράκι της προσφοράς στην πατρίδα» από γονιό ή θείο, και επίσης κανέναν που να άλλαξε σε δυο-τρία χρόνια περισσότερα κόμματα απ’ όσους προπονητές ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός ή ο μπασκετικός Παναθηναϊκός.

Εδώ όμως μιλάω για τα θαύματα του ουρανού. Οσα καταγράφουν οι αστρονόμοι με τα υπερτηλεσκόπιά τους, το Γουέμπ και το Χαμπλ, και, ανυπόφορα αντιδογματικοί, ενθουσιάζονται παρότι υποχρεώνονται να αναθεωρούν τις υποθέσεις τους κάθε τόσο και να ξαναγράφουν την ιστορία του σύμπαντος. Βέβαιοι ωστόσο ότι μια νέα ανακάλυψη θα τους στείλει πάλι στην αρχή της συγγραφής τους. Εντάξει, δεν έχει εντοπιστεί ακόμα πλανήτης με νοήμονα όντα, που μάλιστα να ενδιαφέρονται να πιάσουν κουβέντα με τη διαστημική ασημαντότητά μας, ούτε κάποιος έτοιμος να φιλοξενήσει όσους εξ ημών προλάβουν να αποδράσουν πριν από τη Μεγάλη Κατάρρευση της Γης, που με αφιλότιμο πάθος τη φέρνουμε κάθε μέρα και πιο κοντά.

Οι αστρονόμοι του Γέιλ λοιπόν κατέγραψαν ένα επιπλέον φαινόμενο που ταράζει τα κοσμογονικά σενάρια: μια τεράστια μαύρη τρύπα, που ξεμακραίνει από τον γαλαξία της τόσο γρήγορα που θα κάλυπτε την απόσταση Γη – Σελήνη σε 14 λεπτά. Αν οι επιστήμονές μας ήταν λιγότερο σωβινιστές και περισσότερο ενημερωμένοι για τα ελληνικά πράγματα, θα ανακοίνωναν αμέσως όσα αποσιωπούν. Η παράδοξη μαύρη τρύπα έχει τη μορφή κάλπης, τα μυριάδες αστέρια που δημιουργούνται πίσω της όσο ταξιδεύει είναι διατεταγμένα στο σχήμα της Ελλάδας, απομακρύνεται δε με ιλιγγιώδη ταχύτητα από τον γαλαξία της, αστροφυσικώς γνωστό ως 21V23.

Πάνω στον γαλαξία, από τον οποίο δραπετεύει η καλπόμορφη μαύρη οπή, σαν να μη θέλει να έχει καμία σχέση μαζί του, έχουν εντοπιστεί ορισμένες «σπάνιες γαίες», και μάλιστα εν αφθονία, παρά το όνομά τους: σοβάριο, αλήθιο, ελλόγιο, διαλόγιο, μετριοπάθιο, υπευθύνιο, αυτοκριτίκιο. Στον γήινο χρόνο των 44 ημερών, η μαύρη τρύπα θα έχει πια αποπαγιδευτεί από όλα αυτά τα ενοχλητικά λείψανα της δημιουργίας του ελληνοσύμπαντος.

Παντελής Μπουκάλας
Καθημερινή (8.4.2023)