ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Εξώδικο και σωρεία καταγγελιών σε βάρος της διοίκησης της ΕΡΤ από ενώσεις εργαζομένων


Εξώδικο με καταγγελίες έστειλαν ενώσεις εργαζομένων στην ΕΡΤ (ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ΠΣΥΠΕΡΤ, ΣΕΚΟΧΕΡΤ), σε βάρος της διοίκησης της εταιρείας. Τα σωματεία των εργαζομένων στην ΕΡΤ χρεώνουν στη διοίκηση της κρατικής ραδιοτηλεόρασης παράνομη, αντικανονική, αντιθεσμική λειτουργία. Της καταλογίζουν επίσης αυταρχισμό έναντι των εργαζομένων, «αντιπάθεια έως δυσανεξία προς τα σωματεία που αντιστέκονται και διεκδικούν». Σε ανακοίνωσή τους τα Σωματεία αναφέρουν:
"ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΘΕ ΟΡΙΟ
Χθες 6 Απριλίου 2023, τα Σωματεία μας απέστειλαν Εξώδικο (συν.1) προς την Διοίκηση της ΕΡΤ.ΑΕ καλώντας την να σταματήσει την παράνομη, αντικανονική και αντιθεσμική λειτουργία της.
Όπως γνωρίζετε, έχουμε αντιδράσει με κάθε τρόπο σε μια σειρά ενεργειών της, με τις οποίες εκδηλώνεται χωρίς προσχήματα ο εργοδοτικός αυταρχισμός, η προβληματική λειτουργία της και η μεγάλη αντιπάθεια έως δυσανεξία που έχει προς τα Σωματεία μας, που αντιστέκονται και διεκδικούν.
Οι τελευταίες δε, πράξεις και αποφάσεις τους ξεπέρασαν κάθε όριο ! Αφού έδωσαν στους εαυτούς τους αυξήσεις 80% ... στη συνέχεια :
  • Συγκρότησαν Υπηρεσιακά Συμβούλια, παράνομα, χωρίς εκπροσώπους εργαζομένων, αγνοώντας τις προτάσεις εκπροσώπησης των Σωματείων μας, επειδή δεν είναι της αρεσκείας τους.
  • Τροποποίησαν τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, αγνοώντας πάλι προκλητικά τις θέσεις και τις προτάσεις μας (για τις οποίες σας έχουμε ενημερώσει). Σκοπός αυτών των αλλαγών ήταν μόνο η οικονομική αναβάθμιση του γραφείου του Διευθύνοντος Συμβούλου και της Νομικής Υπηρεσίας και ταυτόχρονα η μείωση των απαιτούμενων προσόντων του νέου Νομικού Συμβούλου.
Στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. αυτής της διοίκησης, ενάμιση μήνα πριν τις εκλογές, προχώρησαν σε παρατάσεις και αναθέσεις νέων παραγωγών πολλών εκατομμυρίων, για να δεσμεύσουν την επόμενη διοίκηση. Και φυσικά στην πρόσληψη νέου Νομικού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Φιλλιπόπουλου, σε θέση Προϊστάμενου του Τομέα της Νομικής Υπηρεσίας της ΕΡΤ ΑΕ, με σχέση έμμισθης εντολής αορίστου χρόνου. Του εγκρίθηκαν, επίσης, δύο πρόσθετες μηνιαίες αποδοχές, πλέον των προβλεπομένων από τον Κώδικα περί Δικηγόρων, για την πρόβλεψη αποζημίωσης απόλυσης.

Αυτά, ενδεικτικά, είναι τα πεπραγμένα αυτής της Διοίκησης ... Όταν επί έξι μήνες αρνείται να εφαρμόσει σειρά διατάξεων της ΣΣΕ, ( συν. 2 ), παραβιάζοντας το νόμο και προξενώντας επιπλέον οικονομική επιβάρυνση σε όλους μας. Όταν δεν εφαρμόζει τους κανόνες Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, όταν κόβει εκτός έδρας και απολύει με διαδικασίες fasttrack έμπειρους συναδέλφους.

Χθες το πρωί πραγματοποιήθηκε η τριμερής διαδικασία στην Επιθεώρηση Εργασίας, όπου κλήθηκε η Διοίκηση να συμμορφωθεί και να εφαρμόσει με συνέπεια και στο σύνολό της την ΣΣΕ, να σταματήσει τις μονομερείς βλαπτικές ενέργειες προς τους εργαζόμενους, να εφαρμόσει σχολαστικά τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και τα προβλεπόμενα από το ΕΛΙΝΥΑΕ στους χώρους εργασίας, να υπάρχει 24ωρη επιτήρηση στις Ηλεκτρομηχανολογικές υποδομές του Ραδιομεγάρου, όπως προβλέπονται από τους κανονισμούς του Υπουργείου Βιομηχανίας.

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, που η ΕΡΤ πρέπει να ανταποκριθεί με συνέπεια στις συνταγματικές της υποχρεώσεις εν όψει Εκλογών, προειδοποιούμε τη Διοίκηση ότι δεν θα ανεχτούμε, ούτε θα επιτρέψουμε οποιαδήποτε ενέργεια, που θα υποβαθμίσει, ή θα αλλοιώσει το ρόλο και τη θεσμική υπόσταση του Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα.

Τα Δ.Σ. των Σωματείων
ΠΣΥΠ ΕΡΤ - ΠΑΣΥΜΗΤΕ - ΣΕΚΟΧΕΡΤ"