ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 12 Απριλίου 2023

H (ν)τροπολογία της... 01:30!


Η ΝΔ επιμένει να κακοποιεί βάναυσα τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και όταν διαπιστώνει αδιέξοδα όπως στην περίπτωση του ναζιστικού μορφώματος Κασιδιάρη, νομοθετεί όχι για να διορθώσει τα

πεπραγμένα της αλλά για να κάνει τρισχειρότερα τα λάθη της. Στην ίδια γραμμή και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως. Η οποία μπροστά στο αδιέξοδο που ο δικός της νόμος προκάλεσε σε τρία ιδρύματα, τα Πανεπιστήμια Αιγαίου, Θεσσαλίας και Μακεδονίας, με αποτέλεσμα εδώ και μήνες τα 6 εσωτερικά μέλη  να μην μπορούν να εκλέξουν τα 5 εξωτερικά μέλη και να έχει κηρυχθεί άγονη η όλη διαδικασία, τον αλλάζει, επιδεινώνοντας το πρόβλημα το οποίο υποτίθεται ότι θέλει να αντιμετωπίσει. 

Για να αποφευχθεί λοιπόν ένα πιθανό νέο αδιέξοδο ενόψει εκλογών για Συμβούλια Διοίκησης σε κεντρικά ιδρύματα (ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ κλπ.) η κυρία Κεραμέως, ενώ σε λιγότερες από 24 ώρες κλείνουν οι εργασίες της Βουλής, κατέθεσε αιφνιδιαστικά τροπολογία σήμερα τα ξημερώματα (01:30!) για τις Πρυτανικές εκλογές.

Με αυτή την (ν)τροπολογία με τρόπο αυθαίρετο και πιθανότατα αντισυνταγματικό τροποποιεί ουσιωδώς και στον πυρήνα του το νόμο της και μεταφέρει τελικά την αρμοδιότητα για την εκλογή των εξωτερικών μελών στη... Σύγκλητο. Δηλαδή, σε ένα όργανο έμμεσα ορισμένο και όχι εκλεγμένο απευθείας από τους Πανεπιστημιακούς!

Πάει δηλαδή περίπατο όλη η επιχειρηματολογία της κυρίας Κεραμέως περί δημοκρατικής επιλογής των 5 εξωτερικών μελών που είχε αναπτύξει κατά τη ψήφιση του νόμου της. Επιβεβαιώνεται και σε αυτή την περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είχε αντιταχθεί στην κατάργηση του Αυτοδιοίκητου των Πανεπιστημίων και στην επιχειρούμενη παράδοση κρίσιμων λειτουργιών του στην αγορά και στη διαπλοκή. 

Καλούμε την υπουργό Παιδείας να αποσύρει τη νέα τροπολογία της ντροπής. Η εκπαιδευτική κοινότητα και τα Πανεπιστήμια δεν ανέχονται άλλο τη νομοθετική ασχετοσύνη της.

Άλλωστε, σύντομα μια νέα κυβέρνηση θα καταργήσει όλο το αντιδημοκρατικό - αντιεκπαιδευτικό νομοθετικό οικοδόμημα της κυβέρνησης θα επαναφέρει το Αυτοδιοίκητο και τη Δημοκρατία στα Πανεπιστήμια και θα εργαστεί σκληρά για την αναβάθμιση του μορφωτικού, ερευνητικού και αναπτυξιακού ρόλου τους.

Nίκος Φίλης (fb)